Můj účet
Přihlášení
Menu

Z outsidera mistryní světa. Bikini fitness. Motivace, první soutěž a vize do budoucna.

Brzy třiadvacetiletá Magdaléna pochází z malé vesničky poblíž Berouna a zbývá jí poslední rok magisterského studia na Vysoké škole ekonomické v Praze. Studovala ve Francii a v Kanadě a dnes bydlí u Prahy a pracuje v carsharingové společnosti. "Cvičit jsem začala asi v patnácti letech, protože jsem byla velmi silná. Tím hlavním impulsem bylo však asi to, že jsem se zamilovala a chtěla jsem se zalíbit," vysvětluje Magdaléna.

Její pohybové začátky byly doma při videích a jelikož se Magdaléna styděla, nechtěla, aby ji při cvičení někdo viděl. Kvůli nedostatku sebevědomí chodila během střední školy i k psycholožce, protože pro ni problém představovalo i vystupování před lidmi.

"Na vysoké škole jsem si v rámci tělesné výchovy zvolila posilování a začala jsem se seznamovat s cvičením před lidmi. Když jsem potom studovala ve Francii, chodila jsem do posilovny na koleji, kde jsem bydlela," vysvětluje svou složitou cestu do posilovny Magdaléna.

Na celou cestu, během níž měnila své tělo na soutěžní formu, vzpomíná Fejfarová s láskou a pýchou. Příprava na soutěžní pódia její nevštípila jen zdravé sebevědomí, ale naučila ji i mnoho o jejím vlastním těle. "Teď už vím, že všechno je možné, pokud člověk opravdu chce. Utvrdila jsem se v tom, že jsem disciplinovaná, cílevědomá a vím, jak pevnou vůli mám," říká Magdaléna.

Právě během již zmíněného studia ve Francii se Magdaléna rozhodla i soutěžit. "Jsem ten typ člověka, který potřebuje mít před sebou neustále nějaký cíl, za kterým jde. Na začátku vysoké to bylo dostat se do Francie a poté, co jsem si tento cíl splnila, musela jsem si najít něco nového. Něco, proč budu každý den vstávat z postele," říká Magdaléna.

V té době už sledovala dnes profičku Evu Havelkovou a začala nahlížet do světa soutěžení. "Zjišťovala jsem si stále více a také vzhledem k tomu, že jsem byla v mladším věku silnější, jsem si chtěla tak trochu dokázat, že na to mám a zapadám do nějakého "ideálu"," vysvětlila nám Magdaléna.

V úvahu jednoduše pro Fejfarovou nepřicházela žádná jiná kategorie než bikinifitness - spojení ladnosti a síly představuje pro čerstvou mistryni světa ideál a cíl. "Moje rodina měla ze začátku strach, jestli to nebude ohrožovat mé zdraví, ale myslím, že postupem času jsem jim vše dokázala vysvětlit a najít si tu správnou cestu, která bude zdravá a hlavně dlouhodobě udržitelná. Navíc viděli mé zapálení a vášeň, kterou pro fitness mám, takže asi neměli jinou možnost než mě podporovat," směje se Magdaléna. Podporovali ji i přátelé, ale setkala se i s odsuzováním tohoto sportu pro ženu. Toto už bere Fejfarová jako součást soutěžení a za důležité považuje hlavně to, co si o sobě myslí ona sama.

Magdaléna se trénuje sama a doposud absolvovala 16 soutěží. Na podzim 2017 začala čtyřmi kondičními soutěžemi pro, kde dosáhla dvakrát na druhé místo.

"Pokračovala jsem na jaře pěti soutěžemi, přičemž nejlepší výsledek, kterého jsem dosáhla, bylo vítězství v mé kategorii na mistrovství Čech juniorů a absolutní vítězství kategorie bikini fitness. Na podzim tohoto roku jsem absolvovala znova 4 soutěže, z nichž tři byly mezinárodní," říká Magdaléna.

Její úplně první start byl v Brně a Fejfarová si před startem zejména z hlediska formy dost věřila. Avšak když nastoupila na pódium mezi juniorky, ovládla ji tréma a nezvládla pózing. "Moje tehdejší trenérka za mnou přiběhla do zákulisí a ještě než jsem šla na pódium v ​​ženské kategorii mě nechala vypít dvojitého panáka alkoholu. To mi pomohlo více se uvolnit a bylo to lepší, ale do finále jsem se nedostala ani v jedné kategorii," vzpomíná Magdaléna, která se však nenechala neúspěchem odradit, soutěžení si zamilovala a soutěž v Brně si naplno užila. "Už jen fakt, že jsem se tam dokázala postavit a dotáhla jsem přípravu do konce i navzdory všem ošklivým věcem, které se mi děly, byl pro mě velký úspěch," vysvětluje.

Její první velká mezinárodní soutěž v reprezentaci byly mistrovství světa žen v Bialystoku konaných loni na podzim. Právě toto mistrovství světa přineslo Magdaléně i krásné vzpomínky a ve společnosti české reprezentace a všech závodníků se v Polsku cítila jako ryba ve vodě. "Cítila jsem, že tam patřím. Všichni rozuměli, jak je pro vás důležitá strava a tréninky a všichni jednoduše byli na stejné vlně jako já. Být v této energii bylo pro mě opravdu nabíjející a když jsem se vrátila zpět do Prahy mezi "normální" lidí, cítila jsem se jako cizinec," vzpomíná na Bialystok Fejfarová. V soutěži pokládá za úspěch to, že dokázala projít eliminací a ukázala tím, že je i jako juniorka mezi ženami konkurenceschopná.

Skutečná "bomba" však přišla až na Mistrovství světa juniorů 2018 v Ekvádoru. Magdaléna vyhrála svou kategorii a dokázala bodovat i v celkovém pořadí, kde byla druhá. "Na Mistrovství světa juniorů v Ekvádoru jsem cestovala s vysokými nároky, co se týče mého výsledku. Přála jsem si vyhrát více, než dokáže ledajaké slovo vystihnout. Představovala jsem si, jak pro mě bude hrát česká hymna tolikrát předtím, že na ten moment, když se to splnilo, nikdy nezapomenu," vzpomíná Fejfarová, která si pódium v ​​Ekvádoru ohromně užila, což bylo vidět i v přímém přenosu ze soutěže, který jste mohli sledovat.

Když na soutěž zpětně vzpomíná, uvědomuje si, že nebyla vůbec nervózní. "Věděla jsem, že jsem udělala maximum a byla jsem spokojená s tím, jak jsem připravena a jak vypadám. Chtěla jsem si pódium užít a vyšlo to," popisuje Magdaléna. Právě soutěžení mladé závodnice přineslo velký progress a to nejen po fyzické stránce. Za své největší vítězství považuje posun ve své psychice. "Mé začátky v posilovně byly opravdu těžké. Neustále jsem sledovala, jestli se na mě někdo nedívá, přemýšlela jsem, co si o mně kdo myslí a podobně. Teď jsem z tohoto hlediska někde úplně jinde a pomohlo mi to ve škole a celkově v životě. V poslední době si stále častěji uvědomuji, že jsem našla jakýsi vnitřní klid, dokážu se tolik nestresovat a cítím se opravdu velmi šťastná a spokojená nehledě na vnější události a situace," vysvětluje Magdaléna.

"Protože jsem stále na začátku, nemám určenou žádnou pevnou šablonu, podle které se řídím. Stále se vzdělávám, zkouším a hledám ten nejlepší způsob, který na mě bude fungovat," odpovídá na otázku přípravy Magdaléna. Mladá závodnice však našla přijatelnou cestu i co se týká přípravy a během její cesty na soutěžní pódia nikdy neuvažovala o tom, že by přípravu nedokončila. "Samozřejmě, že to bylo častokrát velmi obtížné a "padala jsem na pusu", ale láska k soutěžení byla vždy silnější a také mám kolem sebe lidi, kteří mě v takových chvílích podpoří a dodají mi sílu," ozřejmuje Fejfarová.

V jarní sezóně 2019 absolvovala tři soutěže: mezinárodní mistrovství Rakouska, mistrovství Evropy ve Španělsku a Diamond Cup Ostrava. „V Rakousku jsem byla dvakrát bronzová a v Ostravě stříbrná. Megašampionát ve Španělsku mi přinesl v nabušené konkurenci krásné finálové páté místo, z čehož jsem byla velmi šťastná. Na tuto formu jsem byla asi nejpyšnější z celé své „kariéry“.“

Magdaléna Fejfarová - komu děkuje a jaké jsou její plány?

Po soutěžní dietě se mnohé dívky neumí zařadit zpět do "normálního" rytmu, ale s tím u Magdalény pravděpodobně problém nebude. Mladá závodnice ví, že v nejbližší době se chce zaměřit na zkvalitňování nohou a hýždí, které jsou podle ní její genetickou slabinou. "Teď budu po soutěžích postupně navyšovat jídlo, i když jsem měla i v přípravě jídla dost, na čemž si se svým přístupem zakládám. Chtěla bych znovu docílit to, že budu moci při další sezóně rýsovat při co nejvyšším množství živin. V offseason neplánuji velmi přibírat, spíše bych se chtěla držet na cca 10 % váhovém rozdílu od soutěžní váhy," říká Magdaléna, jejíž největší motivací je stát se ikonou bikini fitness a vyvést co nejvíc dívek z nezdravých drsných diet. Kromě toho jsou velkým motivátorem pro Fejfarová i rodiče, kteří jsou na ni velmi pyšní. "Myslím, že to není jen tehdy, když vyhraju, ale i když jsem schopná nastavit si nějaký cíl a dosáhnout ho. Motivuje mě i to, že mi lidé píší a říkají, že jsem pro ně inspirací a motivací ke zdravému životnímu stylu. A v neposlední řadě jsem si motivací sama, když vidím, co všechno jsem dokázala,“ říká o své motivaci Magdaléna.

Na závěr našeho rozhovoru dostala i ona prostor poděkovat. Komu je tedy Magdaléna Fejfarová, mistryně světa juniorů, vděčná? "Obrovské poděkování patří i mé rodině a přátelům, kteří mě podporují a fandí mi. Neskutečně si vážím podpory a pomoci, které se mi dostává od mého snoubence Tomáše Kočky a velmi mu za to děkuji. V neposlední řadě děkuji i firmě Fitness007, která ve mně vkládá důvěru," Říká na závěr Magdaléna.

Úvod do nového projektu s Majdou o Bikini fitness a zdravém životním stylu.
Sleduj nás i na sociálních sítích: 
Upraveno podle bikinifitness.sk Soňa Kolcunová