Můj účet
Přihlášení
Menu

5 tipů, jak ušetřit na zdravém jídle

Občas se může zdát, že zdravá strava vyjde na mnoho peněz. Není tomu tak. Pokud budete svou lednici doplňovat chytře, v supermarketech nakupovat sezónně a vařit si doma, vyjde vám zdravé a vyvážené jídlo mnohem lépe než fast food. Jak na to? Máme pro vás několik konkrétních tipů.

Co se dozvíte? 

  • Koukejte po slevách
  • Nechoďte nakupovat hladoví
  • Jídlo si připravujte doma, krabičkujte
  • Jezte sezónně a lokálně
  • Nakupujte chytře

Koukejte po slevách

Nalijme si čistého vína. Nebo proteinu. Slevy jsou gró. Netvrdíme, že je nutné chodit podle akčního letáku, ale rozhodně je výhodné se orientovat a zásobit se podle toho, co je zrovna ve slevě. Mějte v hlavě uložené takové ty základní a nejoblíbenější suroviny, které vám doma nesmí chybět a koukejte po jejich cenových hladinách. Pokud to jsou třeba proteinové jogurty nebo kefíry, tak ty čas od času ve slevách jsou. Nekupujte je proto za plnou cenu. 

Nechoďte nakupovat hladoví

Když máte hlad, nejste to vy. A budete do toho košíku házet páté přes deváté. Nebude proto divu, když pak v lednici najdete něco, co normálně vůbec nekupujete. To se nevyplatí. Proto si dejte pravidlo – nejdřív jídlo, poté nákup. 

Jídlo si připravujte doma a krabičkujte

Zvolte si pár základních pokrmů, které klidně točte do kolečka. Pokud jste kuchaři zdatní, můžete se ale samozřejmě pustit i do rozmanitější kuchyně. Vařením si doma ale rozhodně ušetříte. Jedno jídlo vám tak vyjde v průměru na 60 Kč a ještě k tomu sami dobře víte, co všechno obsahuje. 

Pokud to druh jídla umožňuje, navařte toho o něco více. Zbytky můžete uschovat třeba v mrazáku, což vám může při nečekaných událostech ušetřit nejen peníze, ale i čas, nebo si tak “nakrabičkovat” na zbytek týdne. 

Jezte sezónně a lokálně

Lokálnost je jasná – jízdenka z tropů pro avokáda prostě stojí hodně. Jsou sice super výživné, ale nic levného to není (pokud zrovna nejsou ve slevě). K tomu se ale samozřejmě váže sezónnost. Pokud se rozhodnete jíst to, co naše země dá, přes zimu to bude především kořenová zelenina, na jaře už lehké salátky a přes léto jahody, borůvky, papriky, okurky, rajčata a na podzim se zase budete těšit z dýní. Z tohoto koloběhu se dá sestavit krásný a velmi pestrý jídelníček, za který nezaplatíte víc, než je třeba. 

Nakupujte chytře

Opatrně na marketingové tahy některých výrobců. Pokud si najdete zálibu v “high protein” produktech, zkontrolujte, zda náhodou nejsou nutričně podobné, jako jejich normální a levnější předchůdci. 


A jelikož čas jsou peníze, omrkněte náš sortiment na www.fitness007.cz. Najdete u nás i mnoho slev a nákupy od 1500 Kč mají i dopravu zdarma, což se vám vyplatí o to více. Proto, pokud víte, že nakupujete specializované potraviny vhodné pro sportovce, nechte si je přivést až domů. Ušetříte tak nejen peněženku, ale i svůj čas.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Jak snížit kalorie v jídle? | TIPY na nízkokalorické potraviny

Svou váhu si dokážete udržet, nebo ji klidně i redukovat, aniž byste se trápili. Stačí jíst vědomě a přemýšlet nad tím, kolik energie v sobě daná potravina ukrývá. Jak na to a co znamená pojem kalorická denzita? To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku!

Jak by mělo vypadat stravování silového sportovce? Tréninkové VS netréninkové dny.

Na vaší cestě k vysněným fitness cílům je správné stravování stejně důležité jako konzistentní tréninkový plán. Jak by měla vypadat strava v tréninkové dny a rest days? Měli byste v netréninkové dny snižovat množství kalorií?

Sleduj nás i na sociálních sítích: