Můj účet
Přihlášení
Menu

Fyzioterapeut odpovídá na nejčastější otázky: vyhřezlé plotýnky, barefoot boty, strečink.

Kvalifokovaný fyzioterapeut Jiří Ptáček v podcastu odpovídal na vaše nejčastější otázky. Zajímá vás názor na barefoot boty, používání opasku při cvičení, jaký trénink zvolit při výhřezu plotének nebo proč není vhodné protahování před cvičením? Na všechny tyto a další otázky naleznete odpovědi zde. 

✅ Jaký je rozdíl mezi masérem a fyzioterapeutem?

Základní rozdíl je ve vzdělání, fyzioterapeut dnes už musí být vysokoškolsky vzdělaný člověk, který má buď bakalářské nebo magisterské vzdělání. Dříve to byla střední škola, pak vyšší odborná. Pro získání kvalifikace k provádění masáží je obvykle vyžadováno absolvování specifického kurzu, který může trvat několik měsíců, ale třeba i pouhý týden. Rozdíly mezi jednotlivými maséry jsou proto často výrazné, závisí to na jejich individuálním vzdělání a zkušenostech získaných v průběhu profesní kariéry.

Fyzioterapie je jeden z mála medicínských oborů, který má přesahy a vyžaduje komplexní porozumění fungování lidského těla a jeho interakcí s různými patologickými stavy. Je nezbytné, aby fyzioterapeut ovládal anatomii a fyziologii svalového aparátu, aby mohl efektivně provádět masérské techniky. Musí mít povědomí a základní znalosti z neurologie, což mu umožňuje lépe porozumět neurologickým aspektům onemocnění a jejich vliv na pohybový aparát. Znalosti z ortopedie a interního lékařství jsou také žádoucí, aby fyzioterapeut dokázal poznat možné ortopedické a vnitřní patologie a správně je řešit.

Během studií se musíme učit hodně o interně nebo neurologii a tak dále, abychom měli představu, kam bychom člověka měli poslat dál, když si s problémem nevíme rady nebo to už nespadá do naší kompetence. Léčba bolesti je vždycky multidisciplinární a může se v tom účastnit spousta profesí, ortopedů, neurologů, ale i psychiatrů.

✅ Je dobré chodit k fyzioterapeutovi preventivně nebo když je problém? 

Záleží na tom, jak se člověk tělu věnuje, a jak ho zatěžuje. Pokud rekreační cvičenec, chodí 3x v týdnu posilovat nebo dělá jiný sport a nemá žádné potíže, není to nutné. Pokud sportovci trénují každý den a mají i závodní ambice nebo dělají profesionálně sport, tak zde je návštěva určitě vhodná. Podobně jako třeba jít k sportovnímu lékaři, aby ho pořádně vyšetřil nebo dalším odborníkům. Mnoho lidí má takzvané funkční poruchy a ty, když se odhalí včas a zasáhne se do toho, lze tím předejít úrazům, které mohou lidi potkávat během sportu, degenerativním změnám a tak dále. 

✅ Mohu cvičit, když mám vyhřezlou ploténku? 

Výhřez ploténky neboli radikulární syndrom. Prakticky dochází ke kompresi nervu kořene právě tou plotýnkou, která vyhřezne. Kromě bolesti, která je v zádech, ale často vystřeluje i do nohou, může dojít i k motorickým deficitům, jako je snížení svalové síly. 

Je u výhřezu ploténky nějaké omezení při sportu a může se uzdravit? Jakým způsobem k tomu přispět? Nebo se jednuště smířit s tím, že se stav nezmění? 

Já jsem tu otázku pochopil tak, že se ptá někdo kdo už má výhřez ploténky chronicky a to akutní stádium, kdy měl ten největší bolestivější potíže překonal a je v tom chronickém stavu. U výhřezu docela dobře funguje i využití Vojtovy reflexní lokomoce. Principem je snaha vyvolat reflexní pohyby jako reakci na stimulaci přesně definovaných bodů. Pomocí reflexní lokomoce je aktivována CNS a dochází ke znovuobjevení a utužení vrozených fyziologických vzorů, které jsou při patologii CNS potlačeny. Ale těch metod ve fyzioterapii je opravdu spousta, které se dají použít a zmírnit příznaky. U silových sportů je v tomto případě dobré použít také opasek.”

✅ Jsou barefoot boty opravdu dobré?

Je to skvělá možnost, jak se naučit lépe vnímat své tělo, obohatit funkci nohy, plosku nohy a je to jeden ze vstupů, jak já mohu tělu nabídnout lepší funkci a lepší pro propriocepci vnímání povrchů. Nemyslím si, že jsou vhodné pro lidi, co mají artrózu na dolních končetinách, hodně výrazný haluxy nebo patní ostruhy a onemocnění, kdy lidé mají bolestivé stavy. Tam bych to úplně nepoužíval nebo opravdu hodně opatrně a také si nemyslím, že to je na to, aby to člověk nosil celý den, chodil s tím po betonu.

Barefoot boty můžete nosit i do fitka, když potřebujete být naboso. Mnoho fitness center důvodů hygieny neumožňuje chodit bez obuvi, takže při provádění cvičení, jako jsou mrtvé tahy a dřepy, může být nošení barefoot bot super volbou, protože máte skvělé spojení s podložkou.

✅ Je lepší aktivní nebo pasivní protahování?
 

  • Co je to dynamický strečink? 

Dynamický stretching se myslí svižná rozcvička, kterou by všichni měli dělat před tím, než budou cvičit. Obsáhnout rozsah pohybu v kloubech. Jsou to švihové pohyby, až se člověk dostane do maximálního rozsahu pohybu, samozřejmě bez bolesti. Je vhodné to přizpůsobit tomu sportu, který jdu dělat nebo partii, kterou jdu cvičit. 

  • Co je to statický strečink?

Statický strečink je forma protažení svalů, při které se svaly protahují a udržují v dané pozici po určitou dobu, obvykle od několika sekund až po několik minut. Během statického strečinku se svaly neaktivně drží v protažené pozici. Statické protahování může snížit maximální sílu až o 25 %, takže provádět ho před výkonem je nesmysl. Statický strečing může být i nebezpečný i na natržení svalů, obzvlášť pokud jsou svaly ztuhlé a jdeme přes bolest.

Myslím, že jsou mnohem lepší metody, jak s tělem pracovat a jak jsem říkal, nebral bych si z toho to, že můžu chodit třikrát týdně do posilovny rubat činky a pak se nemusím vůbec protahování věnovat, ale myslím si, že když člověk třikrát týdně posiluje, stačí si zacvičit jógu a obsáhne rozsahy pohybu ve všech kloubech i v páteři, tak pro své tělo udělá mnohem víc. U jógy člověk vnímá své tělo během praxe a i se u toho psychicky uvolní. Jóga je funkční cvičení tisíce let. 

Celý podcast si můžete poslechnout zde.

Mohlo by vás zajímat:

Vše, co potřebujete vědět o proteinu: Jaké jsou druhy a který je nejlepší?

Trenér Jirka Vacek se s vámi podívá na protein zblízka. Co vlastně protein je, jak funguje? Odhalí nejlepší typ proteinu pro podporu růstu svalů.

Motivace | Tipy od výživového specialisty Petra Havlíčka jak si ji udržet

Nový rok, nové začátky, nová motivace. Bohužel mnoho novoročních předsevzetí postupně upadá, až nakonec po pár týdnech úplně ztroskotá. Jak si udržet motivaci a jak na dosciplínu se dozvíte v našem článku.

Sleduj nás: