Můj účet
Přihlášení
Menu

Můžu jíst prošlý protein? Rozdíl mezi "spotřebujte do" a "minimální datum trvanlivosti"

Zažil to asi každý. Nakoupili jste si spoustu věcí a najednou se blíží datum, které je uvedené na obalu s popiskem Datum minimální trvanlivosti a vy už věšíte hlavu. Pojďme si tomu podívat na zoubek, ať zbytečně nevyhazujete věci, kterým vlastně nic nemusí být.

Spotřebujte do: den.měsíc.rok 
Pokud je produkt takto označen, musí na něm být uvedeny i podmínky uchovávání, které musí být dodrženy. Nejčastěji se používá u potravin, které podléhají rychle zkáze, a musí být rychle spotřebovány, např. jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně atd. Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se nepovažují za bezpečné v souladu s čl. 14 odst. 2 až 5 nařízení (ES) č. 178/2002 a nesmí se uvádět do oběhu.

Datum minimální trvanlivosti (DMT)
Takto se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé označeny a odděleně umístěny.

Shrnutí
Jednoduše lze říct, že čím delší dobu trvanlivosti výrobek má, tím déle jej můžete konzumovat po jeho expiraci. Řadí se sem běžné potraviny s nízkým obsahem vody. Všechny mouky, rýže, instantní polévky, sušené směsi pro přípravu omáček, knedlíků, pudink v prášku atp. Takže i všechny doplňky jako jsou proteinové směsi, instantní BCAA, kreatin, nakopávače, glutamin atd. Samozřejmě je důležité i skladování v suchu, bezu vystavování slunečnímu záření a pokud nejsou napadeny škůdci a nebo nezvlhly (protože to by se v nich mohla začít dělat plíseň), lze je konzumovat i několik měsíců po vypršení expirace

Podobně jsou na tom i sušenky a čokolády. Stále se jedná o potraviny s nízkým obsahem vody, což nepředstavuje ideální prostředí pro bakterie, takže ani tyčinek se nemusíte bát. Vetší pozor je třeba dbát na produkty, ve kterých jsou ořechy, protože některé můžou po delší době žluknout. 

Takže pro všechny, co lákají ceny v našem výprodeji s blížícím se datem spotřeby, ale přitom si nebyli jisti, zda jim produkt vydrží, doufáme, že odpověď zde našli. :) 

 

 


A co nikdy nejíst prošlé?
Ryhle se kazí maso. Jakmile maso zapáchá, určitě ho nikdy nejezte a ani jej nedávejte domácím mazlíčkům a jiným zvářatům. Totéž platí u šunky, měkkých salámů, ale i dalších uzenin. Samozřejmě to platí i u šlehačkových zákusků a lahůdkového zboží jako jsou pomazánky, saláty nebo chlebíčky, což asi nikdy v této branži nejí, že jo!? Haha.

Ještě malý typ pro ty, co neřeší sem tam nějakou plíseň a prostě ten kus odkrojí. Nedělejte to. Jakmile se plíseň objeví, je pozdě něco zachraňovat, odkrajovat či odlamovat. Věc je už prošpikována spory a musí se celá vyhodit.


Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj:
1.http://www.szpi.gov.cz/clanek/datum-minimalni-trvanlivosti-a-datum-pouzitelnosti.aspx
2.https://www.prozeny.cz/clanek/7-typu-potravin-ktere-muzete-v-klidu-jist-i-prosle-11465?timeline--pageItem=44200
3.https://www.pribrat.cz/minimalni-trvanlivost-spotrebujte/
4.http://www.bezpecnostpotravin.cz/datum-minimalni-trvanlivosti-datum-pouzitelnosti-nove-informace.aspx