Dneska si představíme jednu z těch méně používaných, ale velice účinných a prospěšných látek a sice kurkumu. Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů a kromě barvy a chuti dodáte přidáním kurkumy do jídelníčku i širokou škálu živin.
Kurkuma je koření charakteristicky žluté barvy, které se používá především v indické, thajské a perské kuchyni. Z kurkumy je cenná především hlavní aktivní složka, flavonoid kurkumin, který může prospívat lidskému zdraví. V potravinách ho najdete jako E100, objevuje se také ale pod názvy diferuloylmethan, kurkumová žluť, turmerova žluť. Je to základní složka kari koření, ale kurkumin najdete téměř v každé potravině (1) nazlátlé barvy - jako barvivo se totiž kurkumin používá například do těstovin, vanilkových jogurtů nebo hořčice.
Pokud byste pátrali po samotné rostlině, ta se nazývá kurkumovník dlouhý. Pro získání koření takového, jaké známe, je třeba oddenek kurkumy nejdříve uvařit, poté usušit a nakonec pomlít. Po chuťové stránce je kurkuma velmi výrazná, někomu může připomínat pepř či hořčici.
Obecně se dá říct, že povědomí o kurkumě je velmi malé, avšak čas od času vyjde nějaký článek, který z koření obecně dělá učiněný zázrak, který vyřeší veškeré vaše problémy. Tak jednoduché to samozřejmě není. Pojďme si tedy představit především ty efekty, které jsou skutečně prokázané vědeckými studiemi a nejedná se jen o výkřiky bulvárních článků.
Kurkuma je vyhledávaná pro své antioxidační schopnosti. Kurkumin také zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů. (2) Jedná se o látky omezující aktivitu kyslíkových radikálů a tím pádem kromě zdraví srdce, mozku a pohybového aparátu ovlivňuje celkovou vitalitu organismu. Jeho aktivní složku využívá nejen tradiční čínská medicína, ale i ajurvéda.
Dle vědeckých studií vychází najevo, že kurkumin může díky své chemické struktuře neutralizovat volné radikály a tím i zastavit poškozování jater škodlivými toxiny. To by mohlo být dobrou zprávou pro lidi, kteří užívají silné léky na cukrovku, případně na jiné zdravotní stavy, při kterých hraje roli poškození jater při dlouhodobém užívání. (3)
Z mého pohledu velmi pozitivním znamením je i to, že kurkumy si všiml i Czech Virus, který ji přidal do své kloubní výživy Joint Max. Důvod je vcelku prostý, opět existují odborné analýzy (4)) přicházející s tím, že kurkumin působí protizánětlivě.
Hlavní benefity:
Kurkuma je běžná součást kari koření, které koupíte v naprosto každém supermarketu. Pokud jste toto koření nikdy nezkoušeli, buďte s jeho používáním zpočátku velmi opatrní, intenzivní chuť totiž nemusí vyhovovat každému. Jakmile si na ni ale zvyknete, kari koření si zamilujete. Můžete je přidávat jednak na maso, což je samozřejmě nejtypičtější využití, ale jednak se také dá použít na dochucení tofu, zeleniny i polévek. Z vlastní zkušenosti můžu určitě doporučit i přidání do různých domácích jogurtových dipů a omáček, které mají poměrně dobré nutriční hodnoty a skvěle se hodí k dochucení stereotypních kulturistických jídel.
Pokud byste si chuť kurkumy extrémně zamilovali a chtěli si ji vychutnat opravdu maximálně, skvělým řešením pro vás bude nápoj označovaný jako zlaté mléko. Ten se pije zpravidla před spaním a výroba je zcela jednoduchá - ohřejete mléko (ideálně mandlové nebo sojové), ve kterém rozpustíte kari, kardamon, chilli a zázvor. Já sám jsem toto mléko zkoušel pít několikrát a chuť je upřímně řečeno opravdu hodně intenzivní a za mě ne moc dobrá, ale spí se po něm opravdu dobře. Poslední možností - převážně pro případ, že by vám kurkuma nechutnala, ale do jídelníčku byste ji každopádně zařadit chtěli - jsou suplementy.
Kurkuma je opravdu super potravina, která má velmi široké využití v kuchyni a vaše zdraví její pravidelnou konzumaci opravdu ocení. Můžete ji použít na maso, tofu, přílohy, zeleniny i různé dipy. A kdyby vám snad nezachutnala, dají se vždy využít výše suplementy, kde najdete čistou kurkumu v kapslích.
Zdroj: Miroslav Dvořák
Dotaz na prodavače
Novinka ještě nebyla komentována, buďte první.