Můj účet
Přihlášení
Menu

MASO | Jak často jíst maso? Je zdravější bílé nebo červené? Vnitřnosti a zvěřina. (NE)udržitelnost.

Maso je opravdu kontroverzní téma. Kolik ho jíst? Jak často? Mělo by v jídelníčku převažovat červené nebo bílé maso? A co ryby? Proč nejíme ty naše sladkovodní, když mořské jsou plné těžkých kovů a mikroplastů. Je tomu skutečně? Na všechny tyto otázky a mnohem víc se zaměřili Petr Havlíček a Jirka Vacek. 

Časová osa podcastu:

0:00 Úvod
2:10 Jaké druhy masa a kolik bychom ho měli denně sníst.
6:49 Bereme maso jako standard. Existují etická jatka?
9:30 Záleží na tom, jak zvíře žije a jak je krmené.
11:10 "Nechcete udržitelnost, chceme konzum."
14:00 Je bílé maso zdravější než červené?
16:00 Pro a proti konzumace červeného masa.
21:20 Jsou dobré vnitřnosti? Kolik bychom jich denně měli jíst?
24:00 Je v pořádku každý den jíst šunkový salám?
26:00 Červené maso je hůře stravitelné.
31:00 Kolik bychom měli jíst ryb a jak moc jsou zdravé?
34:00 Mořské ryby, proč se z nich vytrácí omega 3 a přibývá těžkých kovů?
35:30 Proč nejsou atraktivní české ryby? Proč je nechceme jíst?
38:00 Je rozdíl jestli sníme 300 g hovězího steaku nebo ryby.
40:00 Je zdravá svíčková s knedlíkem?
41:20 Je dobré zařadit zvěřinu do jídelníčku? Je zdravější než klasické maso.
45:00 Uzeniny se jedí od pradávna, ale ne celoročně a rozhodně ne každý den.
47:20 Kolik by měla běžná populace jíst červeného masa?
48:00 Nejhorší jsou zpracované potraviny z červeného masa. (burger, uzeniny...)
53:30 Odbočka: tradiční luštěniny, které vždy byly součástí našeho jídelníčku.
56:00 Stravitelnost syrového masa.

Mohlo by vás zajímat:

Proč se (ne)bát lepku ve výživě

Lepek, stejně jako laktóza či palmový olej, je strašák dnešní doby. Mnoho lidí jej dobrovolně vyřazuje ze svého jídelníčku. Má to ovšem nějaký opodstatněný důvod? Měli bychom se lepku opravdu bát a vyhýbat se mu? 

Proč se (ne)bát laktózy ve výživě

Laktóza je společně s lepkem a palmovým olejem nejdémonizovanější produkt. Říká se, že mléčné produkty zahleňují, odvápňují a způsobují hormonální nerovnováhu. Je tomu opravdu tak? Jaký je vliv mléka na naše zdraví?

Sleduj nás i na sociálních sítích:​