Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak snížit kalorie v jídle? | TIPY na nízkokalorické potraviny

Radikální diety ani počítání kalorií často nejsou potřeba. Svou váhu si dokážete udržet, nebo ji klidně i redukovat, aniž byste se trápili. Stačí jíst vědomě a přemýšlet nad tím, kolik energie v sobě daná potravina ukrývá. Pojďme se společně podívat na význam kalorické denzity a prozradit si, jak nahradit vysoce energetické potraviny, které do stravy normálně zařazujeme.

Co je to kalorická denzita?

Kalorická denzita je koncentrace energie v určité hmotnosti potraviny. Pokud například kontrolujete kolik má daná potravina kalorií na 100 g z druhé strany na obalu, koukáte na kalorickou denzitu. Tato hodnota vám jednoduše prozrazuje, kolik energie zkonzumujete. Obecně tedy řečeno, pokud se budete soustředit a do jídelníčku zařazovat pouze suroviny s nižší kalorickou denzitou, budete moct zkonzumovat více jídla, aniž byste museli mít strach o svou hmotnost. 

Věděli jste, že..

Čím více vody daná potravina obsahuje, tím je její kalorická denzita nižší. Proto je konzumace zeleniny a ovoce tím nejlepším nápadem v jakémkoliv typu stravování. Například okurka obsahuje až 97 % vody. Kalorií má na 100 g pouhých 12. Není teď vaše chuť na salát o něco větší?

Jak vypadá správné intuitivní stravování? 

Mnoho lidí nemá na počítání kalorií čas, chuť a ani energii. Uznáváme, že je to trochu vyšší dívčí. Proto existuje intuitivní stravování, které vlastně aplikuje každý, kdo nepočítá – jedí podle vlastního uvážení. To ale opravdu neznamená, že můžete sníst absolutně vše, co kde najdete. Nebo tedy ano, můžete, ale my vám to rozhodně nedoporučujeme. Intuitivní stravování je o poslouchání svého těla a o znalostech zdravého jídelníčku. Pokud tedy znáte kalorickou denzitu potravin a dokážete sestavit svůj jídelníček tak, aby neobsahoval přemrštěné energetické suroviny, fast food a přehršel průmyslově zpracovaných potravin, řiďte se tím, co vám našeptává tělo a jezte intuitivně. V opačném případě tento styl stravování není zcela vhodný, a to ani v případě, pokud máte slabou vůli a lásku ke sladkostem. 

Naštěstí ale existuje i mnoho alternativních potravin, které mají méně kalorií, než jejich původní originál. Energii je možné navíc ušetřit i při přípravě klasických příloh. Jak na to vám poradí náš článek Víte, jak snížit kalorie sacharidových příloh? 


NÁŠ TIP: Potřebujete si osladit snídaňovou kaši nebo oblíbený dezert? Místo cukru a cukrových sirupů využijte proteinový prášek své oblíbené příchutě. Vanilka se například hodí opravdu do všeho a svůj účel splní bravurně. 


Nízkokalorické potraviny, které ušetří energii v jídle 

Alternativ, díky kterým ušetříte mnoho kalorií a zároveň si i pochutnáte je už nyní mnoho. Díky za ně. Máme pro vás několik tipů na potraviny, které by vám doma neměly chybět, a to už vůbec ne těm, kteří milují sladké. 

✅ Cukr Stop Sirup

Oslaďte si lívance, kaše, jogurty nebo smoothies a další dobroty bez rafinovaného cukru a přebytečných kalorií. Tento sirup u nás najdete v několika příchutích a kalorií má na 100 g pouze 14,2. Je díky tomu tedy vhodný i do redukčních diet. 

✅ BiotechUSA Zero Sauce

Pokud máte zálibu v hamburgerech a obecně v americké kuchyni, věřte, že i tam dokážeme kouzlit. Díky těmto BiotechUSA omáčkám si můžete dochutit jakýkoliv pokrm, a to téměř bez kalorií. Tyto omáčky mají všechny do 28 kcal na 100 g, což je oproti jejich originálním produktům velmi znatelné snížení. 

✅ Frankys Bakery Zerup

Tohle je naprostá skvělost. Zerup má totiž na 100 g pouhé 4 kalorie a jeho příchutě jsou opravdu nejlepší – čokoláda, mléčné kakao, čokoláda s višní a čokoláda s cookies. Královské snídaně tímto sirupem získávají ještě zásadnější význam pro každé ráno.  

✅ Oleje ve spreji

Tuk ve spreji je velmi praktický pro vaření. Díky jeho dávkování vám ušetří mnoho kalorií a navíc vydrží o něco déle než olej v klasické láhvi. Využít ho můžete jak v teplé, tak ve studené kuchyni. 

Další nápady:

Pokud to jde, slaďte ovocem, proteinovým práškem nebo třeba alternativním erythritolem. Vynechte sladké pečivo, uzeniny a jiné průmyslově zpracované suroviny. A nezapomeňte, denní dávka ovoce a zeleniny je velmi vysoká. Ovoce i zelenina obsahují velké množství vlákniny, která v žaludku nabobtná a tudíž podporuje pocit sytosti. I to pro vás může být velkou výhodou. 


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Tipy na 10 běžných potravin s vysokým obsahem bílkovin

Bílkoviny jsou životně důležité pro každého z nás, a to nejen pro sportovce. Naštěstí však existuje mnoho potravin, ve kterých se tyto důležité proteiny nacházejí. Jaké to jsou, kolik bílkovin reálně člověk potřebuje a proč na ně nezapomínat? 

Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: