Můj účet
Přihlášení
Menu

Tipy na zdravé grilování + recepty. Nejlepší bezkalorické omáčky nejen ke grilu.

Léto je v plném proudu a co je pro něj více typické, než pohodové grilování s přáteli a rodinou. Jde dohromady  fitness, zdravý životní styl a grilování? Jak si jídlo dochutit, aby neobsahovalo zbytečně moc kalorií? Na to se podíváme v dnešním článku. 

Je grilování zdravé? 

Grilování, při kterém tuk z masa kape rovnou na rozpálené uhlí, pro naše zdraví rozhodně není ideální. Na druhou stranu, grilování je pro většinu z nás jen sezónní záležitostí. Jako všude tedy i při grilování platí jednoduchá poučka říkající, že všeho moc škodí. Jak si připravit maso zdravě, abychom zabránili vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) a heterocyklických aminů (HCA), které nemají dobrý vliv na naše zdraví? 

  • Zabraňte odkapávání tuku na uhlí - při přípravě masa stačí použít alobal čí různé alobalové misky, ve kterých se maso udělá stejně dobře a zabrání se vzniku karcinogenů. 
  • Snažte se zbavit zbytečného tuku na mase - z některého masa lze přebytečný tuk jednoduše oříznout, v případě drůbežího pak bohatě stačí odstranit kůži
  • Pokud je některá část masa na povrchu černá, ořízněte ji
  • Zabraňte tomu, aby se plameny přímo dotýkaly masa
  • Negrilujte každý den

Na závěr odstavce jen malé srovnání, zatímco u vaření potravin ve vodě dochází k redukci vitamínů B zhruba o 60%, při grilování je to “jen” o 40%!

Tipy na fitness grilovačku. Zdravé grilování recepty.

Mezi grilovaným, pečeným nebo restovaným masem není z hlediska nutričních hodnot žádný významný rozdíl a není důvod si myslet, že grilovaná kuřecí prsa budou méně zdravá než ta na pánvi. Zde je pár tipů, které můžete v průběhu léta vyzkoušet: 

  • Grilovaná kuřecí prsa s jogurtovou omáčkou - kuřecí prsa můžete také bez problémů grilovat, ale je dobré použít nějakou marinádu, protože vzhledem k nízkému množství tuku mají tendenci být vysušená. Pokud je nechcete marinovat v oleji třeba s bylinkami, zkuste je s  jogurtovou marinádu. Jogurt smíchejte s kořením či bylinkami. Maso skvěle dochutíte a bude šťavnaté.
  • Zelenina - papriky, rajčata, cukety, lilky a cibule jsou jen některé z mnoha druhů zeleniny, která se hodí na gril. Je to lehké jídlo, ke kterému se hodí jakékoliv čerstvé pečivo, chutná famózně a zachovává poměrně velkou část mikronutrientů. Na zeleninu stříkněte olej ve spreji, aby na něm drželo koření. Zelenina dostane skvělou chuť.
  • Hermelín/Camembert - Hermelín na grilu je klasika. Stačí potřít připravenou směsí z rostlinného oleje a koření The Skinny Food zmíněného níže, zabalím do alobalu a nechám grilovat. Tyto sýry jsou ale poměrně kalorické, proto je nejčastěji jím jen se zeleninou. 
  • Špízy s kuřecím masem, paprikou a cibulkou - Potřebuje tento recept vůbec nějaký komentář? Místo oddělené přípravy těchto surovin je nabodněte na špíz a připravte si je dohromady. Lahodné a rychlé jídlo se skvělým nutričním profilem. 
  • Jakýkoliv druh ryby - Na grilu se nemusíte bát připravovat ani ryby. Zkuste lososa, který je typickou fit zdravou potravinou. Jelikož má dost tuku, je nutné ho také dát do alobalu. Spolu s ním můžete grilovat i brambory, nebo jakoukoliv zeleninu, k lososovi se skvěle hodí třeba lilek.

Čím si maso z grilu dochutit?

Největší "kalorický problém" u grilování představují dresingy a omáčky, které jsou často plné prázdných kalorií, glukózy, konzervantů, přidaných tuků a dalších ne úplně potřebných složek, které nutriční profil kazí. Pokud se vám nechce dělat domácí dipy z poctivých surovin, najdete u nás na eshopu celou řadu různých produktů.

BiotechUSA Zero Sauce

Vybrat si můžete z 8mi druhů dresingů a omáček. Ty obsahují jen naprosto zanedbatelné množství kalorií a chutnají tak famózně, že se do nich od prvního ochutnání zamilujete. Spicy Garlic se hodí k naprosto každému druhu masa a vždy chutná báječně i do letního zelenivého salátu. Složení by sice mohlo být lepší, najdete zde barviva, aromata i konzervanty, ale jsou to suroviny které obsahují i komerčně dostupné dipy.


The Skinny Food Co Fake Away Sauce 452 ml

Omáčky jsou výborné na grilování nebo k dochucenení salátu či jakéhokoli jídla. Jsou vhodné do diety. Jsou veganské, bez lepku, bez laktozy bez přidaného cukru.


GOT7 Nutrition Classic Sauce 350 ml

Jak by bylo čerstvě grilované nebo pečené maso bez Vaší oblíbené omáčky? Nic moc. Classic sauce, jsou velice chutné omáčky, které neobsahují přidané tuky a cukry!  Nízký obsah kalorií: 9 - 25 kcal na 100 ml dle omáčky


The Skinny Food Co Spices koření

The Skinny Food Co Spices je směs koření, která obohatí vaše jídlo intenzivnější chutí. Skinny Spices jsou k dispozici v několika různých příchutích a lze je použít společně na maso, ryby, zeleninu, vajíčka, hranolky a mnoho dalšího. Nemůžete šlápnout vedle. 


The Skinny Food Co Skinny Sauce 425 ml

Omáčky a dresingy k masu, do salátu nebo jako dochucovadlo do jakéhokoli jídla. Jídlo skvěle ochutí a to bez zbytečných kalorií navíc. Bez přidaného cukru, vhodné do diety, bez lepku, .


Frankys Bakery Sauces 

Pokud ke grilování sháníte spíše omáčky než koření, Frankys Bakery Sauces vás jistojistě potěší. Všechny varianty jsou chuťově vyladěné a přitom v nich nenajdete více než 21 kalorií na 100ml. Ani zde se ale bohužel nevyhnete použití konzervantů, barviv a zahušťovadel. Složení je dobré, chuť famózní a nutriční hodnoty vaši dietu v žádném případě nenaruší. Osobně mám nejraději variantu Garlic, která se skvěle hodí jak do salátů, tak k masitým jídlům. 


Walden Farms Salad Dressing

Jedná se o dresingy bez sacharidů, tuků a kalorií, které jsou pro milovníky salátů jasná volba. Pokud si místo fláku masa dáte raději grilovaný sýr s kopcem zeleninového salátu, tyhle omáčky jsou jasnou volbou. Můžete zvolit cokoliv od Blue Cheese po Honey Dijon a nikdy neuděláte krok vedle. Narovinu se přiznám, že jediná varianta, která mi opravdu nechutnala, byla raspberry vinaigrette, protože nejsem příliš fanoušek nasládlých ovocných dresinků, pokud ale máte rádi nasládlou štiplavou chuť, tak do ledového salátu si nebudete chtít dávat už nic jiného.


Walden Farms Barbecue Sauce

Walden Farms samozřejmě myslí i na masožravce, a tak u nás najdete hned 5 variant omáček k masu od této populární značky. Samozřejmostí je i zde minimum kalorií, cukru a tuku, ale zato skvělá chuť, kterou si velmi rychle oblíbíte. Pokud vám nevadí konzervanty, které jsou ke konzervaci tekutých omáček bohužel/bohudík nezbytné, dočkáte se jinak velmi dobrého složení. Příchuť honey mě lehce zklamala, protože ta kromě nasládlé chuti a medového aroma nemá s medem nic společného. Ostatní příchutě jsou ale sázka na jistotu a uvidíte, že si je zamilujete ke každému druhu masa. 


Co si z dnešního článku odnést? 

Dnešní článek je podstatně delší než bývá obvyklé, proto si dovolím závěr shrnout velmi stručně. Grilování je skvělá letní aktivita, při které člověk dokáže úžasně relaxovat, popovídat si s přáteli a přijít na jiné myšlenky. A pokud negrilujete každý den, nemáte se čeho bát, žádné výrazné negativní efekty vám nehrozí. Spíše naopak, potraviny si zachovají své nutriční hodnoty a vy alespoň vybočíte ze svého zajetého stereotypu, na který bude čas celou zimu.

Mohlo by vás zajímat: 

Porovnání bezkalorických omáček a sirupů. Zero sirup. Který je nejlepší do diety? 

Zero sirup, zero calories, zero topping. Každý z nás má v okolí někoho, kdo si v těchto pochoutkách libuje a možná jste to i vy sami. Provedli jsme pro Vás odbornou analýzu, dobře prostě je to obyčejná porovnávačka těchto sirupů, abyste si mohli ujasnit a vybrat si, který pro Vás bude ten pravý. Jdeme na to!

Proč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Porovnání bezkalorických omáček a sirupů. Zero sirup. Který je nejlepší do diety? 

Zero sirup, zero calories, zero topping. Každý z nás má v okolí někoho, kdo si v těchto pochoutkách libuje a možná jste to i vy sami. Provedli jsme pro Vás odbornou analýzu, dobře prostě je to obyčejná porovnávačka těchto sirupů, abyste si mohli ujasnit a vybrat si, který pro Vás bude ten pravý. Jdeme na to!

Sleduj nás i na sociálních sítích: