Můj účet
Přihlášení
Menu

Zdravá alternativa Nutelly. 5 nejlepších čoko oříškových pomazánek.

Nutellu jistě není třeba dlouze představovat. Tento oblíbený oříškový krém je oblíbený nejen u všech dětí, ale také u mnoha dospělých. Kromě skvělé chuti je v každém balení ale jistá dávka kontroverze, zejména kvůli obrovskému množství jednoduchých cukrů, palmovému oleji a dalším přidaným surovinám.

Toho samozřejmě využili výrobci zdravé výživy, kteří se dosti efektivně snaží o vytvoření ještě chutnějšího krému, který by měl ale bezkonkurenční složení. Kterému výrobci se to daří nejvíc a kdo naopak pokulhává? A jak si vedou tato másla po stránce složení? V našem repertoáru najdete opravdu velké množství takovýchto krémů. To ale neznamená, že je musíme všechny doporučovat. Másla v dnešním výběru jsme všechna zhodnotili zcela objektivně a doporučíme jen ta nejlepší. 

1. CzechVirus Proteinela 

Složení: 10/10
Chuť: 9/10
Cena: 8/10

Pět surovin, kterým se nedá nic vytknout - arašídy, lískové ořechy, instantní syrovátkový protein vyrobený CFM metodou, belgická čokoláda a kokosový olej pro větší krémovitost produktu. Žádný palmový olej, žádná aromata, žádná dochucovadla a místo toho jen a pouze nativní suroviny.

A chuť? Z mého pohledu naprosto úžasná a co je hlavní, přirozená. Žádná pachuť palmového oleje, žádná aromata ani šílené množství sladidel. Poměr arašídů a lískových oříšků je dobře vyladěný, takže i když osobně tu charakteristickou vůni a chuť arašídů nevyhledávám, z Proteinely ji necítím a dokážu ji sníst během jednoho jediného dne. 

Cenově je bohužel Proteinela poměrně náročná investice. Za 500g této pochoutky totiž zaplatíte hned 349 Kč. To si člověk samozřejmě hodně rozmyslí, ovšem je nutné si uvědomit, že ani samotná Nutella není nejlevnější, stejně tak jako ostatní másla našeho dnešního srovnání.  

2. BigBoy Lískoořechové máslo s mléčnou čokoládou a proteinem

Složení: 10/10
Chuť: 10/10
Cena: 6/10

Tento krém tvoří tři hlavní suroviny - lískové ořechy, výběrovou mléčnou čokoládu Grand Cru (cukr, kakaová hmota Los Bejucos, kakaové máslo, sušené mléko, vanilkový extrakt) a sušený syrovátkový koncentrát v příchuti čokoláda (odtučněné mléko, sukralóza). Dokonce zde nenajdete ani žádné arašídy, které jsou v porovnání s lískovými ořechy samozřejmě levnější. 

Po chuťové stránce je toto máslo tím nejlepším krémem, jaký jsem kdy jedl a rovnou se přiznám, že jsem během prvního dne zvládl sníst skoro celé balení. Chuť je extrémně jemná a v másle nenajdete jediný rušivý element. Lískové oříšky působí poměrně výrazně a jejich chuť dobře ladí s mléčnou čokoládou. A z přídavku proteinu rozhodně nemusíte mít strach, protože ten nijak radikálně chuťové vlastnosti másla nenarušuje. 

Podle mého názoru se ale máslo rozhodně vyplatí, poskytuje nepopsatelný chuťový zážitek, Nutellu nahradí na všech frontách a složení je naprosto prvotřídní. 

3. Nuts ‘N More Arašídové máslo s proteinem 

Složení: 8/10
Chuť: 7/10
Cena: 9/10

Složení arašídových másel s proteinem od společnosti Nuts ‘N More má složení ve srovnání s předchozími dvěma produkty o něco širší. Sám bych ze všech dostupných variant rozhodně preferoval Chocolate Chip Cookie Dough, která jako jediná neobsahuje palmový olej. Najdete v ní arašídy a arašídový olej, syrovátkový protein, čokoládové kousky (cukr, čokoláda, kakaové máslo, sojový lecitin (jako emulgátor), extrakt přírodní vanilka), xylitol ke slazení, hnědý cukr, cookie dough koření, vanilkové koření, len a mořskou sůl. Přestože surovin je zde poměrně hodně, žádná z nich není vyloženě špatná a škodlivá. Bohužel ostatní varianty obsahují palmový olej, kterému se vyhýbám, a tudíž bych je osobně nedoporučoval. 

Po stránce chuti je toto arašídové máslo velmi dobré, ačkoliv arašídy nijak nevyhledávám, zde mi jejich poměrně intenzivní chuť nevadila. Máslo je dobře dochucené, zvolené koření zajišťuje příjemnou vůni a sůl celou chuť ještě podtrhuje. Pokud jste milovníci arašídů, máslo si bez debat zamilujete. Jestli vám nevadí, máslo vám bude chutnat a klidně si koupíte další. 

Cena Nuts ‘N More je velmi příjemná, za necelých 500g zaplatíte 289 Kč, což v poměru ceny a kvality vychází nejlépe v našem testování. Na druhou stranu také zde najdete místo lískových oříšků arašídy, které jsou levnější a po zdravotní stránce lehce horší (zejména kvůli obsahu omega 6 bych to s pravidelnou konzumací příliš nepřeháněl). Jako náhrada Nutelly je toto máslo opravdu velmi obstojné, do ideálního složení mu ale přeci jen něco chybí. 

4. HealthyCo Proteinella

Složení: 6/10
Chuť: 7/10
Cena: 5/10

Zásadní a z mého pohledu rozhodně pozitivní je absence palmového oleje. Jinak je na prvním místě ve složení sladidlo maltitol  (tedy hydrogenovaný cukr) a lískových ořechů najdete v tomto másle jen 10%. To odpovídá 10g na 100g másla a když vezmete v potaz, že průměrný lískový oříšek váží kolem 2g, zjistíte, že jich výrobce opravdu nemusel použít příliš mnoho.

Krém má hodně jemou texturu a je sladký. Cenově vychází Proteinella od HealthyCo velmi dobře, což je pravděpodobně důvod její popularity.

5. BodyLab Proteinella 

Složení: 6/10
Chuť: 7/10
Cena: 5/10

Na posledním místě našeho srovnání je produkt, který nás příliš nezaujal. Ve složení najdete na předních místech maltitol, který sice není nijak zdravotně závadný, ale ve větším množství podle odborných zdrojů způsobuje plynatos. Stejně tak obsahuje Proteinella palmový tuk a aroma, tudíž v tomto směru se od Nutelly příliš neliší. 6 bodů za složení tento krém získal za poměrně velký obsah vlákniny, relativně málo jednoduchých cukrů a použití syrovátkového izolátu. 

Po stránce chuti mě Proteinella moc nezaujala. Přestože spousta předešlých recenzentů si máslo chválila, na můj vkus působí trochu uměle. Zčásti je to dáno i mým jídelníčkem, protože základním kritériem pro mě je, aby byla strava co nejvíce nativní a na takové množství upravených látek nejsem zvyklý, ale stejně bych si tento krém znovu nekoupil.

Ani cena není příliš lukrativní. Za 250g másla zaplatíte 179 Kč, tudíž v přepočtu vychází ještě dráž než Proteinela od společnosti Czech Virus, kterou považujeme za nejlepší. Tento produkt podle nás tedy nemá příliš co nabídnout. Lepší než Nutella rozhodně je, ale rozdíl už není tolik markantní. 

Co si z dnešního srovnání tedy odnést? 

Ne všechny potraviny, které se tváří zdravě a jsou vyráběny výrobci sportovní výživy, ve skutečnosti zdravé opravdu jsou. Proteinelly od dvou posledních zmiňovaných společností jsou toho jasným důkazem. Pokud si chcete čas od času nějaký čokoládovo-ořechový krém dopřát, určitě bych osobně preferoval si připlatit za to, že bude opravdu zdravý, kvalitní a většinou paradoxně i chutnější. Opravdu solidní produkty, za které bychom dali ruce do ohně, vyrábí Czech Virus, Lucky Alvin, Big Boy a LifeLike, jejichž másla samozřejmě najdete v naší nabídce

Zdroj: Miroslav Dvořák

Mohlo by Vás zajímat: 

Jak si vypočítat makroživiny a nastavit jídelníček? Kde a jak začít. Jak počítat kalorie.

Znáš tohle pravidlo, pro vypočítání správného kalorického příjmu? Mnoho lidé to nezohlední, forma si nijak nehýbe a oni nevědí proč. Prozradíme ti, jak si nastavit příjem a hlavně to, co je pro formu klíčové. 

Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: