Můj účet
Přihlášení
Menu

Fitness tréninkové pojmy a jejich význam

Fitness je stále populárnější. Pokud jsi nováček v této oblasti, můžeš se setkat s různými pojmy a termíny, u kterých nevíš, co znamenají. Ale neměj strach, tento článek a podcast od trenéra Jirky Vacka ti poskytne přehled a nejčastěji používané fitness termíny.

Co jsou to intenzifikační techniky?

Intenzifikační technika zní jako něco složitého a představit si pod tímto termínem můžete mnohé. Opak je pravdou. Je to pouze o tréninku a o tom, abyste zvedli jeho intenzitu a posunuli tak své hranice dále, ve zvyšování síly a rozvoji svalové hmoty.

Co je to rest pause série a jak jí správně provádět?

S maximální váhou zvládnete 6 - 10 opakování (záleží na partii), pak přijde pauza 10 - 20  vteřin (dle velikosti partie). Váhu necháte stejnou a uděláte maximum opakování, měli byste zvládnou další 2 - 3 opakování. Opět pauza a další opakování. Díky rest pauzám tak dokážete udělat celkem třeba 12 opakování a posouváte tak limit svalů dál. Malými pauzami lehce obnovíte ATP ve svalech a přijde další malá kapacita na pár opakování. 


TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Co je potřeba na růst svalů? Jak a které suplementy nám můžou pomoci s nárůstém svalů? 


Co je to rozcvičovací série?

Tato série slouží k rozehřátí a rozhýbání svalů. 

Co je to aktivační série?

Tato série slouží jako aktivace hlavy. Dráha pohybu, které bude tělo vykonávat. Dochází zde k aktivaci svalů a  přípravě šlach na větší zatížení. Zde postupně zvyšujete zátěž, ale minimálním počtem opakování. Aktivační série slouží jako příprava na pracovní sérii. Během této série nesmíte tělo unavit. Pro příklad. Pokud děláte dřep s 100 kg, aktivační série bude začínat na 20 opákováních a přidávat po 20 kg.

Co je to pracovní série?

V této sérii je třeba maximální soustřednění a 100% nasazení a k bodu selhání. Tuto sérii vykonáváme s máximální váhou se kterou zvládnete daný počet opakování. Těchto sérií je málo, proto je třeba do ní dát vše.


SMARTFUEL 100 % whey protein 

Pro růst svalové hmoty. Protein z čerstvého mléka. Nejvyšší kvalita bez zbytečných aditiv. Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. Podporuje regeneraci, udržení a budování svalové hmoty.


Co je to super série?

Jedná se o metodu, při které se provádějí dva cviky pro různé svalové skupiny bez pauzy mezi nimi. Po dokončení prvního cviku následuje okamžitě druhý cvik, bez odpočinku. Cílem super série je maximalizovat intenzitu tréninku a zkrátit dobu tréninku. Tím, že provádíte cviky bez přestávky mezi nimi, dochází ke zvýšenému svalovému stresu a zátěži.

Co je to tri série?

Tri série je posilovací technika, která se používá k zvýšení objemu tréninku a stimulaci svalů. Tri série se skládá ze tří po sobě jdoucích sérií stejného cviku bez pauzy. Cílem tri série je zvýšit objem tréninku a poskytnout svalům další stimulaci. 

Co jsou to izolované cviky?

Izolované cviky jsou posilovací cviky, které se zaměřují na konkrétní svalovou skupinu. Při izolovaných cvicích se pohyb omezuje na jediný kloub a svaly, které jsou zapojeny, jsou izolovány od ostatních svalů. To umožňuje přesnější zaměření na danou svalovou skupinu a posílení specifických svalových vláken.

Mohlo by tě zajímát:

Jak rostou svaly? Co pomáhá na rychlejší růst svalové hmoty? 

Pokud budete dbát na všechny aspekty růstu svalů, pravděpodobně zaznamenáte největší progres během prvního roku. Jak na to? 

Tréninkový plán 4x týdně: Růst svalové hmoty

Trenér Jirka Vacek pro vás sestavil tréninkový plán ZDARMA. Ve videích dostanete nejen tipy na super cviky, ale hlavně know how, jak vytěžit z tréninku maximum.

Tréninkový plán pro budování svalové hmoty: 4 tréninky zdarma

Trenér Jirka Vacek pro vás sestavil tréninkový plán pro budování a nárůst svalové hmoty. Uložte si zdarma plán na 4 dny v týdnu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Časová osa videa:

0:50 Co znamená, když někdo řekne, že cvičí 3+1, 2+1 atd.
1:30 Co je to rozcvičovací série?
2:00 Co je to aktivační série?
3:20 Co je to pracovní série?
4:10 Co je to shazovaná série (drop-set)?
5:20 Co je to rest-pause?
6:45 Co je to excentrická (negativní) fáze?
8:00 Co je to koncentrická fáze?
8:44 Co jsou to izolované cviky?
11:15 Co je to supersérie?
12:20 Co je to trisérie?
12:40 Co je to gigantická série?
12:50 Co je to cluster set?