Můj účet
Přihlášení
Menu

Podcast: Otázky a odpovědi | Je zdravější bezlepková strava? Výhody přerušovaného hladovění. Kouření pro lepší výsledky?

Výživový specialista Petr Havlíček a trenér Jirka Vacek odpovídají na vaše otázky. Vybrali jsme vaše dotazy, které píšete pod YouTube videa.

Časová osa podcastu:

0:00 Úvod
0:37 Jaký vliv má bezlepková strava na hubnutí a budování svalové hmoty? 
2:00 Některé bezlepkové produkty jsou vysoce průmyslově zpracované.
3:15 Jsou bezlepkové produkty zdravější?
4:45 Můžu užívat kreatin, když chci rýsovat? 
6:30 Příjem jednoduchých cukrů. Kolik je moc?
12:20 Káva a vstřebávání minerálů. Zabraňuje jejich vstřebávání?
15:00 Jsou potraviny, které zabraňují vstřebávání minerálních látek?
19:35 Má nikotin vliv na hypertrofii svalů nebo hubnutí? 
23:00 Jaké jsou nejlepší formy minerálních látek?
28:14 Má vliv frenkvenčí stravování na hypertrofii? Přerušované hladovění.
33:00 Jídelníček olympionika Michaela Phelpse.
35:50 Co je to autofágie a jak jí prodloužit? 
38:00 Přerušované hladovění není pro každého.

Útržky z podcastu: 

Jsou bezlepkové produkty zdravější? 

V podstatě dobrá bezlepková strava není nic proti ničemu, prostě někdo holt mám ten handicap a jí bezlepkovou stravu. Je to normální plnohodnotná strava, která by neměla způsobovat žádné deficity mikroživin ani makroživin. Jde o to, že lepkové obiloviny vyměníme za bezlepkové. Pokud, ale nemá člověk problém s lepkem, je zbytečné se mu záměrně vyhýbat. Protože v mnoha případech se jedná právě o věci, které spadají do kategorie vysoce průmyslově zpracovaných, se spoustou u různých zvláštních zahušťovadel a dalších věcí,které mohou mít negativní vliv na střevní mikrobiom. Čtěte proto složení výrobků, protože spousta produktů, třeba bezlepkový chleba je upatlaný z různých typů škrobů, chybí tam tedy vláknina a další mikronutrienty. Takže pozor na to, je mnoho lidí, kteří po přechodu na bezlepkovou stravu přibrali a právě díky tomu, že nahradili to kvalitní jídlo s lepkem, nekvalitním vysoce průmyslově zpracovaným bezlepkovým.

Mohu užívat kreatin, když chce nabrat svaly a zároveň bych se chtěl odvodnit?

Dříve se tradovalo, že kreatin zadržuje vodu, zde ale dochází k nepochopení, účinku kreatinu. Kreatin skutečně drží vodu, ale ve svalových buňkách, což je žádoucí, naopak nedrží vodu v podkoží, která dělá lidi odulými. Lidé nejsou zvodnění z toho, že brali kreatin, ono to je spíš přebytku sacharidů a celkově kalorického nadbytku.

Má nikotin nějaký negativní vliv na hypertrofii svalstva?

Nevím, jestli přímo nikotin, ale cigarety zrovna nepozbuzují nárůst svalové hmoty. Kouření a nikotin mají vliv na pokles testosteronu. Při kouření vdechujete oxid uhelnatý, to znamená špatný transport kyslíku. Zvyšuje se kortizol a adrenalin. Kouření potlačuje třeba trošku chuť k jídlu. Další stovky a tisíce látek, který jsou vlastně obsažené v dýmu, které zatěžují celkově systém, takže rozhodně nebudou mít nejlepší vliv na fyzickou výkonnost.

Mohlo by vás zajímat:

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty? 

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů, pravděpodobně zaznamenáte největší progres během prvního roku. Jak na to? 

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy nám můžou pomoci snárůstém svalů? Tady najdete několik tipů od Jirky Vacka.

Sleduj nás i na sociálních sítích: