Během pracovního týdne máme tendence se odbývat. Zejména u obědů sáhneme po něčem rychlém, dostupném a oběd zhltneme za chůze, v běhu nebo v autě. V rámci zdravého stravování se bohužel jedná o jednu z nejčastějších chyb. V dnešním článku si ukážeme několik typů, na co si dát při výběru a přípravy jídla pozor a jak předejít poobědové únavě.
Dbejte na komplexnost jídla. Obědvat okurku s okurkou a zajídat ji salátem není nic, co by se mohlo nazývat ,,zdravým životním stylem.” Právě tahle chyba může být důvodem, proč vás trápí neustálé chutě, a večer vyluxujete ledničku či se přistihnete, že v obchodě do košíku opět házíte Milku.
Pokud se rozhodnete pro lehčí verzi oběda v podobě zeleninového salátu, nezůstávejte jen u zeleniny. Jídlo doplňte o komplexní sacharidy (quinoa, bulgur, kuskus, brambory,...) a porci bílkovin (maso, vajíčka, ryba, tempeh,...). Nezapomeňte ani na příděl tuků. Ať už pomocí olivového či jiného kvalitního oleje, hrstí oříšků nebo pokrájeného kousku avokáda či sušených rajčat.
A máme to! Z nudného salátu jsme rázem vytvořili plnohodnotné jídlo, po kterém nebudete mít tendenci sníst ostatní kolegy v práci.
Jste milovníci sladkého? Pro hodně z nás je představa sladkého oběda více než lákavá, takové buchtičky se šodó, ovocné knedlíky či nudle s mákem... Ovšem co si budeme nalhávat, nejedná se zrovna o plnohodnotý pokrm, který bychom si měli dopřávat na denní bázi. Jedná se o jídla, která jsou příliš bohatá na jednoduché cukry, které vystřelí hladinu curku (glykémii) do výšin raketovou rychlostí.
Po takovém - ačkoliv výtečném obědě - přijde velice rychle hlad a s velkou pravděpodobností také únava, což v polovině pracovního procesu není zrovna příliš žádoucí.
Pokud však máte sladká jídla rádi, nemusíte se jich vzdávat. Připravte si sladký oběd ve zdravější verzi, přidejte na bílkovinách, uberte na cukru a super krabička s sebou do práce je na světě.
NÁŠ TIP: Vyzkoušet můžete například naše Ovocné knedlíky , rýžový nákyp a ze slaného například pizzu s pořádnou dávkou sýra.
Zeleninu bychom rozhodně v jídelníčku neměli opomíjet. V nejlepším případě bychom měli každé slanné jídlo doplnit dávkou zeleniny. Pokud se vám nechce chroupat syrovou zeleninu, udělejte si grilovanou či jinak tepelně upravenou. Mezi výborný druh zeleniny, ze kterého lze vykouzlit spoustu pokrmů, patří například cuketa či květák. Můžete si z něj připravit květákovou rýži či těsto na pizzu, dostanete tak do sebe porci zeleniny a ani nebudete vědět jak.
NÁŠ TIP: Přestože máme již jaro, jarní počasí venku zatím rozhodně nepanuje. Vyzkoušejte náš další tip a připravte si květákovou polévku, která vám prospěje a ještě vás zahřeje.
Po vydatném a sytém obědě máme kolikrát chuť dát si šlofíka. Jak předcházet poobědové únavě? Zde jsou naše tipy:
Co si z článku odnést? Neodbívejte se, najděte si čas na sebe. Obědvejte plnohodnotné komplexní jídlo bez ubírání jakýchkoliv makroživin. V klidu si sedněte a jidlo si opravdu vychutnejte, zapomeňte na obědvání ve spěchu a shonu. Adekvátní porce a složení oběda vás zasytí a to bez zbytečné poobědové únavy, těžkosti či nepříjemným pocitům nadýmání a bolestí žaludků.
Mohlo by vás zajímat:
Podzim máme spojený nejen s padajícím listím, ale i padající imunitou. Ta je zkoušena nejen změnou počasí a hojným výskytem různých onemocnění, ale i stresem. Čím se bránit a jaké potraviny volit?
Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.