Můj účet
Přihlášení
Menu

Sladidla a cukr

Široká nabídka produktů, která zahrnuje zdravější alternativy k tradičnímu cukru. V této kategorii najdete i přírodní ochucovadla a sladidla, která slouží k oslazení jídel a nápojů bez kalorií. Produkty jsou oblíbené nejen u lidí, kteří sledují svůj energetický příjem, snaží se o redukci hmotnosti, ale mezi všemi příznivci zdravého stravování.

✅ Jaké sladidla bez kalorií jsou dobrá jako náhrada cukru?

Které alternativy cukru jsou nejlepší a nejzdravější? Existuje několik různých sladidel, která lze použít jako náhradu za cukr. Tato sladidla oceníte zejména, pokud se snažíte omezit příjem jednoduchých sacharidů. 

• Stévie

Stevie, přírodní téměř bezkalorické sladidlo získávané z listů rostliny Stevia rebaudiana. Sladkost stévie je způsobena přítomností steviol glykosidů v jejích listech, které se rychle metabolizují v těle a nepřidávají žádné kalorie. Stévie má také minimální vliv na glykemický index, což ocení zejména lidé, kteří si musí hlídat hladinu krevního cukru - diabetici. Stévie se často používá jako sladidlo do nápojů, dezertů, a do různých potravinových výrobků a seženete ji i jako klasické sladidlo v podobě kapektablet nebo prášku. Stévie je také oblíbeným sladidlem v doplňcích stravy. 

Náš tip: Přírodní sladidlo ze Stévie ráda používá i značka Prom-in, od které seženete předtréninkový doplněk Prom-in Serious PRE Natural 750 g, protein Prom-in CFM Clean 1000 g, ale i Vitamín C nebo 100% Magnesium Bisglycinate 390 g.

Jaká je sladivost stévie v porovnání s cukrem?

Stevie je známá výraznou sladkostí. Listy přirozeně obsahují sladké chemické látky nazývané steviol glykosidy, díky kterým jsou až 150x sladší než cukr a přesto mají minimální kalorickou hodnotu


• Erythritol

Erythritol můžeme označit jako "přírodní" sladidlo, protože jeho výchozí látka, glukóza, která je získávána z přírodních zdrojů, jako je kukuřice, pšenice nebo hroznový cukr. Samotný erythritol je produkt fermentace glukózy pomocí mikroorganismů, což je proces, který se v přírodě vyskytuje. Erythritol má velmi nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je ideální jako náhrada cukru pro diabetiky a lidi, kteří se snaží udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Erythritol se běžně používá jako sladidlo do potravin a nápojů, včetně cukrářských výrobků, žvýkaček bez cukru, diabetických produktů a light nápojů. Může být také používán při vaření a pečení jako náhrada cukru.

Jaká je sladivost erythritolu v porovnání s cukrem?

Erythritol má nižší sladivost než běžný cukr (sacharóza). Jeho sladkost se obvykle pohybuje kolem 60-80 % sladkosti sacharózy. To znamená, že abyste dosáhli stejné sladkosti jako cukr, budete muset použít více erythritolu. Doporučujeme použít 1,3 až 1,5 krát více erythritolu než cukru, abyste dosáhli ekvivalentní sladkosti. I přes nižší sladivost je erythritol oblíbeným sladidlem, díky nízké kalorické hodnotě. 


• Xylitol

Xylitol je sladidlo, které se vyrábí z přírodních zdrojů fermentací, proto ho můžeme označit jako "přírodní" sladidlo i přesto, že spadá i do kategorie průmyslově zpracovaných potravin. Bez zpracování, by jej nebylo možné získat. Xylitol se získává z kůry břízy, která ho obsahuje velké množství. Xylitol můžeme označit jako zdravější náhradu cukru, díky své sladivosti, nižší kalorické hodnotě. Xylitol snižuje tvorbu zubního plaku a kyseliny v ústech a pomáhá předcházet zubnímu kazu, což se nedá říct o klasickém cukru. 

Jaká je sladivost xylitolu v porovnání s cukrem?

Xylitol má chuť a sladkost velmi podobnou cukru (sacharóze). Jeho sladivost se pohybuje kolem 95 - 100 % sladkosti cukru (sacharózy), ale má o polovinu méně kalorií. Můžete dát stejné množství xylitolu, abyste dosáhli ekvivalentní sladkosti.


✏️ Chcete péct a vařit zdravěji, ale neznáte žádné recepty? Získejte nové nápady na každodenní stravování a pusťte se do cesty ke zdravějšímu životnímu stylu s našimi fitness recepty. Podívejte se na náš blog do oddělení FITNESS RECEPTY.


✅ Porovnání kalorií ve sladidlech oproti cukru

  • Sacharóza (cukr): Cukr obsahuje přibližně 4 kalorie na gram.
  • Stevie: Stevia je téměř bezkalorická, protože její sladkost je způsobena sladkými látkami (steviolglykosidy), které mají minimální kalorickou hodnotu. Prakticky neobsahuje žádné kalorie.
  • Erythritol: Erythritol obsahuje přibližně 0,2 kalorie na gram. 
  • Xylitol: Xylitol obsahuje přibližně 2,4 kalorie na gram.

✅ Jaké jsou alternativy cukru? 

Sirupy jsou často vyrobené z přírodních surovin (datle, rýže, agáve…), které jsou oblíbené pro dochucení nápojů, dezertů a dalších pokrmů. Tyto sirupy se vyrábějí z různých surovin a mají různé chuťové a vůně. Zde je několik příkladů přírodních sirupů:

  • Čekankový sirup je sladký sirup vyrobený z extraktu z čekanky (Cichorium intybus), rostliny známé svými. Tento sirup se používá jako sladidlo a může mít mírnou chuť podobnou karamelu nebo melasi.
  • Agávový sirup je vyrobený z mízy agáve - rostlina původem z Mexika. Tento sirup má sladkou chuť a je často používán jako náhrada cukru v různých receptech, protože má krásně medovou chuť. 
  • Rýžový sirup je vyrobený z vařené rýže nebo rýžového škrobu. Rýžový sirup je oblíbeným sladidlem, protože má jemnou sladkou chuť.
  • Javorový sirup je sladidlo vyrobené ze šťávy z javorových stromů. Má bohatou javorovou chuť a je často používán k dochucení palačinek, vafle, ovesných kaší a dalších pokrmů. Javorový sirup je oblíbený pro svou přírodní sladkost a charakteristickou chuť'.
  • Kokosový sirup je sladký sirup vyrobený z mísy kokosové palmy. Má přírodní kokosovou až karamelovou chuť a sladkost s exotickým nádechem.

✅ Mohou sladidla užívat i děti?

Ano, děti mohou jíst sladidla, ale s mírou. Sladidla jsou látky, které dodávají potravinám sladkou chuť, ale neobsahují kalorie. Je důležité věnovat pozornost tomu, jaké sladidlo se používá a v jakém množství. Některá sladidla jsou obecně považována za bezpečná pro děti, jako je stevie, xylitol, erythritol nebo sukralóza, když jsou konzumována v rozumném množstvích. Pokud pečete koláč a přidáte do něj místo cukru sladidlo nebo chcete občas osladit nějaký dezert je to v pořádku, ale je třeba myslet na to, že ať už cukr nebo sladidla bychom, neměli bychom to s nimi přehánět. 

Zobrazit více
Zobrazit méně
Zobrazit více
Zobrazit méně
Filtry
Zobrazeno 45 produktů
  • Značky
  • Příznaky
  • velikost balení
  • příchuť
zobrazit další produkty
skrýt další produkty
Upřesnit filtry
Řadit dle: