Můj účet
Přihlášení
Menu

5 tipů, jak přijmout své tělo a začít žít zdravě

Každý z nás je unikátní a jedinečný. Proto na povrch vyplouvá otázka, kdo jsme, abychom hodnotili, jaké tělo je krásné a jaké naopak ne? Ačkoliv je nespokojenost s vlastním tělem naprosto běžná, rozhodně není zdravá. Tahle typická trápení potkávají ženy i muže a pramení většinou z vnějších vlivů. Negativnímu hodnocení vzhledu, neboli body shamingu, často totiž musí čelit děti již na základních školách. A právě tam se začíná tvořit náš vlastní vztah k sobě sama. Jak se poprat s negativními myšlenkami a konečně se bez výčitek podívat do zrcadla? Máme pro vás 5 tipů, které vám pomohou dosáhnout zasloužené body positivity. 

Proč je sebeláska tolik důležitá?

Vlastní tělo nemůžeme reklamovat. Nemůžeme si koupit nové. Budeme v něm žít celý svůj život. Přece už to je pádný důvod k tomu, proč je zdravá sebeláska velmi důležitá. Nechcete se přece desítky let trápit a trpět pochroumaným sebevědomím. Negativní pohled na vlastní tělo má totiž silný dopad na psychiku a může podpořit rozvoj duševních onemocnění, jako jsou panické ataky, úzkosti nebo deprese. A z takových fází se už bez odborné pomoci jen těžko dostanete. Sebeláska tomuhle pomáhá předcházet. Navíc nám i pomáhá budovat pevné vztahy s ostatními. Ne nadarmo se říká, že nejdříve je třeba milovat sebe, poté až ostatní.

Má body positivity nějaké hranice?

Asi jako všechno, i body positivity má svá úskalí. Vždy je třeba jednat s ohledem na zdravý životní styl a nepřehlížet případnou obezitu, protože už silná nadváha s sebou může nést závažné zdravotní problémy. Ani v takovém případě však není prostor pro body shaming, neboli urážení vlastního či cizího těla, ale především na změnu životního stylu a odbornou pomoc. A to je právě ta zdravá sebeláska – pomozte svému tělu být zdravé.

5 tipů, jak přijmout své tělo takové, jaké je:

Negativními myšlenkami realitu nezměníte, proto tu pro ně není místo. Pokuste se změnit vnímání svého těla. Začněte na sebe koukat s láskou, úctou a vyhodnocujte svůj fyzický stav tak, aby to vždy bylo v pořádku v rámci zdravého životního stylu i psychické pohody.

1. Zdraví je na prvním místě

Cvičte, protože je to pro tělo zdravé, ne kvůli pevnému zadku nebo proto, že se chcete někomu vyrovnat. Nehladovte, abyste shodili údajně přebytečná kila, zaměřte se na zdravé a pravidelné stravování a uvědomte si, že přehnaně hubené tělo neznamená, že je zdravé. Jakmile posunete své zdraví na první příčku důležitostí, změní se váš přístup ke stravování, sportovním aktivitám, celému životnímu stylu i vlastnímu tělu. Začnete žít zdravě, protože chcete mít funkční tělo, ve kterém strávíte zbytek života. Ne proto, aby se líbilo ostatním. 

2. Nesrovnávejte se s ostatními na sociálních sítích ani ve fitku

Fotografie nádherně vypracovaných postav a zdánlivě dokonalých životů dohání k negativním myšlenkám kde koho. Pocit méněcennosti a četné pochybnosti o naší kráse poté velí našim životům. A přitom úplně zbytečně. Nesrovnávejte se s ostatními lidmi. Každý jsme originál. Ani na módních přehlídkách přece nejsou všechny modelky stejné. Různorodost je právě to, co vytváří krásu, tak se nesnažte o vizáž někoho jiného. Noste to, co se líbí vám, cvičte tak, jak je to příjemné vám, ne tak, jak trénuje idol na Instagramu. A v neposlední řadě pamatujte, že sociální sítě zobrazují jen to, co autoři chtějí. Není to 100% realita. 


NÁŠ TIP: Změňte šatník k obrazu i postavě své. Oblékejte se tak, jak se to líbí vám. Do střihů, které podtrhují krásu vaší postavy a do barev, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Omrkněte naše kolekce sportovního oblečení a ptejte se na názor pouze sama sebe. 


3. Obklopujte se sebevědomými lidmi, před kterými se nemusíte přetvařovat

Říká se, že nás utváří pět nejbližších lidí. Vybírejte je proto důkladně. Nesdílejte čas s někým, kdo neustále komentuje váš vzhled, nevěří vašim schopnostem nebo jinak devalvuje vaši osobnost. Nejlépe se budete cítit s těmi, kteří mají své vlastní sebevědomí, nepřetvařují se a nepomlouvají ostatní. Začleňte se do komunity, která se vzájemně podporuje. Zjistíte, že soudit knihu podle obalu je skutečně velmi dětinskou záležitostí. 

4. Zkuste se řídit pravidlem 80/20

Z 80 % žijte zdravě a ve zbylých 20 % času si dopřejte své neřesti. Toto pravidlo by se mělo týkat jak stravování, tak sportovních aktivit. Cvičte, jezte zdravě, ale když už celý den myslíte na to dokonalé brownie, které mají vedle v kavárně, dejte si ho. A bez výčitek. Děláte přece vše proto, aby vaše tělo bylo zdravé. Musíte se i odměňovat. 

5. Poslouchejte své tělo

Tohle pravidlo platí především u žen, které jsou ovládané hormonálním cyklem. Necítíte se dnes moc dobře? Přesuňte trénink na jiný den. Nenuťte se do ničeho, sport by měl být radost, nikoli povinnost. Poslouchejte, co vám vaše tělo naznačuje. Mohou to být neobvyklé chutě na sladké, únava, bolest hlavy, nechuť ke cvičení a podobně. Žádnou z variant si nevyčítejte, ale zamyslete se nad ní. Co vám tím tělo naznačuje? Chovejte se sami k sobě s respektem a láskou. 


Závěr

Usmějte se na sebe v zrcadle, nechte si pochválit outfit a dopřejte si chvíli pro sebe. Spokojenost se sebou sama je klíčová pro šťastný život. Zamilujte se do vlastního těla a dělejte všechno proto, abyste žili spokojeně a zdravě. Kvůli sobě.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

6 TIPŮ jak zhubnout bez počítání kcal

Chcete zhubnout, ale nemáte čas na neustálé vážení, ťukání každého jídla do kalorických tabulek a počítání kalorií? Uklidníme vás, jde to i bez počítání! Máme pro vás 6 tipů, jak na to.

SMARTFUEL | Denní PRŮVODCE suplementy pro SPORTOVCE

Sportování je cesta, na které můžete dosáhnout svých cílů a objevit potenciál svého těla. K takové cestě je potřeba správné výživy, která vám poskytne energii, regeneraci a podporu pro vaše svaly a celkové zdraví. To vše přináší naše značka SmartFuel – doslova "chytré palivo" pro vaše tělo.

Sleduj nás: