Můj účet
Přihlášení
Menu

Proteiny bez laktózy

Co je protein bez laktózy a jak funguje?

Syrovátkový protein bez laktózy je oblíbeným zdrojem bílkovin pro sportovce, osoby se zvýšenou potřebou bílkovin nebo pro ty, kteří se snaží o nárůst svalové hmoty. Proteiny jsou bohaté na esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro růst, regeneraci a obnovu svalů. Obsahuje také vysoké množství větvených aminokyselin (BCAA), které hrají důležitou roli při posilování svalů a urychlování regenerace po tréninku.

Díky absenci laktózy je syrovátkový protein bez laktózy vhodný pro lidi s intolerancí na laktózu nebo pro ty, kteří se snaží omezit příjem laktózy ve stravě. Je dobrou volbou i pro jedince, kteří se snaží o redukci hmotnosti, protože obsahuje malé množství sacharidů a tuků, zatímco poskytuje vysokou koncentraci bílkovin. Je důležité si uvědomit, že i když je syrovátkový protein bez laktózy vhodný pro lidi s intolerancí na laktózu, může stále obsahovat stopy laktózy v důsledku zpracování produktu.

Jak se protein bez laktózy vyrábí?

Syrovátkový protein bez laktózy je protein se vyrábí tak, aby obsahoval minimální množství laktózy, což je cukr přítomný v mléce. Protein bez laktózy se vyrábí často pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace, které umožňují oddělit bílkoviny od ostatních složek, jako je laktóza, tuky a minerály. Další možností je přidání enzymu laktáza do proteinu, který štěpí laktózu.

Jak zjistim kolik protein obsahuje laktózy?

V nutričních hodnotách proteinu je laktóza uvedena pod označením "z toho cukry". U neochucených a nedoslazovaných přípravků je možné přesně určit obsah laktózy. V těchto případech je laktóza jediným sacharidem, který mohou obsahovat. Ochucené proteiny mohou obsahovat přísady k dochucení, které zvyšují celkový obsah sacharidů ve složení. Každopádně dnes jsou proteiny zřídka doslazovány cukrem či laktózou. Často se používají umělá sladidla, polyalkoholy nebo stévie, které se v kategorii "z toho cukry" neuvádějí.

Jak vybrat protein bez laktózy?

Syrovátkový koncentrát není ideální volbou, pokud špatně snášíte laktózu, ale je tu záchrana v podobě syrovátkového izolátu. Průměrný obsah laktózy v těchto proteinech se pohybuje do 2g/100g, což umožňuje i lidem s laktózovou intolerancí si jej bez obav dopřát. Další možnost jsou syrovátkové hydrolyzáty, které se vyrábí ze syrovátkového koncentrátu nebo syrovátkového izolátu. Hydrolyzované proteiny získané ze syrovátkového izolátu obsahují nižší množství laktózy a jsou proto pro osoby s laktózovou intolerancí výhodnější volbou.

Jak užívat protein?

Protein můžete užívat různými způsoby v závislosti na preferencích a cílech. Zde je několik typů pro užívání proteinů:

  • Smíchejte s vodou nebo mlékem: Většinu proteinových prášků lze snadno smíchat s tekutinou, jako je voda, mléko (mléčný nebo rostlinný nápoj) nebo džus. Doporučený poměr závisí na konkrétním proteinu, takže si přečtěte pokyny na obalu. Obvykle se používá 1-2 odměrky proteinu na 200 - 300 ml tekutiny.
  • Používejte šejkry nebo mixéry: Pro snadné smíchání proteinového prášku s tekutinou bez hrudek.
  • Protein konzumujte podle potřeby: Proteinový doplněk lze konzumovat podle potřeby. Mnoho lidí volí konzumaci proteinového nápoje po tréninku nebo jako svačinu mezi jídly. 
  • Do kaše nebo tvarohu: Protein můžete také použít do kaše, pudinku nebo tvarohu. Jídlo získá větší podíl bílkovin bez tuku a cukru a pokud používáte ochucený protein, jídlo příjemně ochutí a vy tak nemusíte přidávat žádné jiné sladidlo.
  • Při pečení: Protein můžete použít i do svého oblíbeného koláče nebo buchty. Vykouzlíte tak fitness dezert, který bude chutnat skvěle, navíc bude mít větší podíl bílkovin a díky sladidlu v proteinu můžete ubrat na cukru. Inspirujte se našimi fitness dezerty.
Zobrazit více
Zobrazit méně
Zobrazit více
Zobrazit méně
Filtry
Zobrazeno 38 produktů
  • Značky
  • Příznaky
  • velikost balení
  • příchuť
zobrazit další produkty
skrýt další produkty
Upřesnit filtry
Řadit dle: