Můj účet
Přihlášení
Menu

Boj proti alergiím | 6 nejlepších doplňků stravy

Období alergií je tady. Rýma, kýchání, pálení očí, znáte tyto nepříjemné alergické reakce taky? Víte, jak efektivně bojovat proti alergiím a snížit jejich nepříjemné příznaky? Přečtěte si náš článek a zjistěte, jak mohou doplňky stravy posílit váš imunitní systém a zlepšit zdravotní stav.

Co je to alergie

Alergie je přehnaná imunitní reakce organismu na zcela neškodné látky, které ale tělo vnímá jako potenciální nebezpečí. Zvýšená citlivost imunitního systému způsobuje, že tělo nereaguje správně na bezpečné látky a okamžitě produkuje protilátky. To je hlavní příčinou alergických reakcí jako je svědění, zarudnutí kůže, otok, kýchání, rýma apod.


Náš tip: BrainMax Allergy Support 90 rostlinných kapslí

Pravděpodobnost alergické reakce nebo její závažnost je však možné snížit příjmem živin, které pomáhají podporovat zdravou funkci imunitního systému. Allergy Support tvoří standardizované extrakty z bylin, které díky jejich synergickému působení zklidňují přecitlivělý imunitní systém a obzvlášť jeho reakce na potencionální alergeny. Vitamín C navíc podporuje imunitní systém a zvyšuje odolnost proti alergenům, čímž pomáhá tělu lépe reagovat na alergeny.


Nejčastějšími látkami tzv. alergeny, které spouštějí alergické reakce jsou pyly, prach, roztoči, plísně, zvířecí srst, hmyzí jedy, některé potraviny nebo léky

Jak alergie vznikají

Alergie se může poprvé projevit v jakémkoli věku. K jejímu vzniku přispívá několik faktorů, přičemž hlavním je genetická predispozice. Pokud je jeden z rodičů alergik, je riziko vzniku alergie u dítěte přibližně 33 %. Pokud jsou alergici oba rodiče, toto riziko stoupá. 

Dalšími faktory mohou být vnější prostředí, jako je znečištěné ovzduší nebo nadměrná hygienická opatření v domácnosti, která mohou narušit normální vývoj imunitního systému, zejména u dětí. K rozvoji alergie může přispět také prodělaná infekce dýchacích cest nebo chronický stres. Alergie se snadněji objevují, pokud je váš imunitní systém narušený nebo oslabený. Proto je důležité pečovat o zdraví vaší imunity.

Doplňky stravy proti alergii

V současné době se alergie nedají úplně vyléčit. Některé doplňky stravy mohou ale alergické reakce pomoct zmírnit. Jaké doplňky stravy vám mohou v boji proti alergiím pomoct?

✅ Probiotika

Pro zdraví imunitního systému je klíčová také rovnováha střevní mikroflóry. Vyvážená střevní mikroflóra hraje důležitou roli v podpoře imunitního systému a regulaci imunitních reakcí. Vyváženost střevní mikroflóry podporují především probiotika a fermentované potraviny jako například kimchi nebo kombucha, které by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Na trhu najdete také spoustu doplňků stravy s obsahem probiotik. Vyzkoušet můžete třeba kapsle PROBIO15, které obsahují celkem 15 kmenů probiotik a prebiotické kultury ve formě rozpustné vlákniny. 


✅ Vitamín C

Příjem vitamínu C v běžné stravě nebo doplňcích stravy může podpořit imunitní systém a snížit projevy alergie. Vitamín C nejenže posiluje obranyschopnost těla, ale také působí jako přírodní antihistaminikum, které může pomoci snížit alergické reakce. Dále působí jako antioxidant, chrání buňky před poškozením volnými radikály a zároveň bojuje proti zánětům.


✅ Bromelain

Bromelain se dle studií ukázal jako nadějnou látkou v boji proti alergiím. Bromelain má významné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snížit citlivost organismu na alergeny. Jeho schopnost redukovat záněty a otoky také přispívá k zklidnění alergických příznaků. Bohatý na tuto látku je ananas, najdete jej ale také v některých doplňcích stravy pro podporu imunity


✅ Quercetin

Quercetin je látka, která se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách a potravinách, jako jsou cibule, jablka, brokolice a čajové lístky. Quercetin může pomoci snížit alergické reakce tím, že potlačuje uvolňování histaminu, látky, která je zodpovědná za mnoho alergických reakcí, jako je svědění, otok a kýchání. Studie naznačují, že pravidelný příjem quercetinu může vést ke snížení závažnosti alergických příznaků. Obzvlášť během zvýšené expozice alergenům se doporučuje konzumovat potraviny bohaté na quercetin nebo užívat přípravky obsahující tuto látku ve formě doplňků stravy.


✅ Omega 3

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, které jsou důležité pro mnoho funkcí v těle, včetně podpory imunitního systému. Studie naznačují, že pravidelný příjem omega-3 mastných kyselin může mít protizánětlivé účinky a pomoci snížit závažnost alergických reakcí. Omega-3 mastné kyseliny mohou ovlivnit imunitní odpověď těla a regulovat produkci zánětlivých mediátorů, což může snížit příznaky alergie jako otok, svědění a kýchání. Tyto tuky se nacházejí zejména v rybách (jako jsou losos, tuňák a makrela), lněných semenech, chia semínkách a oříšcích. V našich podnebných podmínkách máme ale často omega 3 nedostatek, proto je dobré ho suplementovat ve formě kvalitních doplňků stravy s omega 3 mastnými kyselinami.


✅ Kurkumin

Kurkumin, látka která se nachází v kurkumě, má dlouhou historii v tradiční medicíně díky svým silným protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem. Studie naznačují, že kurkumin může hrát důležitou úlohu v boji proti alergiím tím, že omezuje uvolňování histaminu a dalších zánětlivých mediátorů, které jsou zodpovědné za alergické reakce. Díky svým protizánětlivým účinkům může kurkumin pomoci snížit otoky, svědění a další symptomy alergií. 


Co si z článku odnést?

Zvýšená citlivost imunitního systému často způsobuje nechtěné alergické reakce. Naštěstí existují doplňky stravy, které mohou přinést úlevu a zmírnit alergické reakce. Mezi ně patří probiotika, vitamín C, bromelain, quercetin, omega-3 mastné kyseliny a kurkumin. Tyto látky mají protizánětlivé, a antihistaminické účinky, posilují imunitu a pomáhají zlepšit celkové zdraví.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Energetický metabolismus – odkud se bere energie při sportovním výkonu?

Aby mohly být živiny použity jako palivo pro tělo, jsou  štěpeny na menší molekuly až do finální makroergní sloučeninu ATP (adenosintrifosfát), která slouží jako univerzální zdroj energie.  A co dál? Jak a z čeho tělo čerpá energii k výkonům se dočtete v dnešním článku.

Nejlepší doplňky stravy pro mladé sportovce

Existuje spoustu mladých sportovců, nazvěme je kategorie dorostu ve věku 15-18 let. Vybrali jsme 5 základních a cenově dostupných doplňků stravy, které udělají maximální službu.

Sleduj nás: