Můj účet
Přihlášení
Menu

Rostlinné proteiny / Vegan protein

Co jsou to veganské proteiny? 

Veganské proteiny (rostlinné proteiny) jsou vyráběné z rostlinných zdrojů. Nejčastěji jsou vyrobeny z luštěnin (sója, hrách, cizrna, čočka), obilovin (rýže, quinoa), konopí nebo dýňového proteinu, které často splňují i BIO kvalitu.  Jejich výhoda je, že ve většině případů neobsahují žádné zbytečné chemické přísady, éčka, barviva, sladidla nebo konzervanty. Tráví se pomaleji než syrovátkový protein, ale rychleji než kasein. 

Pro koho jsou rostlinné proteiny vhodné? 

Protein pro vegany dávno není jen oblíbeným suplementem vyznavačů rostlinné stravy. Hlavní výhodou těchto proteinů je, že jsou vhodné nejen pro vegany, ale také pro lidi trpící intolerancí laktózy. Veganské proteinové prášky jsou v drtivé většině také bez lepku, proto jsou vhodné i pro celiaky. Navíc mohou být zařazeny do stravy jako zajímavá alternativa pro ty, kteří konzumují živočišné produkty, ale chtějí jejich spotřebu omezit nebo objevovat nové chutě.

  • Vegani a vegetariáni.
  • Lidé s problémy s trávením laktózy a celiaci (problém s trávením lepku)
  • Sportovci, kteří se snaží budovat svalovou hmotu a upřednostňují rostlinné proteiny.
  • Lidé, kteří se snaží zhubnout a potřebují zvýšit svůj příjem bílkovin.
  • Osoby, které chtějí rozmanitost ve svém jídelníčku pomocí rostlinných proteinů.
  • Lidé, kteří potřebují zvýšit celkový příjem bílkovin ve své stravě.

Jak vybrat vegan rostlinný protein?

Malou nevýhodou jednosložkových rostlinných proteinů je to, že neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum, tzn. zastoupení určité aminokyseliny není v potravině dostatečné, říká se tomu limitní aminokyseliny (u obilovin se jedná o esenciální aminokyselinu lysin). Při nákupu rostlinného proteinu je proto lepší vybrat směs více zdrojů bílkovin. Díky vzrůstající oblibě veganských proteinů, výrobci už dávno ví, jak kombinovat rostlinné bílkoviny, abyste v proteinovém nápoji doplnili všechny esenciální aminokyseliny.

Jaké jsou druhy rostlinných proteinů? 
 

Hrachový protein se řadí mezi luštěninové zdroje bílkovin a představuje solidní alternativu k syrovátkovým proteinům. Hrachový protein se vyznačuje vyšším obsahem vlákniny, což může být výhodou, protože se díky tomu budete cítit déle sytí.

Při výrobě rýžového proteinu se zrna rýže zpracovávají tak, aby se oddělil škrob a vlhkost, a zůstává jen koncentrovaný proteinový prášek, který obsahuje 50 - 80 % bílkovin, čímž se stává dobrým zdrojem bílkovin pro vegetariány, vegany. Také je hypoalergenní, což znamená, že jej dobře snáší lidé s alergiemi na mléčné produkty, sóju nebo lepek.

Sójový protein je druh rostlinného proteinu ze sójových bobů. Je velmi oblíbený mezi vegany a vegetariány, protože obsahuje vysoký podíl bílkovin. V sójovém protein je 65 - 80 % bílkovin. Sójové proteiny jsou populární mezi sportovci, vegany a vegetariány a lidmi, kteří se snaží zvýšit svůj příjem bílkovin z rostlinných zdrojů. Je vhodný také pro jedince s intolerancí laktózy a lepku.

Konopné proteiny se získávají lisováním a mletím konopných semen. Obsahují přibližně 50 % bílkovin, což je nižší hodnota než u syrovátkového proteinu. Pro dosažení maximálního využití konopného proteinu je ideální kombinovat ho s jinými rostlinnými zdroji bílkovin jako je hrachový nebo rýžový protein.

Vícesložkové rostlinné proteiny patří mezi nejlepší volbu mezi veganskými proteiny, protože obsahují bílkoviny z více zdrojů a dojde tak k naplnění celého spektra esenciálních aminokyselin (EAA). Tyto proteiny často kombinují bílkoviny z obilovin a luštěnin, což zajišťuje kvalitu podobnou syrovátkovým proteinům.

Kdy si dát vegan protein? 

Protein lze konzumovat prakticky kdykoliv během dne pro doplnění požadovaného příjmu bílkovin. V tréninkové dny je vhodné konzumovat jednu dávku proteinu po tréninku.

Kam používat rostlinný protein?

Protein můžete užívat různými způsoby v závislosti na preferencích a cílech. Vegan proteiny jsou ideální pro konzumaci samostatně s vodou či rostlinným mlékem. Rostlinný protein můžete přimíchat do své oblíbené kaše, musli nebo si z něj udělat lahodné smoothie s ovocem. Využijete ho i při pečení, kdy dezertům dodáte kvalitní dávku bílkovin. Navíc pokud použijete ochucený protein není často třeba přidávat žádné jiné sladidlo nebo cukr.

  • Smíchejte s vodou nebo mlékem: Většinu proteinových prášků lze snadno smíchat s tekutinou, jako je voda, mléko (mléčný nebo rostlinný nápoj) nebo džus. Doporučený poměr závisí na konkrétním proteinu, takže si přečtěte pokyny na obalu. Obvykle se používá 1-2 odměrky proteinu na 200-300 ml tekutiny.
  • Používejte šejkry nebo mixéry: Pro snadné smíchání proteinového prášku s tekutinou je doporučeno používat šejkry nebo mixéry. To zajistí, že se prášek dobře rozpustí a nezůstanou hrudky.
  • Protein konzumujte podle potřeby: Proteinový doplněk lze konzumovat podle potřeby. Mnoho lidí volí konzumaci proteinového nápoje po tréninku nebo jako svačinu mezi jídly. 
  • Do kaše nebo tvarohu: Protein můžete také použít do kaše, pudinku nebo tvarohu. Jídlo získá větší podíl bílkovin bez tuku a cukru a pokud používáte ochucený protein, jídlo příjemně ochutí a vy tak nemusíte přidávat žádné jiné sladidlo.
  • Při pečení: Protein můžete použít i do svého oblíbeného koláče nebo buchty. Vykouzlíte tak fitness dezert, který bude chutnat skvěle, navíc bude mít větší podíl bílkovin a díky sladidlu v proteinu můžete ubrat na cukru. Inspirujte se našimi fitness dezerty. 

Jak chutná rostlinný protein?

Rostlinné proteiny mají hutnější konzistenci a mohou občas trochu padat na jazyk. Narozdíl od syrovátkového proteinu, ze kterého se stane nápoj připomínající mléčný shake, u vegan proteinu můžete stále cítit strukturu prášku. Je to způsobeno tím, že rostlinný protein není 100 % rozpustitelný ve vodě, ale výrobci už umí protein zpracovat na zcela jemňounký prášek, kde strukturu často ani nepoznáte a trávicí enzymy ve vašem zažívacím traktu si poradí s tím, aby se vše dokonale vstřebalo.

Jaké jsou nejlepší rostlinné proteiny na trhu?
 

BiotechUSA Vegan Protein

Oblíbený protein pro svou chuť a složení. Rostlinný protein obsahuje jako hlavní zdroj bílkovin hrachový, rýžový izolát a mouku z quinoy, čímž pokryje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Je zcela bez lepku, cukru a laktózy. Neobsahuje ani žádná umělá sladidla a barviva. Vybírat můžete ze 7 příchutí. 


Reflex Plant Based Protein

Tento protein také obsahuje kompletní aminokyselinový profil z čistě rostlinného zdroje. Skládá se z hrachového izolátu, izolátu hnědé rýže a dýňového proteinu. Veganský protein od Reflexu navíc obsahuje probiotické kultury pro ještě lepší vstřebatelnost. Navíc ​​obal proteinu je plně rozložitelný, ekologický a vhodný pro kompostování. 


Nutrend Delicious Vegan Protein

Veganský protein od Nutrendu se skládá ze 4 zdrojů rostlinných bílkovin. Obsahuje hrachový proteinový izolát, cizrnový koncentrát, konopný a dýňový protein. Má přidanou i směs obilovin (oves, amarant, pohanka, proso a quinoa). Protein obsahuje navíc trávicí enzymy, které podpoří lepší vstřebatelnost proteinu.


PEScience Vegan Select Protein

Oblíbený americký rostlinný protein, který se vyznává skvělými výraznými chutěmi nezůstává pozadu. Veganský protein obsahuje hrachový a rýžový proteinový koncentrát. Aminokyselinový profil hrachového proteinu je nejslabší, profil rýžových bílkovin je nejsilnější. Kombinace těchto dvou proteinových dosahuje profilu aminokyselin, který je téměř identický s mlékem nebo vaječným proteinem.

Zobrazit více
Zobrazit méně
Zobrazit více
Zobrazit méně
Filtry
Zobrazeno 70 produktů
  • Značky
  • Příznaky
  • velikost balení
  • příchuť
zobrazit další produkty
skrýt další produkty
Upřesnit filtry
Řadit dle: