Můj účet
Přihlášení
Menu

Nejlepší doplňky stravy pro mladé sportovce

Existuje spoustu mladých sportovců, nazvěme je kategorie dorostu ve věku 15-18 let. Jsou to často začátečníci ve fitness, kteří se nechají zlákat reklamou v naději, že jim produkty pomohou dosáhnout rychlejších výsledků. Často se stává, že nakupují suplementy, které pro ně nemají významný přínos nebo jsou zbytečné, než aby se soustředili na kvalitní výživu, na kvalitní trénink a učení se správných tréninkových technik. 

Je mnoho doplňků stravy, které jsou prospěšné při fyzické aktivitě. Nikdo, ani ten, kdo teprve začíná, není výjimkou. Mnoho mladých sportovců věnuje tréninku mimořádnou energii a často se přepínají. Pokud v těle chybí dostatečná výživa a regenerace, mohou jim chybět některé látky, které jsou nezbytné pro efektivní fungování. Současně bereme v úvahu finanční situaci mladých sportovců, že nemají velký rozpočet na to, aby si mohli dovolit mnoho výrobků, proto jsme vybrali 5 základních a cenově dostupných doplňků stravy, které udělají maximální službu.

✅ Protein

Pokud hovoříme o základních principech budování svalové hmoty, je zřejmé, že bílkoviny jsou nezbytné. Bez dostatečného příjmu bílkovin není možné efektivně budovat svalovou hmotu. Jirka říká: “Lze to přirovnat k situaci, kdy byste se pokoušeli postavit dům bez stabilních základů nebo dokonce bez použití cihel."

Mladí sportovci většinou jí hodně, ale co jí, příliš neřeší. Jedním z klíčových doplňků, který považujeme za důležitý, je syrovátkový protein, který poskytuje vysoký obsah bílkovin s vysokou biologickou hodnotou, to znamená, že tělo efektivně využije jeho obsah. Jedná se o bílkovinu, která je rychle stravitelná a obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro proces budování svalové hmoty. Proto je vhodné jej konzumovat po tréninku, kdy je potřeba rychlé regenerace a doplnění živin.

Pokud máte zavedenou kvalitní stravovací rutinu s řádnou snídaní, obědem, večeří a případně svačinou, není od věci doplnit svůj trénink proteinem. Tímto způsobem nemusíte neustále dbát na to, aby vaše strava byla dokonalá, ale můžete si být jisti, že doplníte klíčové živiny. Vhodnou volbou je syrovátkový protein, který je bohatý na esenciální aminokyseliny, zejména na leucin, který je klíčový pro růst svalové hmoty. 

SMARTFUEL 100 % whey protein 

Protein vyrobený z čerstvého mléka od krav z kontrolovaných evropských chovů, pasoucích se na pastvinách a krmených výhradně trávou. Výsledkem je nejvyšší možná kvalita bez zbytečných aditiv

✅ Omega 3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou klíčovou složkou pro správný vývoj organismu a udržení zdravého těla. Suplementace omega 3 mastných kyselin je vhodná v rámci regenerace po fyzické zátěži, která může ovlivnit i imunitní systém. Náš organismus potřebuje omega 3 mastné kyseliny pro mnoho základních biologických funkcí, včetně vstřebávání vitamínů, navíc má protizánětlivé účinky. 

Life Extension Super Omega-3

Rybí olej obohacený o sezamové lignany a výtažky z oliv a olivových listů obsahuje koncentrované mastné kyseliny EPA a DHA a další zdraví prospěšné látky. Zaručená čerstvost ryb při jejich zpracování.

Prom-in Native Omega 3

Podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému, ochranu kloubům a zlepšuje hladinu tuků v krvi. Zdrojem nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem EPA a DHA, které nejsou snadno dostupné v přirozeném jídelníčku.

✅ Vitamin D3

Z dat vyplývá, že nedostatečný příjem vitamínu D ve stravě má 95 % české populace. Vitamin D má široké spektrum funkcí v těle. Nejčastěji je spojován se vstřebáváním minerálů a s podporou imunitního systému. Nicméně, jeho účinky jsou mnohem rozsáhlejší. Jeho nedostatek je spojován s poruchou svalové koordinace a síly (sarkopenií), nižší vytrvalostí a může souviset také s rozvojem vysokého krevního tlaku či diabetu 2. typu. Vzhledem k tomu, že vitamín D3 hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku a fosforu do kostí, může se projevit jeho deficit také únavovými zlomeninami. 

BrainMax Vitamin D3 & K2, D3 5000 IU / K2 jako MK7 150 mcg 100 kapslí

Synergická kombinace esenciálních vitamínů D3 a K2, hraje důležitou roli ve zdraví kostí, zubů, cév a nejnovější studie naznačují, že se jedná o velmi důležité vitamíny pro podporu imunity. 

Now Foods Vitamin D3 a K2 1000 IU 120 kapslí

Vitmín D3 a K2, což jsou dva v tucích rozpustné vitamíny, které mají mnoho benefitů pro zdraví kostí, zubů a kardiovaskulárního systému a pro správnou funkci imunitního systému.

✅ Magnesium / hořčík

Hořčík je minerál, který je z těla rychle vylučován a jeho nedostatek může vést k řadě zdravotních problémů, včetně svalových křečí a oslabené kontrakce svalů. Jeho nedostatek může mít i dopady i na psychický stav a metabolické procesy těla. Užívání vede k vyšší stabilitě a regulaci některých metabolických funkcí. Navíc, hořčík má vliv i na zklidnění nervového systému, což může vést ke kvalitnějšímu spánku a obecněji lepší regeneraci, stavu těla a mysli.

Smartfuel Magnesium Bisglycinate

Nejlepší forma hořčíku s vynikající vstřebatelností. Bisglycinát má vstřebatelnost a využitelnost o cca 80 % vyšší než jiné formy, proto je hořčík v chelátové vazbě nejlepší forma hořčíku. Navíc každá kapsle obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu B6, který je nezbytný pro optimální využití hořčíku. 

100% Magnesium Bisglycinate

Obsahuje hořčík ve formě vysoce využitelného bisglycinátu hořečnatého. Tato inovovaná je navíc ochucena výhradně přírodním aromatem a ze 100 % slazena extraktem z rostliny stévia.

Jirka říká: “Toto je soubor pro mě úplně vynikajících doplňků stravy. Začínáme s jedničkou, za kterou považuji whey protein, následováno trojicí omega-3 masté kyseliny, vitamin D3 a hořčík. A teď se dostáváme k bodu číslo pět.” 

✅ Kreatin monohydrát

Není to nezbytný doplněk stravy, zejména pokud teprve začínáte. Nicméně chápeme, že i lidská psychika hraje zásadní roli v průběhu tréninkového procesu, když se snažíte dosáhnout určitého cíle. Kreatin je nejvíc prozkoumaný suplement a je funkční pro většinu lidí. Samozřejmě jsou jedinci, který na kreatin úplně dobře nebo vůbec nereagují. Pokud máte dostatek kreatinu ve svalech, jejich růst je prokazatelně lepší. Máte více energie, více síly, protože za energii a kontrakci svalů je zodpovědný adenosintrifosfát (ATP). 

Pokud jsou buňky zásobeny kreatinem, vede to k rychlejší obnově kreatinu fosfátu v organismu. To znamená, že máte okamžitý zdroj energie pro svalovou kontrakci, sílu a výdrž svalů. Užívání kreatinu zjednodušeně řečeno znamená, že vaše svaly jsou plnější, napumpované a vydržíte déle, takže můžete vykonat více opakování v sérii a zlepšit výkonnost ve vašem tréninku.

Jirka říká: Zvýšená výdrž může udělat rozdíl mezi stagnací a pokrokem ve vašem rozvoji svalové hmoty.  Při tréninku jsou nejzásadnější poslední, vynucená a vymačkaná opakování, ta dělají ten rozdíl jestli z tréninku vytěžíte všechno nebo nic. Kreatinem určitě nic nezkazíte. Kreatin není návykový a není s ním spojena žádná závislost, což umožňuje jeho dlouhodobé užívání bez obav. Stačí užívat 5 gramů kreatinu každý den, není potřeba provádět žádné složité cykly. Tímto jednoduchým postupem může vaše tělo během několika týdnů absorbovat kreatin a udržovat jeho hladinu stabilní.”

SmartFuel Creatine Monohydrate 500 g

100 % čistý kreatin monohydrát v prémiové kvalitě. Kreatin je jedním z nejsilnějších produktů určených pro zvýšení fyzické síly, výkonnosti i rychlé zvýšení objemu svalů.

Prom-in Creatine HPLC

Kreatin zvyšuje fyzickou výkonnost při po sobě jdoucích krátkodobých intervalech vysoce intenzivního fyzického výkonu – příznivého účinku se dosáhne již při příjmu 3 g kreatinu HPLC denně.

Závěr: Kvalitní strava a správný trénink jsou klíčem k úspěchu. Existuje mnoho produktů na trhu, vybrali jsme pět základních a cenově dostupných doplňků stravy, které mohou mladým sportovcům poskytnout maximální podporu.

Mohlo by vás zajímat:

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Co jíst před cvičením? Jak správně jíst před tréninkem?

Dobře zvolené předtréninkové jídlo může posunout váš trénink dopředu, ať už je to síla, výdrž, délka tréninku či jeho intenzita a samozřejmě i načasování jídla před tréninkem hraje významnou roli.

Tréninkový plán pro růst svalové hmoty ZDARMA

Chtěli byste nabrat, ale nevíte, jak cvičit pro růst svalů? Trenér Jirka Vacek sestavil  tréninkový plán, pro nabírání svalové hmoty, který se skládá z 5 tréninků.

Sleduj nás i na sociálních sítích: