Můj účet
Přihlášení
Menu

DÝŇOVÉ RECEPTY | 5x JINAK

Zdravé Dezerty

Dýně jde ruku v ruce s podzimem, ať už přichází v oranžových, hnědých nebo zlatých barvách, tyto plody jsou ikonou tohoto ročního období! V tomto článku vám představíme 5 nápadů na to, jak využít dýni ve sladkých receptech. Můžete se těšit na klasický lehký dýňový koláč, který díky jeho pyré dodá receptu vláčnost a jemnost, nebo třeba velmi kreativní proteinové dýňové mini bábovky, které jsou skvělé ke kávě či snídaní do chmurného rána. Pojďte se podívat!

V tomto článku se můžete těšit na následující recepty:

  • Proteinové dýňové mini bábovky
  • Fit dýňová bábovka s bílou čokoládou
  • Dýňový koláč s tvarohovým krémem
  • Odhlehčené dýňové fit kostky
  • Podzimní fit dýňový koláč

Často se lidé při myšlence na pečení a na sladké recepty zděsí, že budou plné cukru a nebo že po nich přiberou. Jak jistě víte z článku Proč nemůžeš zhubnout není to vždy pouze o tom jíst spoustu sladkého, ale o celkovém kalorickém příjmu a dostatku všech makroživin. Přeci jen jsme se ale u všech receptů zaměřili na kvalitní potraviny a samozřejmě malé množství jednoduchých cukrů a dostatek bílkovin.

Receptů máme na blogu již spoustu, ale protože tu máme podzim, vybrali jsme naše oblíbené tipy na recepty s použitím dýně. Věříme, že v tomto období máme dýni skoro každý. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak dýni využít!

➡️ Proteinové dýňové mini bábovky

Podzimní dezert ke kávě či snídaně do chmurného rána hotová za čtvrt hodiny a to i s přípravou! Upečte si sladké přitom zdravé a fit dýňové bábovičky. Postup je jednoduchý a rychlý, stačí pouze smíchat ingredience, dát na chvilku do trouby a roztomilé bábovičky jsou na světě.

Ingredience:

Postup:

Vše smícháme a dáme do cca deseti formiček na bábovky vymazané kokosovým olejem. Pečeme je v předehřáté troubě na 180 °C 13 minut. Až vychladnou, odřízneme každý spodek u bábovky a přiklopíme je k sobě, polijeme je bílou čokoládou a doprostřed dáme skořici.


Lucky Alvin Zimní edice Pumpkin Spice

Neotřelá kombinace chutí se symbolickou vůní dýňového koření. Ta pravá kombinace do chladnějších dní. Zimní limitovaná edice je tvořena neotřelou kombinací na sucho pražených arašídů a pekanů, oslazená belgickou mléčnou čokoládou a ovoněna dýňovým kořením od Antonína. 


➡️ Fit dýňová bábovka s bílou čokoládou

Upečte si dokonalou bábovku s polevou z bílé čokolády, tvarohu a oříšků. Díky dýňovému pyré je bábovka vláčná, navíc je plná bílkovin a chuť, ta je naprosto fantastická!

Ingredience:

Postup:

Ovesné vločky, protein, erythritol, rozmačkaný banán smícháme s kypřícím práškem, ořechovým máslem, vejcem a dýňovým pyré. Polovinu směsi dáme do formy na bábovku vymazanou kokosovým olejem. Rozpuštěnou bílou čokoládu smícháme s tvarohem a proteinem a dáme do formy. Nožíkem vmícháme do těsta. Zbytek těsta nalijeme do formy a přikryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 60 minut. Až bábovka vychladne, polijeme ji polevou z bílé čokolády, tvarohu a proteinu - stejně jako před tím. Posypeme arašídy a nasekanou bílou čokoládou.

➡️ Dýňový koláč s tvarohovým krémem

Na fit dýňovém koláči si můžete pochutnat v jakémkoli ročním období! Dýňové pyré dodá receptu vláčnost a jemnost, v kombinaci se skořicí a vanilkou vytvoří neodolatelnou kombinaci. A o bílkoviny, jak už je v našich receptech, nouze rozhodně není.

Ingredience:

Krém:

Postup:

  1. V misce smícháme mouku, protein, skořici a citronovu kůru. 
  2. Následně směs přidáme k dýňovému pyré, mléku, vanilce, žloutkům a celé důkladně promícháme. 
  3. Do těsta lehce vmícháme sníh z vyšlehaných bílků se špetkou soli. 
  4. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180° cca 50-60 minut. 
  5. Po upečení necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Stačí jen smíchat tvaroh s medem, popř. jiným sladidlem. Dochutit můžeme i vanilkou. 
  6. Vychladlý korpus rozpůlíme a spodní polovinu potřeme polovinou tvarohového krému. 
  7. Přiklopíme vrchní částí základu a navrch potřeme zbytek krému. Zasypeme 
  8. kakaem a dáme odležet na minimálně 2 hodiny do lednice.  

Smarfuel 100% Whey protein

SmartFuel protein je jednoznačně zaměřen na kvalitu, využitelnost a vstřebatelnost. Je minimalizován obsah sladidel a dochucovadel na absolutně nejnižší možné minimum, přesto chutnají skvěle. Perfektně se hodí na pečení: odzkoušeno!


➡️ Odhlehčené dýňové fit kostky

Upršený podzim už se nám blíží, má to ale jedno veliké pozitivum, jsou to přeci dýně, které nám společně se skořicí vytvoří krásnou podzimní atmosféru. Nejprve si vytvoříme jednoduché dýňové pyré, poté přidáme i jogurtovou náplň a dýňové kostky jsou na světě :)

Ingredience:

POSTUP

Dýňové pyré:

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni si očistíme a oloupeme. Dáme vařit s pořádnou dávkou mleté skořice, já jsem dala i 1 skořici v celku. Vaříme cca 20 minut do měkka. Poté scedíme, vodu si dáme bokem a necháme vychladnout. Dýni jsem rozmixovala v mixéru s cca 2 naběračkami vody z uvařené dýně.

Těsto:

Smícháme si mouky, skořici, prášek do pečení, cukr a stévii. Poté přidáme dýňové pyré, mléko, vejce a cca 100 ml dýňové vody. Pořádně promícháme a můžeme ještě dochutit flavdrops nebo medem, poté přidáme i ořechy.
Jogurtová náplň:
Smícháme jogurt, vejce a pudinkový prášek, poté osladíme podle chuti buď medem, čekankovým sirupem nebo flavdrops.

Vysteleme si plech pečícím papírem. Vlijeme na něj část těsta, poté náplň a nakonec zbytek těsta a uhladíme. Poté pečeme na 180 stupňů cca 25 minut.

➡️ Podzimní fit dýňový koláč

Koláč je v odlehčené fit verzi, můžete si jej tak dopřát i v přísněším režimu. Dýňové pyré, které můžete zakoupit nebo jej jednoduše vyrobit (stačí rozmixovat uvařenou dýni), se postará o to, aby byl koláč krásně vláčný a perníkové koření koláči dodá tu pravou podzimní vůni a chuť.

Ingredience:

POSTUP

1. Smícháme mouku společně s kypřicím práškem a perníkovým kořením.
2. Následně přidáme dýňové pyré, mléko, žloutek, vanilku a celé promixujeme.
3. Do hladkého těsta lehce vmícháme vyšlehaný bílek s vanilkovým cukrem.
4. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem.
5. Posypeme nasekanými ořechy.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180° cca 35-45 minut.

Nezapomeňte, že spoustu dalších receptů, najdete u nás na blogu!

Mohlo by vás zajímat:

Mrkvové minibábovky

Mrkvové minibábovky s nádechem vanilky a zázvoru si můžete dopřát i v dietě. Nutričně vyvážená snídaně, dezert ke kávě, nebo skvělé pohoštění pro návštěvy hotové do půl hodiny. Klasickou mouku jsme nahradili mixem špaldové a rýžové a místo cukru jsme vsadili na sladký protein.

Mandlovo jablečný chlebík

Sladký chlebík, který chutná po jablíčku, skořici, oříškovém másle a mandlích. Chuť, kterou budete zbožňovat. Chlebík je hutnější, skvěle vás zasytí, doplní potřebné makronutrienty, pochutnáte si a ještě vám provoní kuchyň skořicí.

Sleduj nás i na sociálních sítích: