Můj účet
Přihlášení
Menu

Proč Vás bolí záda? | Nejčastější příčiny bolesti zad a jak se jich zbavit

Trápí vás bolest zad a hledáte způsob, jak s ní efektivně bojovat? Objevte nejčastější příčiny bolesti zad a jednoduché tipy, jak se bolesti zbavit. Přečtěte si, jaké cviky a praktiky vám mohou pomoci zlepšit držení těla, posílit svaly a uvolnit napětí.

Bolest zad je nepříjemným a často velmi obtěžujícím problémem, který postihuje mnoho lidí každý den. Existuje mnoho různých faktorů, které mohou způsobit bolest v této oblasti a mnoho z nich souvisí s naším každodenním životním stylem a návyky. Mezi nejčastější příčiny bolesti zad patří dlouhé sezení, nedostatek pohybu, nesprávné vzory pohybu, špatné držení těla a dokonce i psychologické faktory, jako je stres a úzkost. V tomto článku se podíváme na tyto příčiny bolesti zad a přineseme vám tipy a cviky, jak se jich zbavit a jak zmírnit bolest. 

Nejčastější příčiny bolesti zad

Abyste se mohli bolesti zad účinně zbavit je důležité odhalit příčinu bolesti. Různé příčiny si totiž žádají různá řešení. Někdy vám pomohou spíše uvolňovací cviky a někdy si naopak budete muset trochu víc máknout. Naše shrnutí vám přináší přehled nejčastějších příčin bolesti zad a nabízí jednoduché tipy, jak se s nimi účinně vypořádat. 

1. Dlouhé sezení

Máte sedavé zaměstnání a třetinu dne strávíte třeba sezením u počítače? Pak je možné, že příčinou bolesti zad bude právě dlouhé sezení. Dlouhodobé sezení, zejména při špatně navržených nebo neergonomických pracovních podmínkách, může vést ke špatnému držení těla. Předklonění trupu, zhrbení zad a natahování krku vpřed jsou běžné problémy u lidí, kteří tráví hodně času u počítače nebo třeba za volantem.

Co vám od bolesti pomůže? V prvé řadě se zaměřte na ergonomii vašeho pracovního místa. Dnes již je na trhu spoustu vychytávek, jako jsou polohovatelné pracovní stoly, ergonomické židle, klávesnice nebo myši, které vám dlouhé sezení zpříjemní a pomůžou vám sedět správně. Skvělým pomocníkem může být také gymnastický míč, který vaše tělo při sezení nutí aktivovat povrchové i hluboké břišní svaly a zlepšuje tak stabilitu a koordinaci.

Dělejte si také během dne více kratších přestávek. Na malou chvíli vstaňte, protáhněte se a udělejte si kolečko okolo kanceláře.

2. Nedostatek pohybu

Sedavý životní styl a nedostatek cvičení mohou vést k oslabení zádových a břišních svalů. To pak může způsobit přetížení páteře nebo svalů zad, což vede k nepříjemných bolestem obzvlášť při delším stání nebo procházce.

V tomto případě se bolesti zbavíte, pokud posílíte vaše tělo. Zaměřte se zejména na posílení zádových, břišních svalů a tzv. core. Díky tomu se potom vaše váha rozprostře rovnoměrně mezi všechny tyto svaly a nedojde k přetěžování zad. Sepsali jsme pro vás nejlepší cviky na břicho a nejlepší cviky na záda, kterými se můžete inspirovat.

3. Nesprávné vzory pohybu

Opakované pohyby prováděné špatným způsobem bez správné techniky, mohou způsobit přetížení svalů zad a páteře, což vede k bolesti zad. Ať už trénujete ve fitku mrtvé tahy nebo zvedáte v práci pytle s pískem, měli byste se vždy soustředit na to, ať pohyb provádíte správně. Soustřeďte se na to, abyste záda nehrbili nebo naopak příliš neprohýbali, na správné dýchání a zpevnění trupu.

4. Špatné držení těla

Často je také příčinou bolesti zad špatné držení těla, které může vzniknout v důsledku špatných návyků a nebo může být příčinou anatomický problém jako je třeba nerovnoměrná délka nohou. Tyto problémy mohou způsobit nevyváženost a nadměrný tlak na určité části páteře, což vede k bolesti zad. S řešením anatomických problémů vám pomůže nejlépe lékař, špatné návyky se ale můžete pokusit odstranit sami. 

Zaměřte se na držení svého těla během každodenních aktivit, jako je chůze, stání a sezení. Snažte se udržovat rovnou páteř, uvolnit ramena, hlavu držet v souladu s páteří a nevystrkovat ji dopředu. Pomůže vám pravidelné protahování svalů a cvičení zaměřené na posílení svalů v oblasti zad, středu těla a břicha.

5. Psychologické faktory

Stres, úzkost a deprese mohou způsobovat nebo zhoršovat bolest zad. Když jsme ve stresu je celé naše tělo obvykle v napětí a máme tendence se “schoulit” do sebe. Shrbíme ramena a snažíme se být co nejméně vidět. Po takovém náročném dni vám pomůže se pořádně uvolnit, zklidnit a nechat si čas jen pro sebe. Zkuste se chvíli věnovat dechovým cvičením, meditaci a správnému protažení zad. Uvidíte, že se vám udělá lépe.

Jak na protažení zad a zmírnění bolesti
 

1. Pozice dítěte

Pozice dítěte je jednoduchá jógová pozice, která pomáhá uvolnit napětí v dolní části zad a zároveň umožňuje prodloužení páteře. Při této pozici se sedí na patách na podložce, kolena jsou od sebe, a tělo se skloní dopředu tak, aby se hrudník přiblížil k podlaze mezi koleny. Ruce mohou být natáhnuté dopředu podél těla nebo položené vedle těla s dlaněmi obrácenými vzhůru. Pokud trpíte bolestí zad, může pravidelná praxe této pozice přinést úlevu a zmírnit napětí v této oblasti.

2. Pozice štěněte

Tato jógová pozice je skvělá pro uvolnění napětí v horní části zad, ramen a paží, a také pomáhá zlepšovat flexibilitu zad a zadních stehen. Je to také dobrá pozice pro uvolnění napětí.
✅ Začněte ve výchozí pozici na čtyřech. Postavte se na všechny čtyři s dlaněmi pevně položenými na podložce, s rukama pod rameny a koleny pod boky.
✅ Pak pomalu přisunujte hrudník směrem k podlaze a ruce natáhněte dopředu.
✅ Cílem je dotknout se čelem nebo brady podlahy, ale není to podmínkou. Při této pozici byste měli cítit příjemné protažení v pažích, ramenech a horní části zad.

3. Pozice krávy

Tato pozice je skvělá pro uvolnění napětí v ramenou, hrudníku a pomáhá narovnat věčně shrbená záda. Může tak pomoci zlepšit držení těla.
✅ Pro provedení této pozice sedíte se zkříženýma nohama na podložce.
✅ Jednu ruku zvednete vzhůru a ohnete v lokti, druhou ohnete v lokti za zády a snažíte se ruce za zády spojit.
✅ Pokud ruce nespojíte, můžete použít posilovací gumu, která vám pomůže.
✅ V této pozici chvíli vydržte. Snažte se udržet rovnou páteř a otevřít hrudník směrem vzhůru, abyste prohloubili protažení ramen a hrudníku. Pak ruce vyměňte.

4. Škorpion

Nejlepší cvik na to správné a uspokojující prokřupnutí, které občas všichni nutně potřebujeme.
✅ Cvik začíná v leže na břiše s rukama v upažení.
✅ Postupně zvedněte levou nohu, pokrčte ji v koleni a přesuňte přes tělo směrem k pravé noze. Snažte se dotknout špičkou země, případně zastavte tam, kde vás tělo pustí.
✅ Současně otočte hlavu na opačnou stranu a v této pozici chvíli vydržte.
✅ Pak se vraťte zpět do výchozí polohy a proveďte cvik na druhou stranu.

5. Použijte pěnový válec

Pěnový válec je skvělá masážní pomůcka na uvolnění svalů celého těla.
✅ Položte si pěnový válec na podložku a lehněte si na něj tak, aby válec byl pod horní částí zad. Ruce si dejte za hlavu.
✅ Pokrčte nohy a ujistěte se, že chodidla jsou pevně položena na podložce. Tímto způsobem si zajistíte stabilitu během cvičení.
✅ Pomalu začněte pohybovat zády po pěnovém válci nahoru a dolů. Zhluboka dýchejte.
✅ Pokračujte v pohybu po pěnovém válci minimálně 30 sekund, ale můžete pokračovat déle podle vašeho pocitu a potřeby.


Co si z článku odnést?

Bolest zad trápí mnoho lidí a abyste se s ní mohli účinně rozloučit je důležité zjistit příčinu bolesti. Ta vám napoví, jak se s bolestí správně vypořádat. Od ergonomických úprav pracovního místa až po posilování svalů zad a správné držení těla, existuje mnoho způsobů, jak zmírnit a předcházet bolestem zad. Učte se správné cviky, držení těla a praktiky proti stresu, které vám pomohou dosáhnout bezbolestného života plného pohybu a vitality.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Petr Havlíček o bílkovinách ▷ Ideální poměr rostlinné vs. živočišné. Nadýmání. Protein na pečení?

Výživový specialista Petr Havlíček odpovídá na nejčastější otázky ohledně příjmu bílkovin ve stravě. 

5 tipů, jak vyhrát nad neustálou únavou

Snažíte se pracovat, nebo se na cokoliv soustředit, ale cítíte, jak vám těžknou víčka? Jarní únava je sice velmi známá, ale vaše tělo může naznačovat klidně i nějaký jiný problém. Co může doopravdy stát za chronickou únavou? Přinášíme Ti 5 tipů, jak s tím bojovat!

Sleduj nás: