Můj účet
Přihlášení
Menu

Význam a doplňování vitamínu D | Kdy je potřeba a kdy postačí slunce?

Vitamin D, často nazývaný jako sluneční vitamín, je zásadní pro udržení zdravých kostí, zuby i svalů. Jeho hlavním zdrojem není strava, ale sluneční svit, který stimuluje produkci vitaminu D v naší kůži. Přesto se mnoho lidí setkává s jeho nedostatkem a na Českém území je toto procento také překvapivě vysoké. Pojďme se podívat na to, kdy je třeba vitamin D suplementovat a zda je nutné ho užívat i v případě, že je náš pobyt na slunci dostatečný.

Co se dozvíte?

  • Jaké jsou zdroje vitaminu D?
  • Kdy je doplňování vitaminu D nutné a kdy doporučené?
  • Jak poznat nedostatek déčka?
  • Je nutné doplňovat slunečný vitamin D i v létě?
  • Jaká jsou doporučení pro suplementaci?
  • Jak docílit té nejlepší vstřebatelnosti vitaminu?

Sluneční svit: Přirozený zdroj vitaminu D

Pokud na slunce nemáte alergii, stranit byste se ho neměli. Slunce je pro naše tělo zdravé. Ideální způsob, jak z něj dostat co nejvíce pro naše zdraví, je pravidelné, ale ne dlouhé vystavování se jeho paprskům. To, jak dlouho je na slunci zdravé setrvat, záleží na mnoha faktorech, jako je roční období, geografická poloha, barva vaší pleti a denní doba. Například na severní části polokoule je slunce o poznání slabší, než okolo rovníku. Tam to doslova peče. 

Další zdroje vitaminu D: 

✅ Mléčné výrobky
✅ Vejce
✅ Oleje


NÁŠ TIP: Pro tu nejlepší stravitelnost je potřeba vitamin D3 suplementovat společně s vitaminem K. Ten totiž zvyšuje využitelnost vitamínu D v těle a podporuje tak jeho účinky. Proto, pokud chcete být v suplementaci obzvlášť precizní, vložte důvěru do Prom-in Vitamin MK7 + D3.


Kdy je doplňování vitamínu D nutné?

I přes dostatek slunečního světla, mléčných výrobků a vajec mohou lidé trpět nedostatkem vitamínu D. Nutné doplňování tohoto vitaminů by se ale mělo týkat zejména:

✅ Starších lidí, jejichž kůže má sníženou schopnost syntetizovat vitamin D.
✅ Osob s tmavší pletí, u kterých melanin snižuje schopnost těla produkovat vitamin D ze slunečního záření.
✅ Obyvatelů severských zemí, kde je sluneční svit omezený.

Pokud se ale teď ptáte, zda tedy máte, nebo nemáte déčko doplňovat vy, když nespadáte ani do jedné výše zmíněné kategorie, odpověď je ano. Vitamin D nám v Česku častokrát chybí, a to i přes to, že máte ze svého pobytu venku dobrý pocit. Naše zimy nejsou sice kruté, ale za slunečné se také považovat nedají. Už to je důvod, který by vás měl přesvědčit. 

Jak poznáte nedostatek vitaminu D? 

✅ Bolesti kloubů a svalů
✅ Zhoršené nálady a podrážděnost
✅ Únava
✅ Slabá imunita
✅ Respirační potíže

Doplňování vitamínu D v létě

Vitamin D3 by neměl být pouze sezónní záležitostí. Slunce tu s námi během letních měsíců sice je, ale není tomu tak nepřetržitě a to bohužel k vytvoření dostatečné zásobě déčka nestačí. 


Vitamin D3 ve formě lněného oleje

Déčka jsou častokrát umisťovány do rybího oleje. My ale svým sortimentem myslíme na všechny, proto máme v nabídce i Vitamin D3 v oleji lněném, kterého se nemusí bát ani lidé s alergií na rybí výrobky. Stačí vám jedna kapsle denně a o dostatek déčka je postaráno. Balení je navíc opravdu velké, obsahuje 250 dávek.


Doporučení pro suplementaci

Dávkování by ale mělo být přizpůsobeno individuálně, ideálně na základě doporučení lékaře či jiného specialisty, který může stanovit správnou dávku podle aktuální hladiny vitaminu D v krvi. Při užívání doplňků vitamínu D je toto doporučení důležité nepřekračovat. Nadměrný příjem vitaminu D totiž může vést k negativním zdravotním důsledkům, jako je hyperkalcemie – nadměrná hladina vápníku v krvi.

Výše zmíněný doplněk stravy ve formě lněného oleje obsahuje na jednu kapsli 5000 jednotek, což je, vzhledem k tomu, že nějaké malé množství ještě přijmeme ze stravy a paprsků slunce, optimální denní dávkování. 


Závěr

Vitamin D je klíčový pro zdraví kostí, imunitního systému a celkové harmonie lidského těla. Ačkoliv je sluneční svit přirozeným zdrojem vitamínu D, je vhodné uvažovat o suplementaci. A to už kvůli geografické poloze České republiky. Vždy je však nejlepší konzultovat možnost a způsob doplňování s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy nám můžou pomoci snárůstém svalů? Tady najdete několik tipů od Jirky Vacka.

Jak kombinovat doplňky stravy pro růst svalové hmoty?

Jak správně užívat doplňky stravy, pokud usilujete u růst svalové hmoty a chcete z tréninku vyždímat maximum?

Sleduj nás: