Můj účet
Přihlášení
Menu

Na co koukat při výběru pečiva. Vícezrnné, cereální nebo celozrnné. Které koupit?

Podcast s Petrem Havlíčkem a Jirkou Vackem na téme pečivo, jak to s nim ve skutečnosti je a jestli je bílý rohlík opravdu tak špatný, si můžete poslechnout nebo shlédnout zde.

Spousty z nás odsuzuje pečivo, kvůli to, že obsahuje hlavní podíl pšenice. Je ovšem pšenice opravdu tak špatná?

Pšenice

Téměř plnohodnotná potravina, která poskytuje všechny potřebné živiny. Chybí v ní pouze provitamin A (betakarotén); vitamin C; vitamin B12, stejně jako ve všech ostatních potravinách rostlinného původu. Celé zrno, které se skládá z perikarpu (otrub), endospermu (jádra) a klíčku, obsahuje průměrně 57g sacharidů, 18g bílkovin, pouze 2g tuků a 13g vlákniny.

Sacharidy mohou tvořit 60% zrna. Většinou se vyskytují ve formě škrobu, což jsou polysacharidy složené z 10 a více cukerných jednotek. Pouze 1-2% tvoří jednoduché sacharidy (cukry) – monosacharidy.


*Jaký je rozdíl mezi jednoduchým a složeným sacharidem? 

Na složené sacharidy (oligosacharidy a polysacharidy) tělo spotřebuje více energie, aby ho rozložilo na glukózu. S monosacharidy a disacharidy, tělo nemá takovou práci, proto se doporučuje, abychom přijímali více sacharidů složených. Pokud vás zaujalo téma sacharidy, doporučuji se podívat na toto video, kde je řeč o sacharidech, jejich příjmu a další.


Bílá vs. Celozrnná mouka

Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části (endosperm). Bílá mouka má delší trvanlivost, ale je zbavená velké většiny živin a je ochuzena přibližně o 60 % vápníku, 76 % železa, 85 % hořčíku, 78 % zinku, 77 % vitaminu B1, 80 % vitaminu B2 a 86 % vitaminu E.

Co je to lepek? 

Lepek neboli gluten je další složka, pro kterou je pečivo odsuzováno. Pokud nemáte intoleranci či alergii na lepek, vypusťte ho z hlavy. Lepek je směs dvou bílkovin gliadinu a gluteninu. Ty jsou společně se škrobem obsaženy ve vnitřním živném pletivu semen, tzv. endospermu. Lepek zajišťuje pružnost a nadýchanost těsta. Proto se tak často stává, že výrobky z bezlepkové mouky jsou tuhé a né tak kypré.

Konečně k pečivu

 Cereální pečivo

Pozor! Slovo cereální vyjadřuje pouze fakt, že je potravina vyrobena z obilí. Může to být i bílý rohlík, který obarvíme karamelem, posypeme zrníčky a nazveme cereální, hned to vypadá jinak.

 Vícezrnné pečivo

Základem tohoto pečiva je nejčastěji pšeničná či žitná mouka. Né však celozrnná. Pokud do těsta přidáte nějakou jinou obilovinu, například luštěniny nebo olejniny a celkové množství těchto surovin je větší než 5 %, jde o vícezrnné pečivo. Pečivo je také většinou dobarvováno a posypáno semínky, což navozuje pocit, že jíme něco zdravého.

✅ Celozrnné pečivo

Jedno z nejlepších. Má vysoký obsah vlákniny a komplexních sacharidů, které se do krve uvolňují postupně, a tudíž udržuje jeho hladinu stabilní. Člověk se cítí déle sytý a energie mu vystačí na delší dobu. Celozrnná mouka obsahuje všechny tři části obilky, která je bohatý na vlákninu a esenciální mastné kyseliny. Pečivo označené jako celozrnný musí obsahovat dle zákona nejméně 80% celozrnné mouky.

Na závěr: 

Pokud vám chutná klasický bílý rohlík můžete jej do svého jídelníčku také zařadit, ale dbejte na to, aby většina zvoleného pečiva byla celozrnná.

Nejlepší pečivo je samozřejmě domácí :) Zkuste upéct bagetku vlastní, je hotová pouze za 3 minutky!

Pár našich tipů:

Nominal Špaldová mouka

Špaldová mouka se poslední dobou stala super náhradou za bílou pšeničnou mouku. Upečete z ní plně to samé, co z klasické mouky, ale zdravěji.


Country Life chléb Lavaš

Nekynutý, tenký měkký chléb je výtečnou alternativou běžného pečiva. Je tradiční v arménské kuchyni jako základ mnoha jídel. Lavaš je velmi pružný a vhodný k zabalování pokrmů.


Prom-in Fitness Protein Bread

Fitness Protein Bread - křupavé plátky obsahují patřičné množství proteinů. Suchary mají vynikající chuť, vyšší obsah bílkovin, vlákniny a minerálů. Vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Mohlo by Vás zajímat:

Proč se (ne)bát lepku ve výživě

Lepek, stejně jako laktóza či palmový olej, je strašák dnešní doby. Mnoho lidí jej dobrovolně vyřazuje ze svého jídelníčku. Má to ovšem nějaký opodstatněný důvod? Měli bychom se lepku opravdu bát a vyhýbat se mu? 

Jaký vliv má alkohol na svaly a hubnutí? Naruší to mojí formu? 

Jak jde alkohol dohromady se zdravým životním stylem? Za co všechno je alkohol zodpovědný a jak minimalizovat jeho následky na budování svalové hmoty a hubnutí?

Jak sestavit jídelníček. Existuje univerzální návod?

Rozhovor na téma zda existuje ideální jídelníček? Jak by měl vypadat udržitelný jídelníček, který tělu dodá vše, co potřebuje a zároveň přinese ty výsledky, které od něj očekáváme?

Sleduj nás i na sociálních sítích: