Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak kombinovat doplňky stravy pro růst svalové hmoty?

Vzhledem k častým dotazům týkajících se vhodného času, způsobu a správné kombinace užívání doplňků stravy a otázek ohledně nezbytnosti jejich užívání, máme pro vás návod a upřesnění při užívání suplementů. Všechny informace naleznete i v tomto podcastu s trenérem Jirkou Vackem.

✅ Jak správně užívat pre workout? 

Většina předtréninkových přípravků obsahuje stimulanty. Stimulanty pomohou při tréninku zvýšit energii, výkonnost, koncentraci, ale i podporovat spalování tuků. Předtréninkovka je vhodná k užívání během dne, avšak není zcela optimální užívat jakékoli pre-workouty, které obsahují kofein a jiné stimulanty v pozdních odpoledních a večerních hodinách nebo před spaním. Stimulanty mohou narušit spánek a ovlivnit regeneraci a optimální fungování organismu.


Fitness007 PWO Jirka Vacek 480 g

PWO není jen “nakopávač”. Jedná se o suplement, který kombinuje více suplementů dohromady: Pumpu, spalovač, adaptogen, energii a koncentraci.  PWO je komplexní předtréninkový doplněk stravy, který zajistí nejen účinné látky pro efektivní výkon, ale i jejich dostatečné množství.

Z toho důvodu a pro lidi, kteří celkově dobře nereagují na stimulanty, vznikl anabolizér PWO Stim Free, kde jsme odebrali stimulanty a nahradili je adaptogeny, Ginkgo Biloba, Bakopa drobnolistá a ženšen, které poskytnout lepší podporu centrálního nervového systému, zlepší soustředění, prokrvení a celkově fungování během tréninku. PWO stim free je ideální na odpolední a večerní tréninky, ale i pro lidi, kteří jsou citliví na kofein nebo nechtějí stimulanty užívat. Předtréninkové přípravky bez stimulantů lze kombinovat se spalovači tuků.

✅ Jak správně užívat pre workout?

Trenér Jirka Vacek říká: "Častá chyba je, že si lidé namíchají nakopávač těsně před cvičením v malém množství vody." Pro maximální efekt doporučujeme pre-workout konzumovat alespoň 30 minut před začátkem tréninku, ideálně rozmíchaný ve větším množství vody 300 - 500 ml. 

✅ Mohu kombinovat pre workout a spalovače tuků?

Většina pre workoutů obsahuje kofein, zelený čaj, zelenou kávu, guaranu a další stimulanty, proto zde není vhodné kombinovat je s dalšími produkty, jako jsou spalovače tuků, které tyto látky také obsahují. Předávkování se stimulanty může mít mnoho negativních účinků jako je zvýšený srdeční tep a krevní tlak, roztěkanost, nevolnost i zvracení, či nespavost. U pre workoutů bez stimulantů můžete spalovače tuků užívat, ale platí zde stejné zásady, není vhodné je užívat v pozdním odpoledni a večer.

✅ Co by měl obsahovat kvalitní spalovač tuků?

Spalovač tuků SmartFuel Fat Burner, je koncipován tak, aby obsahoval dostatečné množství kvalitních složek. Mezi tyto složky patří extrakty Coleus Forskohlii, zeleného čaje, Citrus aurantium, cejlonské skořice, kajenského pepře, kofein a chrom, který přispívá k lepšímu fungování inzulinu nebo krevního cukru. Spalovač tuků se doporučuje užívat na lačný žaludek, buď před tréninkem, pokud nekonzumujete jiné stimulanty. V netréninkový den jej užívejte nejlépe ráno. 


✅ Produkt na nastartování metabolismu Recovery a Recovery Carb+

Klasické recovery je bez cukru, bez sacharidů a veškeré informace o něm naleznete v tomto článku. SmartFuel Recovery Carb+ obsahuje navíc cyklický dextrin a palatinózu. Recovery by se měl užívat především po tréninku, kdy doplňujte všechny látky, které potřebuje tak nastartování anabolismu. Obě formule obsahují glutamin, kreatin, aminokyseliny BCAA, zdroj MCT tuků a syrovátkový protein, který je klíčový pro regeneraci svalů a obnovu těla po fyzickém výkonu. Cyklický dextrin, přestože poskytuje rychlou energii, je snadno stravitelný pro tělo. To znamená, že ho lze užívat i během tréninku bez obav o zatížení trávicího systému.

Recovery v dávce obsahuje 12 g bílkovin, mohu si do něj přidat protein?

Jirka Vacek říká: “U Recovery, je důležité zdůraznit, že jej nelze zaměnit s proteinem, protože je navržen pro obnovu organismu po fyzickém výkonu. Pokud byste chtěli více bílkovin, doporučuju přidat 10 - 20 g  SmartFuel 100% Whey Protein. Zmiňuji to z důvodu, že se nás lidé ptali, zda je možné kombinovat tento výrobek s jinými doplňky stravy. Kombinace s proteiny, jako je syrovátkový protein, kasein nebo vaječný albumin, není žádný problém. Ostatní doplňky, jako je kreatin, glutamin, BCAA nebo aminokyseliny, nejsou nutné, protože jsou již obsaženy v tomto výrobku v adekvátním množství.”


✅ Jaký nápoj je ideální během tréninku? A kdo by ho měl užívat?

Jirka Vacek říká: “Máme EAA elektrolyt komplex, směs aminokyselin a elektrolytů. Představuje kombinaci, kterou osobně oceňuji. Je důležité zdůraznit, že ne každý potřebuje esenciální aminokyseliny a není to nezbytné pro každodenní užívání. Pokud po tréninku přijímáte syrovátkový protein, nemusíte tento komplex dodatečně doplňovat, neboť syrovátkový protein obsahuje dostatečné množství esenciálních aminokyselin a BCAA.” 

✅ Pro koho je EAA komplex vhodný?

Pokud trénujete na lačný žaludek, jste v dlouhodobém deficitu, dodržujete převážně rostlinnou stravu nebo jste vegani, pak je tento výrobek pro vás skutečně vhodný. Poskytuje aminokyseliny, které jsou nezbytné pro regeneraci a růst svalové hmoty. Obsahuje také minerály, které tělo ztrácí potem a je třeba je doplnit. 

Shrnutí:

Nezapomeňte, že doplňky stravy, jsou pořád jen doplňky stravy, které nám cestu za cílem ulehčují, ale tu hlavní práci v podobě tvrdých tréninků, kvalitního jídelníčku a dostatečné regenerace nikdy nedokážou zastoupit. Pokud byste se chtěli inspirovat Jirkou Vackem i v trénincích nebo chtěli rady ohledně předtréninkového či potréninkového jídla, podívejte se na následující články. 

Tréninkový plán pro růst svalové hmoty ZDARMA

Chtěli byste nabrat, ale nevíte, jak cvičit pro růst svalů? Trenér Jirka Vacek sestavil  tréninkový plán, pro nabírání svalové hmoty, který se skládá z 5 tréninků.

Tréninkový plán pro nabírání svalové hmoty

Jirka Vacek radí, jak si sestavit efektivní plán pro nabírání svalové hmoty.

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: