Můj účet
Přihlášení
Menu

5 tipů, jak vyhrát nad neustálou únavou

Celodenní únava, která neustupuje. Snažíte se pracovat, nebo se na cokoliv soustředit, ale cítíte, jak vám těžknou víčka? Nesvádějte to celé na počasí. Jarní únava je sice velmi známá, ale vaše tělo může naznačovat klidně i nějaký jiný problém. Co může doopravdy stát za chronickou únavou? Jak se s tímto problémem pereme my?

Co má vliv na naši energii?

Energii máme pro každý den pouze v omezeném množství. Pokud vše šlape jako na drátkách, dokážeme prožít každý den naplno a bez náročného zívání. Občas se ale stane, že se nám ty baterky nenabíjí naplno, a to je ovlivněno velkým množstvím proměnných. Mohou to být velmi jednoduché reality, které dokážeme snadno změnit, jako například:

✅ Kvalita spánku z dlouhodobějšího pohledu
✅ Rozmanitost a celková kvalita stravování
✅ Pitný režim
✅ Pobyt na slunci a čerstvém vzduchu

Zásobníky energie ale mohou ovlivňovat také:

1. Přemíra stresu
2. Tělesná hmotnost
3. Dosud neobjevený zánět či jiné onemocnění

Ovlivňuje počasí naši energii?

Často se na něj vymlouváme. Když se podíváme ven, kde je pochmurno, rozhodně nám to na vitalitě nepřidá, ale je opravdu možné, že nám počasí může energii vysát? V rámci možností totiž ano. Slunce nám totiž doplňuje vitamín D3, na který je naše populace velmi chudá. Vitamin D3 příznivě ovlivňuje obranyschopnost, ale mimo jiné působí i na energii a její stabilní hladinu v našem těle. Proto se cítíme na slunci lépe a více energetičtí než během sychravého podzimu (opatrně ale, nesmí ho být moc, to se poté naše tělo začne přehřívat a paprsky začnou mít zcela opačný účinek). 


NÁŠ TIP: Během zimních měsíců a dnů, kdy je venku pod psa, byste v ideálním případě měli vitamin D3 doplňovat. Bude vám sloužit nejen jako strážce drahocenné energie, ale bude i příznivě působit na normální funkci svalů, látkové přeměny a právě i imunitního systému. 
 


5 tipů, jak řešit neustálou únavu
 

1. Odpolední šlofík ještě nikoho nezabil

Pokud cítíte silnou únavu v odpoledních hodinách, rozhodně ji nepřemáhejte energetickými nápoji nebo kávou. Energetické stimulanty by mohly narušit spánkový režim a vy byste se tak dostali do nekonečného kolečka únavy. Bez ostychů, pokud to situace dovoluje, si dejte odpolední šlofík. Uvidíte, jak vás těch “dvacet” krásně nabudí. 

2. Kašlete na stres

Duševní zdraví je častou příčinou chronické únavy. Stres nás intenzivně zaměstnává a vycucává z nás energii, kterou tolik potřebujeme. Dejte proto stresu sbohem. Sice to není úplně jednoduché, ale máme pro vás dva tipy na bylinky, které vám s tím pomohou.

✅ Ashwagandha má příznivý vliv na duševní zdraví, podporuje klidný spánek a lepší odolnost vůči stresu. Užívá se jednoduše v kapslích.

✅ Rhodiola Rosea patří mezi nejsilnější adaptogeny. Pomáhá lépe snášet stres, proto je oblíbená především u lidí s náročným povoláním a podobně.

Mimo bylinek si jistě naordinujte i nějaký ten čas pro sebe. Co takhle zajít třeba do sauny? Ta je příznivá nejen pro fyzické, ale právě i pro duševní zdraví. Více o saunování si můžete přečíst v našem článku Benefity saunování: Nejpříjemnější forma regenerace po tréninku.

3. Nejezte těžké a únavné potraviny

Energetický metabolismus neboli přeměna energie z potravy do energie fyzické závisí sice na mnoha proměnných, ale jedno je nejdůležitější – kvalita jídla. Pokud budete mít správně sestavený jídelníček, poměr všech živin bude vyvážený, váš energetický metabolismus bude v pořádku. Často se v našem stravování objevují ale potraviny plné cukrů, junk food a podobné “únavné potravin”. Ty, jelikož mají vysoký glykemický index, zapříčiňují výkyvy energie. Pokud tedy trpíte chronickou únavou, rozhodně je třeba se zamyslet, zda to náhodou není kvůli nevhodnému stravování.  

4. Buďte z čeho unavení

Sportujte! Pohyb stimuluje prokrvování, a tedy okysličuje organismus. Večer budete sice unavení, ale příjemně a právem. Při sedavém zaměstnání bez pohybu je únava naprosto normálním úkazem toho, že se tělo potřebuje hýbat. 


NÁŠ TIP: Zkuste doplnit hořčík. Pomůže vám s regenerováním svalů po sportu a přispívá také ke snížení míry únavy (podporuje totiž hluboký spánek).


5. Hydratace, lék na všechno

Posledním bodem je, nečekaně, hydratace. Dostatečný pitný režim je řešením na mnoho neduhů těla a nedostatek energie mezi ně patří také. Dlouhodobá dehydratace se projevuje především únavou, tvorbou vrásek, motáním hlavy a podobně. Neuvádějte proto své tělo do hibernace zbytečně – hydratujte ho. Alespoň ty dva stereotypní litry vody denně. Vždyť to není tak mnoho.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

5 TIPŮ jak se donutit ke cvičení a vydržet

Během roku se často nutíme ke cvičení, vnitřně si slibujeme, jak tréninky zařadíme do každodenního života a dáme své tělo do formy, kterou si tak moc přejeme. Pomáhá ale tohle všechno k vytrvalosti? Máme pro vás 5 tipů, které vám skutečně pomohou si cvičení oblíbit.

Motivace | Tipy od výživového specialisty Petra Havlíčka jak si ji udržet

Nový rok, nové začátky, nová motivace. Bohužel mnoho novoročních předsevzetí postupně upadá, až nakonec po pár týdnech úplně ztroskotá. Jak si udržet motivaci a jak na dosciplínu se dozvíte v našem článku.

Sleduj nás i na sociálních sítích: