Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak poznám, jaký jsem somatotyp?

Co jsou to somatotypy?

Somatotyp určuje tělesný typ člověka. Jedná se o kategorizaci tělesného typu na základě anatomických a fyziologických charakteristik. V praxi se používá například ve sportu, kde může pomoci přizpůsobit tréninkový a stravovací plán individuálním potřebám a cílům jednotlivce. 

Jak poznám, jaký jsem somatotyp?

Málokterý člověk je 100 % jeden konkrétní typ, často se prolínají. Podle těchto rysů můžete zjistit, jaký máte somatotyp:

Jak vypadá ektomorf:

Štíhlá postava s dlouhými a štíhlými končetinami, nízký podíl tělesného tuku a malý objem svalů. Ektomorfové obvykle těžko nabírají svalovou hmotu a hmotnost vůbec. Typickým příkladem je známý a uznávaný herec Vladimír Javorský.

Jak vypadá  endomorf:

Endomorfové mají obvykle měkčí tělesné rysy, menší kostru, širší boky a větší podíl tělesného tuku. Těžko se zbavují přebytečného tuku a mohou mít sklon k nadváze. Příkladem endomorfní postavy je vzpěrač, zápasník, herec a moderátor Zdeněk srstka.

Jak vypadá  mezomorf:

Jedinci mají obvykle dobře vyvinutou kostru, svaly a vyrýsované rysy obličeje. Mezomorfové jsou často sportovní typy, kteří snadno nabírají i ztrácí svalovou hmotu a jsou vhodní pro širokou škálu cvičení. Ukázkovým příkladem je atlet a olympijský medailista Roman Šebrle.

Skinny fat postava: 

Termín popisuje tělesnou stavbu, která spojuje rysy ektomorfního a endomorfního somatotypu. Osoba s skinnyfat postavou má obvykle vzhled ektomorfa. Štíhlá konstituce, nízký objem svalů a menší kostní hmota. Zároveň má větší procento tělesného tuku a měkčí rysy obličeje, což odpovídá spíše endomorfnímu somatotypu. Skinnyfat postava může být způsobena různými faktory, jako je genetika, strava, fyzická aktivita a hormonální nerovnováha. Často bývá způsobena sedavým životním stylem, kdy osoba nemá dostatek pohybu a cvičení a zároveň konzumuje nezdravou stravu s vysokým obsahem cukru a tuků.

Mohlo by vás zajímat: 

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty? 

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů, pravděpodobně zaznamenáte největší progres během prvního roku. Jak na to? 

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli.

Sleduj nás i na sociálních sítích: