Prodej byl ukončen
Rýže je zdrojem energie i důležitých bílkovin. Má nízký glykemický index a je vhodná do bezlepkové diety.
Nejzastoupenější složkou rýže (minimálně 85 % ) jsou sacharidy, které se ukládají ve svalové tkáni a slouží jako zdroj energie pro svaly a všechny tělesné buňky. Rýžový škrob se velmi pomalu tráví a trvale uvolňuje do krve glukózu, je proto velmi vhodnou potravinou pro diabetiky i redukční dietu.
Dalšími klady je téměř nulové množství tuku a nízký glykemický index. Za velmi hodnotnou je považována i bílkovina rýže, jejíž koncentrace se pohybuje mezi 7–8 % a její kvalita je srovnatelná s arašídy či čočkou.
Pro svoji lehkou stravitelnost se rýže používá k léčení zažívacích obtíží, od poruch trávení až po divertikulitidu, pomáhá upravovat mírné průjmy i zácpu.
Neobsahuje gluten a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Složení: 100% rýže
Tabulka nutričních hodnot: | 100 g |
---|---|
energetická hodnota | 1546 kJ/365 kcal |
bílkoviny | 6 g |
sacharidy | 81 g |
- z toho cukry | 0,15 g |
tuky | 1,4 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0,15 g |
vláknina | 2,4 g |
sůl | 0,001 g |