Můj účet
Přihlášení
Menu

Co je to pravidlo 80/20 a co znamená ve výživě?

Mnoho lidí chybuje v tom, že pokud se snaží redukovat hmotnost, začne si odepírat všechno jídlo, které považuje za nezdravé. Je to jeden z důvodů, proč jejich snaha brzy selže a cesta je předurčena k neúspěchu. Neinspirujte se těmito lidmi a zkuste raději pravidlo 80/20. 

„Udržitelný úbytek na váze je úplná změna životního stylu, nikoliv 12 týdenní plán stravování.“

Proč přísná dieta nefunguje a vede k selhání?

Rozdělovat jídlo na zdravé a nezdravé není dobrá cesta, protože vždy záleží na celkovém životním stylu. Musíme si uvědomit, že udržitelný úbytek na váze je úplná změna životního stylu, nikoliv 12 týdenní plán stravování. 

Jak to, že jí „cheat“ jídlo a je ve formě? Asi má dobrou genetiku.

Často se setkáváme s názory: „No jo, ale ty máš dobrou genetiku.“ Často o tom mluví hlavně ti, kteří jídlu vůbec nerozumí a myslí si, že za jejich vzhled může genetika a oni jsou ti smolaří, kteří projdou kolem lednice a mají 10 kilo na hoře. Často ale za to může špatný životní styl, málo pohybu, sedavá práce a lenost. 

Co je to pravidlo 80/20 ve stravě? 

Není pochyb o tom, že jídlo bychom měli vybírat čerstvé, co nejméně průmyslově zpracované, ale i pestrost hraje důležitou roli.

Pravidlo 80/20 je nastavení, kdy 80 % našeho energetického příjmu by se mělo skládat z nutričně bohatých potravin, díky kterým doplníme většinu živin pro zdravý život. Zbylých 20 % energetického příjmu můžeme využít na zmrzlinu, skleničku vína, popcorn k filmu, piva s kamarády či na rodinou oslavu. 

Proč si občas dát něco, co 100 % nespadá do zdravé stravy? 

Jak už jsme několikrát zmiňovali, to jestli budete hubnout závisí na tom, jestli budete v kalorickém deficitu, tzn. vydáte více energie, než jí přijmete. Blíže jsem se tomu věnovali v tomto článku.


Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.


Pokud se budete držet pravidla 80/20 a budete stále v kalorickém deficitu, můžete si bez výčitek nějakou dobrotu. Možná si teď říkáte, že pokud pro hubnutí je třeba kalorický deficit, proč tedy jíst zdravě a řídit se nějakými pravidly? Pro úspěšné hubnutí a pěknou postavu jsou klíčové živiny. Strava by měla být bohatá na bílkoviny a vyvážený poměr sacharidů a tuků. Pokud si dopřejete "junk" food, často je splné nasycených tuků, jednoduchých sacharidů a na těch progres postavit uplně nelze. 

Shrnutí: 

Pokud chcete mít pěknou postavu bez drastických diet a nesmyslných pravidel, rozhodně pravidlo 80/20 vyzkoušejte. Uvidíte, že pokud budete mít jídelníček pestrý a tělo dostane potřebné živiny, minimalozují se i vaše chutě na sladké a tučné né zrovna zdravé věci. 

Zdroj: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat: 

Proč (ne)řešit sacharidy. Nejlepší rady na hubnutí. Sestav si jídelníček.

​Skoro žádné sacharidy v jídelníčku. Nesmím jíst po 18. hodině. Pokud chci zhubnout musím hladovět. A během den musím jíst každé dvě až tři hodiny, aby tělo furt fungovalo a nezpomalil se mi metabolismus! Pojdme si vyvrátit tyhle hloupé mýty a mrknout proč neřešit sacharidy.

Co je to emoční tuk? Jak se ho jednou pro vždy zbavit? Jen správný jídelníček nestačí. 

Emoční tuk vzniká v hlavě. Jedná se o souhru s našimi nezpracovanými emocemi a hormonálním systémem, která vytváří “ideální prostředí” pro zadržování tuku v partiích, které jdou těžko shazovat.

Sleduj nás i na sociálních sítích: