Můj účet
Přihlášení
Menu

Jaký vliv má alkohol na svaly a hubnutí? Naruší to mojí formu?

Rady, tipy, triky

Jak jde alkohol dohromady se zdravým životním stylem? Za co všechno je alkohol zodpovědný a jak minimalizovat jeho následky na budování svalové hmoty a hubnutí se dozvíte v našem dnešním článku.

Jaká (ne)viditelná negativa v sobě alkohol skrývá?

✅ dehydratace
✅ kalorie se kterými je třeba počítat
✅ hormonální nerovnováha
✅ narušení spánku

Jak asi tušíte, alkohol v sobě skrývá celou řadu negativ. A zatímco některé z nich jsou na první pohled viditelné, jiné vlastně nemusíte vůbec vnímat, ale přesto vaše sportovní výsledky velmi ohrožují. Pro sportovce je nejzásadnější především: 

DEHYDRATACE 

Dehydratace je problém, kterému se člověk za normálních okolností vyhýbá obloukem. Jakmile ale začnete pít alkoholické nápoje, nemáte pocit žízně a alkohol se o dehydrataci postará tak trochu bez vašeho vědomí. To se později projeví nejen únavou, ale i bolestí hlavy a neschopností buněk vytvářet nové ATP, jak zjišťují odborné studie zabývající se dehydratací1. Naštěstí je v tomto případě řešení vcelku jednoduché - zůstaňte pořádně hydratovaní v průběhu dne a pokud je to alespoň trochu možné, snažte se i na párty pít co nejvíce nealkoholických tekutin bude možné. 

NARUŠÍ VÁŠ JÍDELNÍČEK

Jistě jste si všimli, že když někam vyrazíte a dáte si pár skleniček, rozhodně nemáte chuť na jídlo ze svého klasického jídelníčku. V tomto ohledu je alkohol opravdu zrádný. Jednak sám o sobě obsahuje značné množství kalorií (čím silnější alkohol je, tím více kalorií má) a jednak také zvyšuje chuť na jídlo. No a jelikož samozřejmě i vaše usuzování nebude po pár pivech zrovna na vrcholu, nic vám nebude bránit sáhnout po nezdravém jídle. Takže na jednu stranu je dobré brát na vědomí, že pití alkoholu může způsobit že se vaše postava nebude taková, jakou chcete, samořejmě extrémně záleží na frekvenci. Když jdete jednou dvakrát za měsíc někam mezi lidi, určitě se nemusíte dvou či tří nezdravých jídel a pár skleniček alkoholu bát. Každodenní pití ale nejde se zdravým životním stylem dohromady. 

MŮŽE STÁT ZA NEHORMONÁLNÍ ROVNOVÁHOU

Hormonální nerovnováha je po pravdě řečeno opět spíše záležitostí dlouhodobé konzumace alkoholu, protože odborné studie ukazují, že pravidelní konzumenti mají nejen vyšší hladinu estrogenu, ale i nižší hladinu testosteronu. To je pro budování svalů poměrně nežádoucí kombinace. Z krátkodobého hlediska se není příliš čeho bát, i když testosteron a růstový hormon mohou být lehce nižší, zatímco hladina kortizolu může být na vrcholu. 

S KOCOVINOU NA FITKO ZAPOMĚŇTE

Pokud to s alkoholem přeženete, následující den pravděpodobně budete muset trénink vynechat. Rozhodně není dobrý nápad jít cvičit se zbytkovým obsahem alkoholu v těle, protože aktivita ovlivňující cirkulaci krve v těle by vám samozřejmě mohla způsobit nemalé problémy. Pokud je to tedy možné, naplánujte si tréninky dopředu tak, aby vám vycházely s plánovanou párty co možná nejlépe a aby jedna oslava nenarušila celý týdenní split. 

ALKOHOL NARUŠUJE REM FÁZI SPÁNKU

Podle odborných webů (2) stojí alkohol mimo jiné za narušením kvaliti REM fáze spánku, čímž vlastně podstatnou část spánku znehodnocuje. Opět ale záleží na množství vypitého alkoholu. Dvě skleničky za večer vám rozhodně neublíží, ale jestli se v noci chcete alespoň trochu vyspat a další den být produktivní, určitě je na místě být s alkoholem obezřetný

MÁ ALKOHOL I NĚJAKÁ POZITIVA

Alkohol má jistojistě nepopíratelná negativa. Když pomineme výše zmíněné informace o vztahu alkoholu k tréninku, hrozí vám oslabení imunity, poškození jater, vyšší riziko rakoviny některých orgánů a v neposlední řadě také vznik závislosti. Na druhou stranu ale nemá cenu alkohol v malém množství nějak radikálně démonizovat. Pár občasných skleniček ještě nikomu nijak radikálně neublížilo, naopak se u nich skvěle odreagujete, bude se vám lépe konverzovat s přáteli a i když často uváděné snížení stresu je velmi nepřesné (alkohol zatěžuje játra i mozek, což stres paradoxně zvyšuje), přijdete na jiné myšlenky, což rozhodně není na škodu. 

MÁM SE TEDY VYHÝBAT ALKOHOLU?

Není nejmenší pochyb o tom, že negativa alkoholu výrazně převyšují nad jeho pozitivy. Přesto ale nevidím důvod, proč by si rekreační sportovec nemohl jednou za čas dát pár sklenic vína nebo piva. Dát si dobré a vychlazené pivo, či sklenici vína před spaním, určitě není nic strašného. 

V jednom z našich videí se baví i Jirka Vacek a Petr Havlíček na téma lakohol, Poslechněte si, jaký na to oni mají názor a pijí oni sami alkohol? 

Na závěr se hodí v bodech ještě zrekapitulovat tři nejdůležitější části našeho článku, abyste negativní účinky alkoholu minimalizovali:

✅ Neriskujte kocovinu a únavu = pijte vodu, v průběhu dne a v průběhu večera
✅ Promyslete tréninkový režim = netrénujte se zbytkovým alkoholem
✅ Vyhněte se míchaným nápojům = dejte přednost méně kalorickým nápojům: pivo, suché bílé víno, prosecco

TIPY NA ZÁVĚR, KDYŽ UŽ TO PŘECI JEN PŘEŽENETE...

Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Nejlepší forma hořčíku s vynikající vstřebatelností. Bisglycinát má vstřebatelnost a využitelnost o cca 80 % vyšší než jiné formy, proto je hořčík v chelátové vazbě nejlepší forma hořčíku. Navíc každá kapsle obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu B6, který je nezbytný pro optimální využití hořčíku. Vitamín B6 ještě více zvyšuje vstřebatelnost a poskytuje rychlejší úlevu od symptomů nedostatku hořčíku.


NUTREND MAGNESLIFE STRONG

Velká dávka (375 mg) rychle vstřebatelné tekuté formy hořčíku, obohacené o vitamin B6. Sportovci tento produkt využívají jako pomocníka při akutních případech jeho nedostatku. Deficit hořčíku se může projevovat vzestupem křečí, malátnosti, nebo například bolestí hlavy.


NUTREND ZERODRINX

Unikátní hypotonický nápoj s kombinací vápníku, hořčíku, vitamínů B1, B6 a C. Lehce rozpustné tablety v příchutích černý rybíz, pomeranč nebo citron jsou nejen bez cukru, ale i bez umělých barviv. Nejvhodnější použití rozpustných tablet ZeroDrinx je pro sportovní aktivitu s předpokládanou ztrátou tekutin a elektrolytů vlivem zvýšeného pocení. 


AMIX VITAMIN C 1000 mg

Na světě snad neexistuje známější a využívanější vitamín než právě vitamín C (kyselina askorbová). Obecně se využívá hlavně při nachlazení, ovšem vitamín C patří k velmi dobře prozkoumaným látkám a zlepšuje celou řadu metabolických procesů.

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno - zbývá dodat snad už jenom to, že alkoholu se nemusíte striktně vyhýbat - stačí ho pít s mírou.

Mohlo by Vás zajímat: 

Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

ADAPTOGENY: Pomohou se stresem a zkvalitní spánek. Jak je užívat a kdy uvidím výsledky?

Adaptogeny jsou byliny a houby, které jsou schopné přežívat v extrémních nehostinných podmínkách, ať už jsou to horka, velká zima nebo vysoká nadmořská výška. Díky tomu, kde všude dokáží přežít jsou bohaté na vitamíny, minerály a další mikronutrienty, ze kterých může těžit i lidský organismus.

 

Nejlepší detox pro naše tělo? Jak si nezničit zdraví a metabolismus?

Internet nás bombarduje příspěvky o detoxech a půstech, ve kterých tvrdí, jak je důležité tělo očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12834575/
  2. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21327566/