Můj účet
Přihlášení
Menu

5 nejčastějších fitness mýtů

Častokrát si dáme do hlavy cíle, ke kterým úplně neznáme cestu. No a nejjednodušší samozřejmě je rozžhavit internet a začít googlit. Různé stránky, články i rádoby online odborníci nám našeptávají všemožné rady a tipy, které byste praktikovat spíše neměli. A jelikož nás tato témata ubíjejí, posvítili jsme si na ně a shrnuli vám do tohoto článku 5 nejčastějších mýtů ze světa fitness. Vyvrátíme je? 

Proč čerpat z kvalitních zdrojů?

Ve fitness světě jsou určité znalosti opravdu potřeba. A to se týká především zdravých zásad během tréninku a také znalost vlastního těla a schopnost mu naslouchat. Tyhle vědomosti nikdo přirozeně nemá, proto je naprosto pochopitelné, že pro odpovědi na své otázky chodíme na internet. Tam ale nacházíme neuvěřitelné množství článků a odborníků, kteří si vzájemně protiřečí. No, uznejte sami, kdo se v tom má vyznat? Ve fitness existuje nespočet mýtů, které jsou neustále hlásány a přirozeně, pokud o zdravém životním stylu a biologii lidského těla mnoho nevíte, jim snadno uvěříte. A jelikož tyto klepy mohou vést k fyzickým i psychickým problémům, rozhodli jsme se pár nejčastějších mýtů zbořit. 

5 nejčastějších fitness mýtů, kterým byste měli přestat věřit:

1. Čím víc, tím líp

Chci zhubnout rychle, budu běhat dvakrát delší trasy. Potřebuju nabrat svaly, vyřeším to ještě většími váhami a od teď mě ve fitku uvidíte každý den.  

Takhle prosím ne. Ve sportu toto pravidlo úplně nefunguje, ba právě naopak – méně je mnohdy více. Čím častěji budete cvičit, tím horší bude regenerace vašich svalů. Pokud si stanovíte vícero odlišných cílů, ten hlavní nedostane takovou dávku pozornosti, jakou si zaslouží. Čím více cviků během tréninku zařadíte, tím více stresového hormonu si s sebou odnesete. 

Jak dosahovat svých cílů zdravě?

✅ Stanovte si jeden hlavní cíl a ten rozdělte na několik malých na sebe navazujících cílů. Díky tomu budete mít jasně načrtnutou cestu, na kterou se budete snadno soustředit.
✅ Poslouchejte své tělo, nechte mu dostatečný prostor pro regeneraci. Na začátku vám budou stačit klidně jen dva tréninky týdně, postupně můžete četnost navyšovat. Každodenní návštěvy fitka ale nejsou dlouhodobě udržitelné ani pro sportovce na profesionální úrovní.
Trénink si sestavte z nižšího počtu cviků, které ale budete provádět maximálně kvalitně. Snažte se procítit každý sval a soustřeďte se na správné provedení jednotlivých cviků.
✅ Zaměřte se na stravu a svou celkovou aktivitu během dne. Pokud chcete rychle zhubnout a přitom celý den sedíte, zařaďte do svého životního stylu více přirozeného pohybu. 

2. Na jaře se musí každý detoxikovat

Tyto marketingové kampaně jistě znáte. Výrobci doplňků stravy na začátku každého roku hlásají detoxikaci organismu po Vánocích a podobně. Věříte, že to opravdu tolik potřebujete? My tedy doufáme, že ne. 

Naše tělo se detoxikuje nepřetržitě, a to primárně díky játrům. Játra patří mezi detoxikační orgány, které z našeho těla odvádí škodlivé a přebytečné látky. Další cílená detoxikace může být nečekaně i škodlivá (speciálně, pokud je během ní omezený příjem potravy). 

Co můžete udělat?
Detoxikace sice potřeba není, ale játra společně s celou trávicí soustavou péči jistě ocení. Pomocí zelených superpotravin můžete podpořit jejich zdravou funkci, zároveň doplnit vlákninu a ulevit si například od nafouklého břicha. 


NÁŠ TIP: Jeden z velmi povedených doplňků je z dílny Czech Virus a tím je Super Greens PRO V2.0. Jedná se o směs zelených superpotravin, jako je chlorella, spirulina, mladý ječmen a mladá pšenice. Dále obsahuje patentované směsi antioxidantů, hub a trávicích enzymů výhradně z rostlinných zdrojů. Jeho unikátní složení podporuje trávení, vitalitu a imunitu organismu. Díky přírodnímu sladidlu z rostliny stévie má velmi příjemnou chuť a na výběr máte příchuť zelené jablko nebo lesní ovoce.


3. Pokud chci zhubnout břicho, musím dělat sedy lehy

Břicho a boky trápí mnoho žen. Přebytečný tuk se často ukládá právě tam. Co ale s tím? Cvičení pouze břicha vám totiž nepomůže. Na stovky sedů lehů denně můžete proto zapomenout. 

Pokud si na svém těle všímáte partií, kam se vám očividně tuk ukládá více, cvičením pouze těchto partií problém nevyřešíte. Obzvlášť pokud byste měli dělat pouze jeden cvik. Hubnutí je komplexní záležitost, která ovlivňuje celé tělo. Je třeba začít od stravy, poté vybrat vhodný trénink a vydržet. Žádný magický cvik, který by vám pomohl zhubnout jen jednu určitou partii, totiž neexistuje. 

4. Dobrý trénink je pouze ten, po kterém mě bolí každý sval v těle

Řídíte se pravidlem “Bez bolesti nejsou výsledky”? Možná jste na omylu a zbytečně brzdíte svůj progress. Bolest svalů opravdu není nutná. Svaly je totiž potřeba zatěžovat postupně a rovnoměrně. Správně zvolený tréninkový plán by vám neměl způsobovat bolest, která by vás omezovala v běžném pohybu.

Jak podpořit regeneraci a vyhnout se bolesti?

✅ Pamatujte na rady z prvního bodu v tomto článku – méně je občas více. Nepřehánějte frekvenci tréninků a nenakládejte si více vah, než na které je vaše tělo připravené.
✅ Dbejte na kvalitní a pravidelný spánek. Noc je totiž jako stvořená pro hloubkovou regeneraci svalů, neochuzujte své tělo o tuto příležitost.
✅ Dejte šanci hořčíku. Podporuje zdravou regeneraci svalů, uklidňuje a přispívá ke zdravé relaxaci. 


NÁŠ TIP: Pokud hledáte opravdu kvalitní hořčík, tak zvolte chelátovou (bisglycinát) formu. Tato forma má až o 80 % lepší vstřebatelnost a využitelnost lidským organismem. Doporučujeme náš Smartfuel Magnesium bisglycinate, který mimojiné obsahuje vitamín B6, který je nezbytný pro optimální využití hořčíku (vitamín B6 zvyšuje vstřebatelnost hořčíku). 


5. Silový trénink dělá z žen muže

S tímto neustále bojujeme – ženy, prosím, nebojte se cvičit silově. Chlap se z vás opravdu nestane. Dokonce se nemusíte bát ani suplementů, jako je třeba kreatin nebo protein. Pokud nesáhnete po steroidech, vaše ženské tělo se s vámi jen tak nerozloučí. 

Benefity svalového tréninku u žen: 

✅ Svaly spalují více energie a zrychluje bazální metabolismus, hubnutí je tudíž snazší
✅ Silový trénink krásně formuje postavu a zvýrazňuje ženské křivky
✅ Společně s vaším tělem bude sílit i vaše sebevědomí
✅ Všechnu negativní energii ze sebe dostanete během tréninku a poté se budete cítit skvěle


Závěr:

Jednoduše, nevěřte všemu, co kde slyšíte. Poslouchejte především své tělo a ověřené zdroje, které vám jsou sympatické a dokáží své znalosti relevantně podložit. 


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Fitness tréninkové pojmy a jejich význam

Fitness je stále populárnější. Pokud jsi nováček v této oblasti, můžeš se setkat s různými pojmy a termíny, u kterých nevíš, co znamenají. V podcastu a článku od Jirky Vacka najdeš přehled nejčastěji používaných fitness termínů.

Nejlepší detox pro naše tělo? Jak si nezničit zdraví a metabolismus?

Internet nás bombarduje příspěvky o detoxech a půstech, ve kterých tvrdí, jak je důležité tělo očistit. Tento rok jsou obzvlášť populární ovocné šťávy, celerové šťávy a kokosová voda. Asi jarní úklid? To je ale hloupost.

Sleduj nás: