Můj účet
Přihlášení
Menu

Vše, co potřebujete vědět o proteinu: Jaké jsou druhy a který je nejlepší?

Trenér Jirka Vacek se s vámi podívá na protein zblízka. Co vlastně protein je, jak funguje, jaké existují druhy proteinů? Ani veganské alternativy nezůstanou bez povšimnutí.  A co ta záhadná věta o nevhodnosti pro děti, těhotné a kojící ženy?

Co je to protein a jak funguje?

Protein je lehce stravitelná bílkovina, kterou doplníte svůj denní příjem bílkovin, který potřebujete. Nejznámější a nejoblíbenější je syrovátkový protein. Má vysoký podíl esenciálních aminokyselin BCAA a hlavně leucinu, který stimuluje hladiny mTOR, to znamená signálních drah organizmu pro anabolizaci a hypertrofii (růst svalové hmoty). 

Jaký je rozdíl mezi syrovátkou a syrovátkovým proteinem?

Pozor nepleťte si syrovátkový protein se syrovátkou. Syrovátka vzniká při výrobě sýra. Má malý podíl bílkovin, asi 12 g bílkovin na 100 g, a obsahuje různé látky, včetně tuků a sacharidů a dalších živin. Syrovátkový protein je izolovaná forma bílkovin ze syrovátky nebo z mléka, která je zpracována v koncentrovaném prášku. Syrovátkový protein běžně obsahuje 70 - 80 gramů bílkovin na 100 gramů proteinu. 

Co znamená CFM zpracování proteinu? Je to známka nejvyšší kvality? 

CFM (cross flow microfiltration) je filtrace křížovou metodou, kdy je syrovátka protlačená speciálními membránami, které umožňují oddělit bílkovinu od ostatních látek v syrovátce, jako jsou sacharidy a tuky bez použití vysokých teplot a chemikálií, které by mohly poškodit bílkovinu. CFM filtrace je považována za šetrnou metodu, která pomáhá udržet biologickou hodnotu a strukturu bílkovin v syrovátce. 

Dnes již CFM není známkou nejvyšší kvality proteinu. Prakticky každý výrobce používá mikrofiltrace a ultrafiltrace, které probíhají za nízkých teplot a šetrnými metodami. Proto než na zpracování CFM proteinu koukejte na to, zda je protein nedenaturovaný nebo rovnou nativní či grass-fed.

  • Nedenaturovaný protein - Protein nebyl změněn nebo poškozen v důsledku zpracování nebo vystavení vysokým teplotám nebo agresivním chemikáliím. Nedenaturované proteiny jsou často považovány za biologicky aktivnější a lépe stravitelné než denaturované proteiny. 
  • Nativní protein - Zpracování je stejné jako u nedenaturovaného proteinu a syrovátka se získává přímo z mléka. Zachování nativní formy proteinu je důležité pro udržení jeho biologické aktivity, funkce a účinnosti. 
  • Grass-fed protein - Protein se vyrábí z mléka od krav, které se pasou více než 300 dní v roce na pastvě a díky tomu je zajištěna vysoká úroveň esenciálních aminokyselin a maximální kvalita produktu.

Jaké jsou druhy proteinů? 

Na trhu existuje široká nabídka proteinů všeho druhu, pojďme si je všechny popsat

✅ Syrovátkový koncentrát 

Trenér Jirka Vacek říká: “Když zpracujete klasickou syrovátku přes filtrace, dostanete čistou bílkovinu. Koncentrát syrovátky je jeden z nejvíce plnohodnotných zdrojů bílkovin. Stále v sobě zanechává nějakou laktózu a sacharidy, může to být třeba od 3 - 6 gramů sacharidů na 100 g výrobku a obsahuje i malé množství tuku 1 - 3 gramy. Vše je přirozeně vyskytující. Takže, když je syrovátka v koncentrované formě, zůstává v ní celá ta kvalita syrovátky, včetně bílkovinných frakcí, které jsou zodpovědné i za imunitní funkce a další lepší reakce organismu.


Náš tip: SMARTFUEL 100 % whey protein 

Protein je přímo z čerstvého mléka od krav z kontrolovaných EU chovů, pasoucích se na pastvinách, výsledkem je nejvyšší kvalita bez zbytečných aditiv. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. 

✅ Syrovátkový izolát

Syrovátkový izolát je ještě dál zpracovaný syrovátkový koncentrát. To znamená, ještě čistější bílkovina, zbavená prakticky všech sacharidů, tuků a laktózy. Izolát je oblíbeným proteinovým nápojem nejen u lidí, kteří usilují o redukci hmotnosti a spalování tuků, ale bude vyhovovat i těm, kteří mají problém s trávením laktózy.  


BIOTECHUSA ISO WHEY ZERO

Nejčistší syrovátkový izolát upravený metodou CFM (cross-flow micro filtered). Extrémně vysoká biologická hodnota a schopnost vstřebání řadí tento protein mezi absolutní špičku na trhu. Obsahuje méně než 0,5 g laktózy v dávce, proto je ideální i pro lidi s intolerancí laktózy. 

✅ Syrovátkový hydrolyzát

Trenér Jirka Vacek říká: “Syrovátkový hydrolyzát je hodně nepochopený suplement. Hydrolyzát je rozštěpená bílkovina na peptidy, což jsou 3 až 4 aminokyseliny spojené dohromady. Jednoduše řečeno, předtrávená bílkovina, kterou tělo již nemusí trávit, rychle se v organismu štěpí na aminokyseliny, které se rychle vstřebají do krve, proto lidé mají pocit, že jim po tom okamžitě začnou růst svaly, ale není tomu tak. Peptidy jsou tak moc rychlé, že pokud je budete dávkovat v množství, jako klasický syrovátkový koncentrát nebo izolát (30 - 40 gramů), tělo je nestačí využít a klidně se mohou začít ukládat do tuků, obzvlášť pokud jste v kalorickém nadbytku a někomu to může i zvýšit hladinu cukru v krvi. Hydrolyzát je funkční doplněk stravy, ale né pro každého. Pokud chcete, aby jeho užívání bylo funkční, pak hydrolyzát používejte v malých dávkách (5 - 7 gramů) několikrát denně. Každopádně pro běžného cvičence i mnoho dalších sportovců je lepší zvolit klasickou formu proteinů ať už syrovátkový koncentrát či izolát.” 


Amix HydroPure Hydrolyzed Whey CFM 

Špičkový protein se 100% obsahem značkové suroviny Hydrovon. Hydrovon je čistý hydrolyzovaný CFM syrovátkový izolát. Produkt je navíc obohacen o komplex peptidů.

✅ Vaječný albumin (sušený vaječný bílek) 

Vaječný albumin je sušený vaječný bílek - zpracovaný vaječný bílek. Kvalitní bílkovina obsahuje teda trochu více sodíku, než třeba syrovátka a konzistence je taková, že nemusí každému vyhovovat, protože hodně to pění je tam taková zvláštní chuť. Má vysoce kvalitní zdroj bílkovin, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a je dostupný ve formě prášku, který se snadno stravuje a vstřebává. Používá se samostatně nebo ve směsi s jinými zdroji bílkovin, jako je syrovátkový protein nebo kasein. 

✅ Kasein 

Kasein nazývaný jako noční protein je druhá složka mléka, která v mléce převládá. První složka je syrovátka. Kasein je bílkovina, kterou oproti syrovátce tělo déle zpracovává a má trochu jiné aminokyselinové spektrum. Označuje se jako noční protein, díky dlouhé době vstřebávání, proto je používaný hlavně na noc. Oblíbený je micelární kasein, který je trochu těžší a lehce nabyde. Trenér Jirka Vacek říká: “ Kombinace kaseinu se syrovátkovým proteinem je podle mého názoru skvělá věc. V poměru 3:1 syrovátka versus kasein se jeví jako jedno z nejlepších spekter aminokyselin.


Prom-in Essential Pure Micellar

Lídr mezi kaseinovými produkty. Pure Micellar obsahuje pouze čístý micelární kasein v nativní formě. Jeho prvotřídní bioaktivita zajišťuje maximální antikatabolickou funkci a dlouhodobě zásobuje svaly všemi klíčovými aminokyselinami. 

✅ Vícesložkový protein

Vícesložkové proteiny jsou tvořeny dvěma a více zdroji bílkovin. Často se jedná o kombinaci více typů syrovátkových proteinů, společně s micelárním kaseinem, který je pomaleji vstřebatelný nebo vaječným albuminem (proteinem z vaječných bílků). Tento protein lze užívat kdykoliv během dne a nemusí to být ani ráno nebo jenom po tréninku.


Czech Virus Vícesložkový protein MPS-5 PRO

Protein složený z 5 různých zdrojů bílkovin. Největší část tvoří syrovátkový koncentrát zpracovaný CFM a nativního mléčného proteinu (zdroj micelárního kaseinu). Zbytek tvoří směs izolát, hydrolyzovaný, syrovátkový koncentrát a vaječný albumin.

✅ Hovězí protein 

Jirka říká: “Za mě osobně je stále trochu záhadou, protože stále nejsou žádné podstatné studie, zda má nějaký větší přínos pro růst svalů než jiné druhy bílkovin. Rozhodně není možné tvrdit, že hovězí protein má významně vyšší obsah BCAA, zvláště leucinu. Nicméně, hovězí protein obsahuje více kolagenu.” Hovězí protein má výraznější a specifickou chuť ve srovnání s jinými zdroji proteinů, jako je syrovátkový protein nebo rostlinné proteiny. Někteří lidé popisují chuť ochuceného hovězího proteinu jako silnější, masitou nebo nasládlou. 

✅ Rostlinné vegan proteiny

Nejčastěji jsou vyrobeny z luštěnin (sója, hrách, cizrna, čočka), obilovin (rýže, quinoa), konopí nebo dýňového proteinu, které často splňují i BIO kvalitu. Hlavní výhodou těchto proteinů je, že jsou vhodné nejen pro vegany, ale také pro lidi trpící intolerancí laktózy. Při výběru rostlinného proteinu je proto lepší vybrat směs více zdrojů bílkovin, kde je obsažené cele aminokyselinové spektrum. Díky vzrůstající oblibě veganských proteinů, výrobci už dávno ví, jak kombinovat rostlinné bílkoviny, abyste v proteinovém nápoji doplnili všechny esenciální aminokyseliny.


BiotechUSA Vegan Protein

Oblíbený protein pro svou chuť a složení. Hlavní zdroj bílkovin je hrachový, rýžový izolát a mouku z quinoy, čímž pokryje celé spektrum esenciálních aminokyselin. Je bez lepku, cukru a laktózy.  

Závěr: 

Věříme, že jste díky tomuto článku získali hlubší porozumění toho, co protein představuje a jak funguje v těle. Také teď už pravděpodobně víte, který je pro vás ideální a po kterém sáhnete. Na našem e-shopu najdete prémiové proteiny. Vybrané produkty splňují zásady Vegan, BIO, bez laktózy a lepku a z naší nabídky si vyberou i ti, kteří dávají přednost výrobkům českého původu.

A jaké jsou nejčastější dotazy ohledně proteinu? Podívejte se na tento podcast:

 

Mohlo by vás zajímat: 

Užívat raději BCAA nebo EAA? Které jsou lepší?

Pomáhají při regeneraci, tvorbě a růstu svalové hmoty a slouží jako zdroj energie.Celkově esenciální aminokyseliny plní širokou škálu klíčových funkcí, které jsou zásadní pro celkové zdraví a optimální výkon těla.

Nejlepší doplňky stravy pro lepší výkon

Máte dobře nastavený jídelníček, doplňujete základní mikronutrienty (vitamíny a minerály), ať už stravou nebo v doplňcích stravy a do tréninku dáváte maximum? Existuje ještě několik doplňků stravy, kterými můžete podpořit výkon a tak své výsledky zlepšit a urychlit.

Sleduj nás: