Proteinový prášek je koncentrovaná forma bílkovin, která se používá pro zvýšení příjmu proteinů. Protein se nejčastěji vyrábí z živočišných zdrojů, jako je syrovátkový protein (whey protein) nebo z rostlinných zdrojů (sója, hrách, hnědá rýže atd. ). Proteinové prášky poskytují tělu vysoce kvalitní bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst, regeneraci a udržení svalové hmoty. Proteinový nápoj je snadno stravitelný a rychle se vstřebává do těla.
Ano, protein je vhodný pro každého, kdo potřebuje zvýšit příjem bílkovin ve své stravě nebo chce své stravování ozvláštnit.
Pokud je tedy váš cíl zvýšit svalovou hmotu, podpořit regeneraci po cvičení, snižovat hladinu tělesného tuku nebo prostě jen doplnit více bílkovin do stravy, může být doplňování stravy proteinovým nápojem užitečné.
Syrovátkové proteiny se dělí do tří hlavních kategorií, které se liší obsahem bílkovin a zpracováním:
Syrovátkový proteinový koncentrát (Whey Protein Concentrate, WPC): Syrovátkový koncentrát je nejčastěji používanou formou syrovátkového proteinu. Obsahuje 70 - 80 % bílkovin. Zbytek tvoří tuky (přibližně 2 gramy na dávku), laktóza - mléčný cukr (přibližně 2 gramy na dávku) a další látky. Syrovátkový koncentrát je relativně levnější a zachovává větší množství přirozených bioaktivních složek syrovátky.
Syrovátkový proteinový izolát (Whey Protein Isolate, WPI): Syrovátkový izolát je vysoce koncentrovanou formou syrovátkového proteinu. Obsahuje obvykle více než 90 % bílkovin a díky speciální filtraci je prakticky téměř zbaven tuku, laktózy a dalších složek. Syrovátkový izolát je rychleji stravitelný než koncentrát a může být vhodný pro ty, kteří mají problémy s trávením laktózy nebo vyhledávají potraviny s nízkým obsahem tuku ve stravě.
Syrovátkový proteinový hydrolyzát (Whey Protein Hydrolysate, WPH): Syrovátkový hydrolyzát je nejvyšší formou zpracování syrovátkového proteinu. Je vyrobený procesem hydrolýzy, který rozkládá bílkoviny na menší peptidy a aminokyseliny, čímž zajišťuje rychlou stravitelnost a vstřebatelnost. Syrovátkový hydrolyzát se často používá v produktech pro okamžitou regeneraci svalů po intenzivním tréninku. Neobsahuje prakticky vůbec žádný tuk ani laktózu.
Vedle syrovátkových proteinů, které se řadí mezi ty nejoblíbenější jsou tu i další druhy, které mají ve sportovní výživě své místo:
Kaseinový protein často bývá označován jako "noční protein" kvůli svému pomalému trávení a dlouhodobému uvolňování aminokyselin. Doporučuje se užívat před spaním, kdy poskytuje dlouhodobou aminokyselinovou podporu během nočního spánku. Zde jsou některé výhody užívání kaseinového proteinu před spaním:
Hovězí protein je bílkovina získaná z hovězího masa. Vysoce kvalitní zdroj bílkovin, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro správnou funkci těla, ale i vitamíny a minerály, které nabízí hovězí maso. Protein je ideální i pro ty, co mají intoleranci na laktózu. Hovězí protein je snadno stravitelný a vstřebatelný. Je to oblíbený doplněk stravy pro sportovce a jedince, kteří se zaměřují na budování svalů, regeneraci a obnovu po fyzickém tréninku. Hovězí protein má několik výhod:
Vaječný protein je bílkovina z vaječného bílku.Vysoce kvalitní zdroj bílkovin, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Vaječný protein je dostupný ve formě prášku, který se snadno stravuje a vstřebává. Používá se samostatně nebo ve směsi s jinými zdroji bílkovin, jako je syrovátkový protein nebo kasein.
Existují některé výhody užívání vaječného proteinu:
Vícesložkové proteiny (proteinové směsi) obsahují kombinaci různých typů bílkovin. Namísto použití jediného zdroje se ve vícesložkovém proteinu kombinují různé zdroje bílkovin, jako je syrovátkový protein, kasein, vaječný albumin (vaječný protein) či rostlinné proteiny. Jaké jsou výhody vícesložkových proteinů?
Doba trvání trávení a vstřebávání proteinového doplňku závisí na několika faktorech, včetně typu proteinu, složení jídla nebo nápoje, individuálního metabolismu a stavu trávicího systému.
Zde je hrubý odhad doby trávení a vstřebávání několika typů proteinů:
Je třeba si uvědomit, že tato doba je pouze hrubý odhad a může se lišit u jednotlivých lidí. Důležité je také mít na paměti, že rychlost trávení proteinu nemusí být nutně hlavním faktorem pro jeho účinnost. Různé typy proteinů mohou mít různé výhody a účinky na tělo a volba správného typu proteinu závisí na individuálních cílech a potřebách.
Nejlepší čas na konzumaci proteinového doplňku je dost individuální. Zde jsou tipy, kdy proteinový nápoj použít?
Protein můžete užívat různými způsoby v závislosti na preferencích a cílech. Zde je několik typů pro užívání proteinů:
Protein je přímo z čerstvého mléka od krav z kontrolovaných EU chovů, pasoucích se na pastvinách, výsledkem je nejvyšší kvalita bez zbytečných aditiv. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. Podporuje regeneraci, udržení a budování svalové hmoty.
100% syrovátkový protein s vysokým obsahem bílkovin (až 80%), v každé dávce 6 g BCAA, s minimálním obsahem tuku a sacharidů bez přidaného cukru, neobsahuje lepek ani aspartam. Díky tomu je v tomto špičkovém produktu zachováno ideální aminokyselinové spektrum s vysokou biologickou hodnotou.
Nejčistší syrovátkový izolát upravený metodou CFM (cross-flow micro filtered). Extrémně vysoká biologická hodnota a extra vysoká schopnost vstřebání řadí tento proteinový přípravek mezi absolutní špičku na trhu.
Kompletní směs bílkovin a sacharidů z přírodních zdrojů, obohacena o řadu funkčních složek. Proteinový složka se skládá z 5 různých druhů proteinu a sacharidová složka je postavena na sušeným batátovým prášku.
Tento protein také obsahuje kompletní aminokyselinový profil z čistě rostlinného zdroje. Skládá se z hrachového izolátu, izolátu hnědé rýže a dýňového proteinu. Veganský protein od Reflexu navíc obsahuje probiotické kultury pro ještě lepší vstřebatelnost. Navíc obal proteinu je plně rozložitelný, ekologický a vhodný pro kompostování.
Oblíbený protein pro svou chuť a složení. Rostlinný protein obsahuje jako hlavní zdroj bílkovin hrachový, rýžový izolát a mouku z quinoy, čímž pokryje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Je zcela bez lepku, cukru a laktózy. Neobsahuje ani žádná umělá sladidla a barviva. Vybírat můžete ze 7 příchutí.
Autor: Ing. Petr Havlíček
Petr Havlíček je výživový specialista, který mění všechny své vědomosti a zkušenosti v praktickou pomoc s hubnutím, jídelníčky a zdravým životním stylem.
Petr Havlíček patří k nejznámějším výživovým specialistům v České republice. Je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně – obor zootechnika, se specializací na potravinářské technologie. Tomuto oboru se dál nevěnoval a zasvětil svůj život výživě, které se věnuje více jak 20 let a za tu dobu mu prošlo pod rukama více jak 9000 klientů. Začínal s výživou vrcholových sportovců, dnes radí také českým osobnostem či klientům, kteří chtějí zhubnout, změnit životní styl či zlepšit kondici.
Plnohodnotná alternativa k živočišným bílkovinám.
Obsahuje vaječný protein s čokoládou příchutí, kde je zdrojem proteinu kvalitní vaječný bílek. Vaječný protein je vhodný pro každého.
Syrovátkový proteinový izolát, bez laktózy a bez přidaných umělých sladidel
Nová technologie přináší špičkovou kombinaci cros-flow syrovátkového izolátu (WPI) s nízkým obsahem laktózy.