Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak pracovat se skoliózou? | Zkuste těchto 7 cviků na skoliózu

Trápí vás skolióza a chtěli byste se jí co nejrychleji zbavit? Prozradíme vám 7 nejlepších cviků na skoliózu, které vám uleví od bolesti a pomohou vám se skoliózy zbavit jednou provždy.

Skolióza, stav charakterizovaný zakřivením páteře do strany, postihuje miliony lidí po celém světě a může mít významný dopad na jejich zdraví a kvalitu života. Tento článek se zaměřuje na to, co je to skolióza, jaké jsou příčiny skoliózy a jak lze skolióze předejít. Dále se podíváme na metody léčby a doporučené cviky na skoliózu.

Co se v článku dozvíš?

  • Co je to skolióza
  • Jak se skolióza léčí
  • Top 10 cviků na skoliózu
  • Dá se skolióze předejít? A jak?

Co je to skolióza?

Skolióza je jedním z nejběžnějších ortopedických problémů a je charakteristická zakřivením páteře do strany. Namísto toho, aby byla páteř rovná, je ohnutá do strany ve tvaru písmene "S" nebo "C". Toto vychýlení pak může být příčinou bolesti v oblasti beder, bolesti hlavy nebo může dojít ke zhoršené funkci vnitřních orgánů. Deformace páteře má také vliv na vzhled člověka a způsobuje zpravidla to, že jedno rameno je postaveno výše než to druhé. 

V některých případech může být skolióza genetická, ale mnohem častěji se u lidí vyvine v průběhu života. Mezi hlavní faktory vedoucí k vybočení páteře patří nerovnoměrný růst orgánů v těle, nerovnoměrné zatěžování zádových svalů nebo špatné držení těla

Jak se skolióza léčí?

Léčba skoliózy závisí především na závažnosti stavu a stupni zakřivení páteře, které určí lékař. V případech mírné skoliózy se doporučuje léčba pomocí rehabilitací. Fyzioterapie a cvičení zaměřené na posílení svalů kolem páteře mohou pomoci zlepšit postavení a snížit bolesti zad spojené se skoliózou. Obecně se při léčbě skoliózy doporučuje zařadit cviky zaměřené na vyrovnání svalových dysbalancí, posílení hlubokého stabilizačního systému tzv. core, zvýšení flexibility páteře a žeber a napravení postavení trupu.

Při vyšším stupni zakřivení může být také předepsán korzet, který pomáhá udržet páteř ve správné poloze a brání dalšímu pokroku deformity. Pro pacienty s pokročilejší skoliózou, u kterých selhaly konzervativní metody, může být doporučen chirurgický zákrok.

Top 10 cviků na skoliózu

Skolióza může mít značný vliv na každodenní život. Nicméně, pravidelná cvičení zaměřená na posílení svalů kolem páteře a zlepšení držení těla mohou pomoci snížit bolesti a zlepšit postavení. Zde je top 7 cviků, které mohou být pro pacienty se skoliózou prospěšné:

1. Superman

Tento cvik cíleně posiluje zadní svaly a zároveň zlepšuje stabilitu páteře. Lehněte si na břicho, ruce natáhněte před sebe a zvedejte je současně s nohamo nahoru, jako byste se snažili létat jako superman. S nádechem jdeme nahoru s výdechem dolů.

2. Bird-dog

Skvělý cvik pro stabilizaci páteře a trupu. Postavte se do polohy na všech čtyřech a zvedejte opačnou ruku a nohu vpřed. Přitom stále udržujte páteř v neutrální poloze, nehrbte se ani neprohýbejte. V této pozici chvíli vydržte, poté se vraťte zpět do výchozí polohy a opakujte na druhou stranu.

3. Plank

Plank je vynikající cvičení pro posílení celého těla, včetně hlubokých břišních svalů a stabilizátorů páteře, což je důležité pro udržení správného postavení a stabilizaci páteře. Zaujměte pozici na předloktích a špičkách nohou, udržujte tělo v přímé linii od hlavy k patám. Ujistěte se, že pánev zůstává v neutrální poloze a máte aktivovány břišní svaly.

4. Side plank

Side Plank je variace planku, která se zaměřuje na boky a břišní svaly. Lehněte si na bok, opřete se o předloktí a zvedněte tělo do rovné linie od hlavy k nohám. Vydržte v této pozici 20-30 sekund, poté se vraťte zpět do výchozí polohy a opakujte pozici na druhé straně.

5. Otočky

Stoupněte si rovně s nohama v šíři boků a ruce před sebou. Pomalu otáčejte trup doprava a doleva a dbejte na udržení stabilních boků. Tento cvik pomáhá zlepšit flexibilitu páteře a uvolnit napětí.

6. Přítahy kolen k hrudníku

Tento cvik pomáhá uvolnit napětí zejména v dolní části zad, která jsou při skolióze nepřiměřeně namáhaná a bolestivá. Lehněte si na záda, natáhněte nohy a střídavě přitahujte jedno koleno k hrudníku, chvíli jej tam držte a pak nohy vyměňte.

7. Kočičí hřbety

Tento cvik je skvělý pro uvolnění napětí v páteři a budování flexibility zad. Postavte se na všechny čtyři, dlaně pod rameny a kolena pod kyčlemi. Pomalu prohněte páteř dolů a hlavu nahoru (kočka), pak naopak pomalu vyhrbte páteř nahoru a hlavu dolů (kráva). Tuto posloupnost několikrát plynule opakujte.

Je důležité připomenout, že před zahájením cvičení je vhodné vše konzultovat s lékařem nebo fyzioterapeutem, abyste se vyhnuli možným komplikacím a zajistili, že cviky jsou přizpůsobeny vašim konkrétním potřebám a schopnostem. Pro dosažení požadovaných výsledků je také důležitá pravidelnost a správná technika provedení cviků. Pokud si nejste jisti, zda cviky provádíte správně nebo jste ve cvičení úplní začátečníci, je lepší, aby na vás dohlédl zkušený fyzioterapeut.

Dá se skolióze předejít?

Skolióze se dá předejít zejména prevencí. Klíčové je hlídání správného postavení těla při každodenních činnostech, jako je chůze, stání a sezení. Důležité je také nepodceňovat případné bolesti zad a při jejich vzniku a přetrvávání raději vyhledat odborného lékaře. Včasná diagnostika a léčba skoliózy může zabránit zhoršování stavu a vyhnete se tak spoustě dalším problémům.

Skolióze můžete předejít také pravidelnou fyzickou aktivitou. Vhodné je například plavání, jóga nebo pilates. Pozor si dejte na sporty s jednostrannou zátěží jako je tenis, golf, florbal a další, kde je zatěžována zpravidla jen jedna strana těla. Pokud se těmto sportům věnujete pravidelně měli byste do svého tréninkového plánu zařadit také kompenzační cvičení pro vyrovnání dysbalancí, které mohou být příčinou skoliózy.


Co si z článku odnést

Skolióza je častý ortopedický problém, charakterizovaný zakřivením páteře do strany, který může mít významný dopad na kvalitu života. Skolióze se dá předejít hlídáním správného držení těla u všech aktivit, které během dne vykonáváme, pravidelnou fyzickou aktivitou a kompenzačním cvičením. Mírnou skoliózu lze léčit rehabilitací a kombinací správných cviků na uvolnění bolesti a přetížených svalů, posílení core a zádových svalů, zvýšení flexibility zad a vyrovnání dysbalancí. Mezi nejlepší cviky na skoliózu patří superman, bird-dog, plank, side plank, otočky, přítahy kolen k hrudníku a kočičí hřbety. Dbejte ale na to, abyste cvičili pod dohledem odborníka a pravidelně konzultovali svůj zdravotní stav se svým lékařem nebo fyzioterapeutem.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

5 tipů, jak vyhrát nad neustálou únavou

Snažíte se pracovat, nebo se na cokoliv soustředit, ale cítíte, jak vám těžknou víčka? Jarní únava je sice velmi známá, ale vaše tělo může naznačovat klidně i nějaký jiný problém. Co může doopravdy stát za chronickou únavou? Přinášíme Ti 5 tipů, jak s tím bojovat!

Dynamický VS statický strečink | Jak na správné protažení před a po tréninku

Vrháte se hned po příchodu do gymu k činkám a nevěnujete protažení před tréninkem dostatek pozornost? Co kdybychom vám řekli, že těch několik minut věnovaných protahování před tréninkem může být klíčem k lepšímu výkonu, prevenci zranění a celkovému zvýšení pohyblivosti? Více se dozvíte v našem článku!

Sleduj nás: