Můj účet
Přihlášení
Menu

Sacharidy a jejich praktické využití

Sacharidy jsou základní živinou, která poskytuje energii tělu. Sacharidy jsou nezbytné pro správné fungování organismu, a to zejména pro:

  1. Energie: Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo. Během trávení se rozloží na glukózu, která je následně využita jako palivo pro buňky.
  2. Podpora mozku: Mozek potřebuje konstantní dodávku glukózy, aby správně fungoval. Sacharidy poskytují tuto glukózu, která je nezbytná pro kognitivní funkce a koncentraci.
  3. Zásobování svalů energií: Sacharidy jsou důležité pro svalovou aktivitu a výkon. Při fyzické aktivitě se glukóza využívá k dodávání energie svalům.
  4. Regulace metabolismu: Správná rovnováha sacharidů v těle pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a regulovat metabolismus.

Na téma sacharidy se rozpovídal i uznávaný výživový poradce Petr Havlíček. Dokáže tělo fungovat bez sacharidů a jak se zbavit závislosti na cukru? Mohu si v dietě užívat sacharidy ve které formě jsou nejzdravější? Na tyto otázky dostanete odpověd v podcastu.

Proč je důležité optimální množství sacharidů

Při nedostatečném příjmu sacharidů dochází k nedostatečné tvorbě zásobního glykogenu. Díky snížené hladině glykogenu dojde rychleji k jejímu vyčerpání a poklesu sportovního výkonu. Pokud i přes to budeme pokračovat v intenzivním zatížení, organismus si začne tvořit energii z tuku. Ovšem v krajních případech, kdy již není možné brát energii ani z tuků dochází k rozkladu bílkovin (svalových vláken). Toto vše má negativní vliv na aktuální výkonnost, ale i na následnou regeneraci. Pokud nedoplníme odpovídající množství sacharidů po zátěži, bude regenerace velice pomalá a následný výkon o to horší. V této souvislosti platí přímá úměra: čím rychleji se povede doplnit zásoby spotřebované energie, tím rychlejší a kvalitnější bude regenerace.


Náš tip: SmartFuel Recovery 1480 g

Recovery je navržen jako přípravek po tréninku (post-workout), ale díky promyšlenému složení ho můžete užívat kdykoliv během dne. Recovery obsahuje funkční látky k nastartování anabolických procesů a podporu regenerace těla.

Jaké jsou zdravé zdroje sacharidů?

Není špatné potraviny, pouze špatného množství, proto je důležité mít v každém případě pestrý jídelníček. Strašit vás nemusí ani potraviny s vyšším glykemickým indexem, pokud jsou součástí kompletního jídla, ve kterém se vyskytují bílkoviny a tuky, glykemický index se přirozeně sníží a hladina glukozy v krvi bude stabilní.

  • Ovoce a zelenina: Obsahují přirozené cukry a vlákninu, což je zdravá kombinace pro tělo. Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny, minerály a fytonutrienty.
  • Celozrnné obiloviny: Jako jsou hnědá rýže, celozrnný chléb, ovesné vločky, quinoa, pohanka, ječmen a další. Jsou bohaté na vlákninu a obsahují komplexní sacharidy, které poskytují dlouhodobou energii.
  • Luštěniny: Například fazole, čočka, cizrna a hrách. Jsou vynikajícím zdrojem sacharidů, vlákniny, bílkovin a dalších živin.
  • Brambory, těstoviny a rýže: Ideálním zdrojem sacharidů.
  • Ořechy a semínka: Obsahují sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. 
  • Mléčné výrobky: Jako je mléko, jogurt a tvaroh (ideálně bez přidaného cukru). Obsahují laktózu, což je přirozený cukr, a jsou také bohaté na vápník a bílkoviny.

Víte, jak snížit kalorie ze sacharidových příloh?

Rýže, brambory, těstoviny, jakmile se ponoříme do světa diety a zdravého stravování, začnou nás pronásledovat otázky a obavy. Mohou přílohy narušit naši snahu o redukci hmotnosti? Máme pro vás jednoduchý návod, jak snížit kalorie ze sacharidových příloh téměř o polovinu.


Tip na super přílohy k jídlu: 

Zdravé zdroje sacharidů jsou důležitou součástí vyvážené stravy a poskytují tělu potřebnou energii a živiny. Je dobré zařadit i celozrnné varianty, tělo má více práce s jejich trávením, mají nízký glykemický index a obsahují více vitamínů a minerálních látek.

Bulgur

Bulgur je naklíčená, usušená, nahrubo rozlámaná a uvařená pšenice. Vypadá jako kuskus a i se podobně připravuje. Má příjemnou obilnou vůni a sladkou oříškovou chuť. Je velmi dobře stravitelný obsahuje vitamíny skupiny B a niacin, dále minerály: hořčík, železo, vápník a vlákninu, takže nenadýmá. Obsahuje lepek, proto není vhodný pro osoby s celiakií.

Kuskus

Kuskus je bezvaječná těstovina. Vyrábí se spařením tvrdozrnné pšenice, prosa nebo ječmene, ze kterého se následně vyrábí malé kuličky. Kuskus se nemusí vařit, stačí jej zalít dvojnásobkem horké vody a nechat dojít pod pokličkou. Kuskus, zejména pak v celozrnné variantě, je zdrojem vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek. Obsahuje lepek, proto není vhodný pro osoby s touto alergií.

Quinoa

Quinoa jsou zralá semena merlíku chilského. Semena jsou podobná kuskusu nebo amarantu. Narozdíl od nich ale neobsahují lepek a proto je quinoa vhodná pro lidi, kteří mají alergii na lepek. Quinoa je vyloženě výživovou bombou jelikož má vysokou nutriční hodnotou. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vysokým obsahem vlákniny je i velmi dobře stravitelná a obsahuje i základní aminokyseliny.

Semolina

Semolina je purifikovaný, rozdrcený endosperm zrna tvrdé pšenice. Získává se v počátečních fázích mlecího procesu. Používá se hlavně k výrobě těstovin. Má větší podíl lepku oproti klasické pšeničné mouce. Semolinová mouka má vyšší nutriční hodnotu, nejen pro zvýšený obsah bílkovin, ale i vyšší obsah minerálních látek. Má nižší glykemický index, než klasická pšeničná mouka a obsažený škrob se tráví pomaleji. Je bohatá na vitamíny skupiny B a dále na minerální látky zinek, hořčík, železo fosfor a vápník.

Cizrna

Cizrna je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Jedná se o luštěninu s jemnou oříškovou chutí a lehce krémovou konzistencí. Je cenným zdrojem železa, zinku, kyseliny listové a vitamí nů skupiny B, vitaminu C a E. Obsahuje také nenasycené mastné kyseliny zejména omegu 6.


Závěr:

Sacharidy jsou klíčovou živinou pro dodání energie tělu. Jsou hlavním zdrojem energie, kterou tělo využívá pro tělo i mozek. Nedostatek sacharidů může vést ke snížení sportovního výkonu a zpomalit regeneraci těla. Proto je důležité doplnit sacharidy po zátěži, aby regenerace byla co nejrychlejší a kvalitnější.

Mohlo by vás zajímat: 

Hubnutí pro začátečníky. Co je to kalorický deficit? A jak začít správně a udržitelně hubnout?

Pokud nevíš, jak začít hubnout, vždycky to bude těžký a dlouho u toho nevydržíš. V tomhle článku se dozvíš základní pojmy a principy, jak to funguje, na čem záleží, aby šla kila konečně dolů. 

Jaký je nejlepší protein? Podle čeho vybrat?

Chcete pomoci s výběrem toho praváho proteinu? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší proteiny, se skvělým složení a za super ceny. Vyberte podle svých potřeb. 

 

Sleduj nás i na sociálních sítích: