Můj účet
Přihlášení
Menu

Citrulin | Podpora vašeho silového i vytrvalostního já

Každý, kdo si libuje v preworkout nápojích a různých nakopávačích, citrulin pravděpodobně zná. Minimálně to slovo. Jeho obsah v těchto suplementech totiž není žádnou novinkou. Co je to ale doopravdy za látku a jak působí na naše zdraví?

Co je to citrulin a pro koho je vhodný?

Citrulin je aminokyselina, konkrétně řazena mezi neesenciální, jelikož si ji tělo dokáže tvořit samo. Díky celé řadě benefitů na vitalitu lidského těla se ale přidává i do preworkout drinků. Suplementace citrulinu je totiž vhodná nejen pro každého sportovce. 

Pokud bychom chtěli vypátrat přirozený výskyt citrulinu v potravinách, musíme sáhnout po vodním melounu

Citrulin podpoří jak silový trénink, tak i výkon při kardiu. Mezi jeho schopnosti totiž patří rozšiřování cév, čímž podporuje prokrvování, přenos kyslíku a vlastní produkci oxidu dusnatého (NO). 

Okamžité účinky citrulinu: 

✅ Podpora funkce a intenzivnější vyživení svalů díky “roztažení” cév
✅ Lepší vytrvalost při tréninku
✅ Větší pumpa
✅ Do selhání vám umožní zvládnout více opakování (některé studie uvádějí navýšení opakování až o 50 %)
✅ Oddálení únavy
✅ Pozitivní účinek na regeneraci svalů

Dlouhodobé užívání Citrulinu Malát

Pokud si dáte citrulin jednou za čas před intenzivnějším tréninkem, očekávat můžete “pouze” benefity zmíněné výše. Citrulin toho ale umí mnohem více. Jeho dlouhodobé a pravidelné užívání přispívá k normální činnosti krevního oběhu, který ovlivňuje mnohé. Na krevním oběhu závisí distribuce živin a kyslíku v těle, síla a vytrvalost svalové tkáně a u mužů i schopnost erekce.

Citrulin je také nepostradatelnou aminokyselinou močovinového cyklu. Pomáhá tak tělu se zbavovat amoniaku (odvádí ho močí pryč), který má na starosti naši únavu.

Dlouhodobým užíváním také maximalizujete jeho účinky na silový i vytrvalostní výkon.

L-Citrulin vs. Citrulin Malát

Samotný citrulin se označuje s velkým L na začátku, tedy L-Citrulin. Jedná se tedy o samotnou neesenciální kyselinu bez jakýchkoliv přídavků. Přesně to, co najdeme ve vodním melounu. Jako doplněk stravy se ale běžné využívá Citrulin Malát, sloučenina citrulinu a kyseliny jablečné. Tato kombinace je podle odborníků ještě stabilnější a také účinnější v boji s únavou. 

Kdy a v jakém množství citrulin užívat?

Jste sportovec a chcete ze sebe dostat maximum? Máte problém s hypertenzí? Jako muž se potýkáte s erektilní dysfunkcí? Pokud jste odpověděli alespoň na jednu otázku “ano”, citrulin by měl patřit mezi vaše suplementy. 

Citrulin jako preworkout

Pokud je výkonnost ve fitku či jiném sportu vaší alfou i omegou, užívejte 4-8 g Citrulline Malate cca hodinu před tréninkem. 


Náš tip: Fitness007 PWO Jirka Vacek 480 g

PWO není jen “nakopávač”. Jedná se o suplement, který kombinuje více suplementů dohromady: Pumpu, spalovač, adaptogen, energii a koncentraci.  PWO je komplexní předtréninkový doplněk stravy, který zajistí nejen účinné látky pro efektivní výkon, ale i jejich dostatečné množství.


Citrulin pro zdravý kardiovaskulární systém

Pro podporu zdravého krevního tlaku a prokrvení užívejte 2 g Citrulline Malate 2x denně., ideálně v ranních hodinách a před fyzickým výkonem.


Czech Virus L-Citrulline 350 g

Aminokyselina, která se mezi sportovci využívá hlavně pro tvorbu NO2. Produkt obsahuje Citrulin, který je přírodně fermentovaný a neobsahuje žádné syntetické formy. Výzkum naznačuje, že má L-Citrulin za následek sníženou únavu a lepší vytrvalost při aerobním i anaerobním cvičení.

Shrnutí

Citrulin je mocný doplněk stravy nejen pro sportovce. Oblibu v jeho benefitech nachází především muži, ale rozhodně neuškodí ani ženám, které jsou orientované na výkon. Jeho suplementace, ať už v preworkoutech, nebo jako samotný doplněk, přispívá ke zdravému kardiovaskulárnímu systému a některé studie dokazují, že během silového tréninku zvyšuje možný počet opakování cviku až o 50 %. Následně podpoří i regeneraci svalů. Proč tedy citrulin nezařadit do suplementace?


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

TOP 5 SUPLEMENTŮ PRO RŮST SVALŮ | Jak pomáhají doplňky s nárůstem svalové hmoty?

Jak nabrat svalovou hmotu? Jak a které suplementy nám můžou pomoci snárůstém svalů? Tady najdete několik tipů od Jirky Vacka.

Kreatin dávkování - jak kreatin užívat, kolik a kdy?

Kreatin je svalový energizér, který přímo zvyšuje výkon svalů. Látka, která podporuje růst čiré svalové hmoty a nepřímo snižuje hladinu podkožního tuku. Ale víte jak ho užívat, kolik a kdy? 

Sleduj nás: