Můj účet
Přihlášení
Menu

Jak napravit ploché nohy | Cvičení a masáže pro úlevu a prevenci

Jaká cvičení a masáže mohou pomoci posílit klenbu chodidla a zmírnit bolest, kterou ploché nohy způsobují? V tomto článku vám představíme účinná cvičení, které mohou pomoci posílit klenbu chodidla, zmírnit bolest a zabránit dalším komplikacím. Naučte se, jak aktivně přistupovat k prevenci a léčbě plochých nohou, a získejte zpět pohodlí při chůzi a běhu.

Co jsou to ploché nohy?

Lidská chodidla mají od přírody úžasný tlumící mechanismus. Klenba chodidla funguje jako pružina, která změkčuje každý došlap a akumuluje energii, kterou pak využíváme při odrazu. Ploché nohy jsou stav, kdy je přirozený oblouk chodidla zploštělý a chodidlo se dotýká země po celé délce. Chodidlo tak ztrácí svou tlumící schopnost, což způsobuje další komplikace jako časté bolesti nohou, kotníků, lýtek, kolen nebo zad. 

Jak vznikají ploché nohy?

Ploché nohy se mohou objevit i v dospělosti, a to především v důsledku nadměrného přetěžování chodidel nebo oslabení svalů a vazů v okolí chodidla. To vede ke ztrátě nebo propadnutí oblouku nohy. Tento stav může být způsoben různými faktory, včetně genetických predispozic, nadměrné zátěže, špatnému stylu chůze, špatnou obuví nebo nadváhou.

✅ Genetika

Pokud máte v rodině více případů plochých nohou, pravděpodobně za to může genetika a tu bohužel tolik neovlivníme. O to víc byste se měli zaměřit na ty faktory, které ale ovlivnit můžete a zařazení správných cviků na posílení klenby vašeho chodidla.

✅ Špatná obuv

Příliš úzké boty, vysoká a neohebná podrážka nebo boty na podpatku jsou doslova strašákem pro naše chodidla. Chodidlo v těchto botech nefunguje tak, jak by mělo. Špatné boty omezují správný pohyb chodidla a při častém nošení takovýchto bot náš mozek zcela zapomene, jak svaly v okolí klenby nohy ovládat. Svaly ochabnou a klenba se zbortí

Jak zborcení klenby zabránit? Když si obujete příležitostně lodičky svět (a ani vaše klenba) se hned nezboří. Důležité je ale tyto boty nenosit příliš často a investovat také do kvalitních zdravotních bot nebo teď tolik populárních barefootů. 

✅ Nadměrná zátěž

Máte náročné zaměstnání a celý den jste na nohou, nebo vašeho chodidla často přetěžujete při těžkých trénincích? Tím více byste se měli soustředit na správnou, kvalitní obuv, uvolňovací masáže a kompenzační cviky pro ploché nohy, které fungují skvěle také jako prevence.

✅ Nadváha

Příčinou vzniku plochých nohou může být také nadváha, která vyvíjí na chodidla nadměrný tlak. Pokud trpíte nadváhou, měli byste v prvé řadě začít s redukcí hmotnosti. Nedostatek cvičení a aktivního životního stylu může také přispět k celkovému oslabení svalů nohou, včetně těch, které podporují oblouk nohy, což může způsobit, že noha ztratí svou přirozenou podporu a propadne se.

Jak napravit ploché nohy?

Ploché nohy mohou být zdrojem nepohodlí a bolesti, ale naštěstí existují způsoby, jak je napravit. Uvolňovací a posilovací cvičení jsou jednou z efektivních metod, které mohou přinést úlevu a podpořit obnovu správného oblouku nohy. 

5 účinných cviků na ploché nohy
 

1. Výpony lýtka (calf raises)

Lýtkové zdvihy posilují kromě lýtkových svalů také svaly v oblasti oblouku nohy. Postavte se rovně s nohama na šířku boků a zvedejte se na špičky nohou co nejvýše, pak se pomalu vraťte zpět dolů. Pokud je pro vás tento cvik ze začátku příliš náročný, můžete se vyzkoušet stavět na špičky střídavě levou a pravou nohou zatímco druhá noha je chodidlem na zemi.

2. Chůze po špičkách a po patách

Posílit klenbu nohy účinně pomůže také střídavá chůze po špičkách a po patách, případně po bocích chodidel, což procvičí veškeré svaly potřebné pro držení správné klenby nohou.

3. Procvičení prstů

Procvičení prstů je důležitou součástí péče o nohy a může pomoci posílit klenbu nohy. Postavte se boso na podložku, rozprostřete prsty co nejvíc od sebe a postupně se snažte zvednout od podložky jeden prst po druhém. Zkusit si můžete také ze země nohou zvednou předměty různých tvarů. 

4. Válení míčku

Masážní míček nebo masážní ježek je skvělý nástroj pro stimulaci reflexních bodů na nohou a uvolnění napětí ve svalech. Jednou nohou se postavte na masážního ježka a pomalu posouvejte chodidlo po míčku dopředu a dozadu. Masáž pomůže uvolnit napětí v chodidlech při jejich nadměrném přetěžování a stimulovat oblasti spojené s obloukem nohy.

5. Protažení plosky nohy

Postavte se čelem ke zdi, jednu nohu opřete špičkou o zeď, patu nechte na zemi a mírně s pokrčeným kolem zatlačte do špičky. Měli byste cítit příjemné protažení a uvolnění chodidel. Vhodné je poté chodidla protáhnout i na druhou stranu a to propnutím chodidla do špičky. 


Co si z článku odnést?

V závěru je klíčové si uvědomit, že ploché nohy nejsou nezvratným osudem. Lze proti nim úspěšně bojovat pomocí cvičení a masáží, které posilují a uvolňují svaly chodidel, obnovují správný oblouk nohy a minimalizují bolest. Bez ohledu na příčiny vzniku plochých nohou existují efektivní způsoby, jak jim předcházet a jak je léčit. S pravidelnou péčí a aktivním přístupem k péči o nohy lze získat zpět pohodlí při chůzi a běhu a minimalizovat riziko dalších komplikací spojených s tímto stavem.


Zdroj: Makréta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Proč Vás bolí záda? | Nejčastější příčiny bolesti zad a jak se jich zbavit

Trápí vás bolest zad a hledáte způsob, jak s ní efektivně bojovat? Objevte nejčastější příčiny bolesti zad a jednoduché tipy, jak se bolesti zbavit. Přečtěte si, jaké cviky a praktiky vám mohou pomoci zlepšit držení těla, posílit svaly a uvolnit napětí.

Fyzioterapeut odpovídá na nejčastější otázky: vyhřezlé plotýnky, barefoot boty, strečink.

Kvalifokovaný fyzioterapeut Jiří Ptáček v podcastu odpovídal na vaše nejčastější otázky.

Sleduj nás: