Můj účet
Přihlášení
Menu

Chytré tipy na zdravé jídlo na dovolenou. Trvanlivé jídlo na cesty.

Léto je pro většinu z nás synonymem relaxuje a nejrůznějších dovolených. Bez ohledu na to, jestli preferujete spíše aktivní dovolenou v horách, nebo pohodové ležení na pláži, jeden problém všechny možné dovolené spojuje. Jaké jídlo si s sebou vzít, abych přijal alespoň nějaké bílkoviny?  

Na dovolené relaxujte, nemusíte být stoprocentně striktní

Na samotný úvod článku se hodí uvést na pravou míru jednu důležitou informaci. Pokud jste na dovolené, nemusíte být ve stoprocentně striktním režimu. Klidně si v zahraničí dopřejte místní speciality, bez výčitek ochutnávejte typické jídlo dané krajiny a dejte si, na co máte chuť. Jeden ne tak úplně striktní týden přece neovlivní měsíce jinak zdravého životního stylu. Na druhou stranu nějaké bílkoviny a zdroje kvalitního jídla rozhodně nejsou na škodu a ne vždy je možné jich mít na dovolené (obzvláště třeba v horách) kvalitní přísun.

Co byste neměli zapomenout doma?

Odpověď na otázku co si vzít s sebou, by měla pramenit především z toho, na jaký typ dovolené se chystáte. Pokud plánujete náročnější turistiku v horách, hodí se úplně jiné věci než na letní dovolenou u moře, kde vás čeká jenom minimální pohyb. Přesto jsme pro vás ale připravili kompletní seznam jednotlivých potravin a suplementů na všechny typy dovolené: 

Expres Menu

Expres Menu jsou hotová sterilovaná jídla ideální na cestu. Není třeba je vařit, vydrží až 40 měsíců a dokonce ho ani nemusíte skladovat v ledničce, takže je ideální na téměř jakýkoliv typ cestování. Do all inclusive hotelu ho pravděpodobně nevyužijete, ale pokud se chystáte na trek do hor, někam do kempu a nebo vás jen před dovolenou u moře čeká dlouhá cesta autem, Expres Menu je pro vás jako stvořené. Snadno se ohřívá (buď ve vodní lázni i se sáčkem, nebo v jakékoliv jiné nádobě, kterou máte k dispozici)neobsahuje lepek a použité suroviny navíc pochází od českých dodavatelů. 


Proteinové kaše

Proteinové kaše jsou snad tou nejlepší možnou snídaní. Obsahují jak porci bílkovin, tak porci sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Zasytí vás na opravdu dlouhou dobu a přitom jsou díky přídavku trávicích enzymů skvěle stravitelné. A aby toho nebylo málo, také výborně chutnají a vybírat si můžete z mnoha dostupných balení i příchutí. Osobně bych doporučil na dovolenou vozit spíše menší jednorázové pytlíky, které si můžete vždy připravit individuálně a nemusíte převážet velké kilovky, které pak ani nevyužijete. Vzhledem k tomu, že tyto kaše jsou zcela instantní, stačí je zalít mlékem nebo vodou a můžete snídat. 


Proteinové pudinky

Proteinové pudinky jsou ve své podstatě velmi podobné proteinovým kaším - jen s tím rozdílem, že obsahují méně sacharidů. Většinou jsou zcela bez jednoduchých cukrů, ale zato s pořádnou dávkou bílkovin. Některé se vyrábí již hotové, jiné jsou instantní a k přípravě je třeba zalití mlékem nebo vodou. A i když takový Njie Protein Pudding chutná naprosto fantasticky, z hlediska nějaké aktivnější dovolené rozhodně není extrémně praktický a hodí se spíš zvolit pudinky v sáčcích.


Malá balení proteinů 

Protein je suplement, který se hodí vždycky a všude, dovolenou nevyjímaje. Obzvlášť pokud ale cestujete letadlem, může být s proteinem v příručním zavazadle velký problém. Odsypávat si protein z velkých balení do malých, podezřele vypadajících sáčků nejspíš není nejlepší nápad, a tudíž se opravdu vyplatí koupit si menší balení proteinů. V naší nabídce můžete najít jak jednorázové vzorky, tak třeba i půlkilové balení, které je na nějakou delší aktivní dovču naprosto ideální. Protein si můžete vzít jak k moři, kde se čas od času nějaká sportovní aktivita přeci jen hodí, tak třeba na trek do hor, protože skvěle zasytí a nezabírá místo v batohu.


Proteinové tyčinky 

Proteinové tyčinky, sušenky nebo cookies jsou úžasnou volbou na všechny typy dovolené. Skvěle chutnají, v ideálním případě neobsahují žádné kontroverzní suroviny a co je nejlepší, dokáží opravdu dobře zasytit. Hodí se na procházky, na kolo, k vodě i kamkoliv jinam. Pokud se ale chystáte někam za teplem, rozhodně doporučuji zvolit proteinové tyčinky, které nebudou zalité čokoládou. Jak složením, tak chutí a konzistencí jsou ideální třeba Prom-In Essential Pure Bars, ale v naší široké nabídce si určitě vybere každý. 


Sušené maso

Rovněž sušené maso se skvěle hodí například na chození po horách. V batohu nezabírá vůbec žádné místo, ale přitom dokáže skvěle zasytit a dobře chutná. Kromě hovězího si můžete vybírat třeba z vepřového či krůtího masa, dochucené může být maso buď solí, pepřem či hot&sweet směsí. Zkrátka a dobře si každý najde to své. Sušenému masu nevadí ani vyšší teplota a není třeba ho nijak dále upravovat, takže ideální svačina na aktivní dovolenou. 


Proteinové palačinky

Osobně jsem si během posledních pár let oblíbil cestování třeba přes Airbnb, protože v pronajatém bytě si můžu bez problémů vařit. Pokud to máte podobně, určitě doporučuji přibalit i proteinové palačinky, které mají nízký obsah jednoduchých cukrů, spoustu bílkovin a skvělou chuť. Osobně jsem si zamiloval palačinky od společnosti Czech Virus, ale ať vezmete jakékoliv, neuděláte krok vedle. 


Zásobník na tablety

Pokud se chystáte brát si s sebou více doplňků v tabletách, rozhodně nezapomeňte ani na kvalitní zásobník, do něhož tablety poskládáte. Nebudete si díky němu muset brát jednotlivá balení suplementů a jelikož se tablety většinou nedělají ve formě zvlášť zabalených jednorázových vzorků, ušetříte v tašce spoustu místa na další důležité věci. 

Co si z dnešního článku odnést? 

Před dovolenou důkladně promyslete, co všechno by se vám mohlo hodit a na co nezapomenout. I když se pravděpodobně nechystáte jíst na dovolené stoprocentně striktně, se rozhodně hodí přibalit protein, který tvoří základ veškeré suplementace, skvěle zasytí a neobsahuje žádné problematické látky. Další suplementy a vybavení se odvíjí spíše od typu vaší dovolené, do hor bych si rozhodně vzal i sušené maso, proteinové tyčinky a Expres menu, k moři se hodí spíše proteinové pudinky (které chutnají skvěle i vychlazené), kaše či palačinky. 

Mohlo by Vás zajímat:

 

Nejúčinější dieta. Co je nejdůležitějí při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to  ta nejlepší možnost , jak  shodit  přebytečná kila nebo  nabrat svalovou  hmotu a  žádná jiná neexistuje , ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Proč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Sleduj nás i na sociálních sítích: