Můj účet
Přihlášení
Menu

Veganské směsi

Co jsou to rostlinné proteiny? 

Rostlinné (veganské) proteiny jsou kategorie proteinových nápojů pocházejících čistě z rostlinných zdrojů. Nejčastěji jsou vyrobeny z luštěnin (sója, hrách, cizrna, čočka), obilovin (rýže, quinoa), konopí nebo dýňového proteinu. 

Pro koho je veganský protein vhodný?

Protein pro vegany dávno není jen oblíbeným suplementem vyznavačů rostlinné stravy. Rostlinné proteiny jsou vhodným zdrojem bílkovin pro ty, co trpí intolerancí laktózy a alergií na mléčnou bílkovinu. Veganské proteinové prášky jsou v drtivé většině také bez lepku, proto jsou vhodné i pro celiaky. Vegan proteiny užívá i mnoho lidí jen pro oživení a zpestření jídelníčku. 

  • Vegani a vegetariáni.
  • Lidé s problémy s trávením laktózy a celiaci (problém s trávením lepku)
  • Sportovci, kteří se snaží budovat svalovou hmotu a upřednostňují rostlinné proteiny.
  • Lidé, kteří se snaží zhubnout a potřebují zvýšit svůj příjem bílkovin.
  • Osoby, které chtějí rozmanitost ve svém jídelníčku pomocí rostlinných proteinů.
  • Lidé, kteří potřebují zvýšit celkový příjem bílkovin ve své stravě.

Jak vybrat vegan protein?

Malou nevýhodou jednosložkových rostlinných proteinů je to, že neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum, tzn. zastoupení určité aminokyseliny není v potravině dostatečné, říká se tomu limitní aminokyseliny (u obilovin se jedná o esenciální aminokyselinu lysin). Při nákupu rostlinného proteinu je proto lepší vybrat směs více zdrojů bílkovin. Díky vzrůstající oblibě veganských proteinů, výrobci už dávno ví, jak kombinovat rostlinné bílkoviny, abyste v proteinovém nápoji doplnili všechny esenciální aminokyseliny.

Jak používat veganský protein?

Protein můžete užívat různými způsoby v závislosti na preferencích a cílech. Vegan proteiny jsou ideální pro konzumaci samostatně s vodou či rostlinným mlékem. Rostlinný protein můžete přimíchat do své oblíbené kaše, musli nebo si z něj udělat lahodné smoothie s ovocem. Využijete ho i při pečení, kdy dezertům dodáte kvalitní dávku bílkovin. Navíc pokud použijete ochucený protein není často třeba přidávat žádné jiné sladidlo nebo cukr.

  • Smíchejte s vodou nebo mlékem: Většinu proteinových prášků lze snadno smíchat s tekutinou, jako je voda, mléko (mléčný nebo rostlinný nápoj) nebo džus. Doporučený poměr závisí na konkrétním proteinu, takže si přečtěte pokyny na obalu. Obvykle se používá 1-2 odměrky proteinu na 200-300 ml tekutiny.
  • Používejte šejkry nebo mixéry: Pro snadné smíchání proteinového prášku s tekutinou je doporučeno používat šejkry nebo mixéry. To zajistí, že se prášek dobře rozpustí a nezůstanou hrudky.
  • Protein konzumujte podle potřeby: Proteinový doplněk lze konzumovat podle potřeby. Mnoho lidí volí konzumaci proteinového nápoje po tréninku nebo jako svačinu mezi jídly. 
  • Do kaše nebo tvarohu: Protein můžete také použít do kaše, pudinku nebo tvarohu. Jídlo získá větší podíl bílkovin bez tuku a cukru a pokud používáte ochucený protein, jídlo příjemně ochutí a vy tak nemusíte přidávat žádné jiné sladidlo.
  • Při pečení: Protein můžete použít i do svého oblíbeného koláče nebo buchty. Vykouzlíte tak fitness dezert, který bude chutnat skvěle, navíc bude mít větší podíl bílkovin a díky sladidlu v proteinu můžete ubrat na cukru. Inspirujte se našimi fitness dezerty.

Jak chutná rostlinný protein?

Rostlinné proteiny mají hutnější konzistenci a mohou občas trochu padat na jazyk. Narozdíl od syrovátkového proteinu, ze kterého se stane nápoj připomínající mléčný shake, u vegan proteinu můžete stále cítit strukturu prášku. Je to způsobeno tím, že rostlinný protein není 100 % rozpustitelný ve vodě, ale výrobci už umí protein zpracovat na zcela jemňounký prášek, kde strukturu často ani nepoznáte a trávicí enzymy ve vašem zažívacím traktu si poradí s tím, aby se vše dokonale vstřebalo.

Jak dávkovat protein? Kdy užívat proteinový přípravek?

Kdy si dát protein? Proteinový přípravek lze konzumovat prakticky kdykoliv během dne pro doplnění požadovaného příjmu bílkovin. V tréninkové dny je vhodné konzumovat jednu dávku proteinu po tréninku.

Jaký je nejlepší veganský protein na trhu?
 

BiotechUSA Vegan Protein

Oblíbený protein pro svou chuť a složení. Rostlinný protein obsahuje jako hlavní zdroj bílkovin hrachový, rýžový izolát a mouku z quinoy, čímž pokryje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin. Je zcela bez lepku, cukru a laktózy. Neobsahuje ani žádná umělá sladidla a barviva. Vybírat můžete ze 7 příchutí. 


Reflex Plant Based Protein

Tento protein také obsahuje kompletní aminokyselinový profil z čistě rostlinného zdroje. Skládá se z hrachového izolátu, izolátu hnědé rýže a dýňového proteinu. Veganský protein od Reflexu navíc obsahuje probiotické kultury pro ještě lepší vstřebatelnost. Navíc ​​obal proteinu je plně rozložitelný, ekologický a vhodný pro kompostování. 


Nutrend Delicious Vegan Protein

Veganský protein od Nutrendu se skládá ze 4 zdrojů rostlinných bílkovin. Obsahuje hrachový proteinový izolát, cizrnový koncentrát, konopný a dýňový protein. Má přidanou i směs obilovin (oves, amarant, pohanka, proso a quinoa). Protein obsahuje navíc trávicí enzymy, které podpoří lepší vstřebatelnost proteinu.


PEScience Vegan Select Protein

Oblíbený americký rostlinný protein, který se vyznává skvělými výraznými chutěmi nezůstává pozadu. Veganský protein obsahuje hrachový a rýžový proteinový koncentrát. Aminokyselinový profil hrachového proteinu je nejslabší, profil rýžových bílkovin je nejsilnější. Kombinace těchto dvou proteinových dosahuje profilu aminokyselin, který je téměř identický s mlékem nebo vaječným proteinem.

Zobrazit více
Zobrazit méně
Zobrazit více
Zobrazit méně
Filtry
Zobrazeno 37 produktů
  • Značky
  • Příznaky
  • velikost balení
  • příchuť
zobrazit další produkty
skrýt další produkty
Upřesnit filtry
Řadit dle: