Vláknina jsou nestravitelné sacharidy je to část rostlinné potravy, která není rozložitelná trávicími enzymy a tudíž není energetickým substrátem – tělo nedokáže využít její energetickou hodnotu a pouze prochází trávicím traktem.
Optimální příjem vlákniny je 30-50 g ze den, pro zachování ochranného účinku na zdraví stačí denní příjem 30-35 g. Přesto mnoho lidí přijímá pouze 15 g bílkovin. A nezapomeňte dodržovat pitný režim, protože s příjmem vlákniny potřebuje i zvýšit přísun tekutin, protože by mohlo dojít k zácpě.
Zvýšený obsah vlákniny ve stravě, snižuje její celkový energetický obsah a zároveň rychleji a na delší dobu navozuje pocit sytosti. Vláknina zpomaluje a snižuje vstřebávání cukrů a lipidů, také snižuje cholesterol, zpomaluje a snižuje nárůst hladiny glukózy v krvi po jídle a tím i hladiny inzulínu.
Nedostatek vlákniny v potravě zmenšuje obsah stolice až o polovinu. Díky tomu se v tlustém střevě zpětně vstřebá více vody z tráveniny a vzniká tuhá stolice, která vyžaduje zvětšení vnitřního střevního tlaku k posuvu a vede k nutnosti výrazně zvýšit zapojení břišního lisu. Tuhé částice vznikající při zácpě podporují také častější vznik zánětu slepého střeva nebo hemoroidy. Nestrávená vláknina v tlustém střevě zadržuje více vody, tím se změkčuje a zvětšuje střevní obsah, který dráždí střevní stěnu, zvyšuje její pohyby (peristaltiku), a tím zabraňuje zácpě.
BiotechUSA Fiber Mix 750 gFiber Mix je veganský nápoj, který je bohatý na vlákninu. Fiber Mix se skládá z 5 různých druhů vlákniny. Tento nápoj obsahuje pouze známé zdroje vlákniny, jako je šupka psylia nebo glukomannan, známý také jako extrakt z konjacu.
Country Life Čekankové slazení 250 mlČekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky. Z této zajímavé suroviny se získává rozpustná vláknina inulin. Sirup je bezlepkový a díky vysokému obsahu vlákniny je zcela jedinečným sladidlem. Dá se používat přímo ke slazení pokrmů a nápojů (výborný je do čaje a kávy) nebo jej můžete využít jako zdravější náhradu cukru při pečení. Vynikající je na doslazení snídaňové kaše nebo na přelití palačinek či lívanců.
Mohlo by vás zajímat:
Proč se (ne)bát lepku ve výživěLepek, stejně jako laktóza či palmový olej, je strašák dnešní doby. Mnoho lidí jej dobrovolně vyřazuje ze svého jídelníčku. Má to ovšem nějaký opodstatněný důvod? Měli bychom se lepku opravdu bát a vyhýbat se mu?
Proč se (ne)bát laktózy ve výživěLaktóza je společně s lepkem a palmovým olejem nejdémonizovanější produkt. Říká se, že mléčné produkty zahleňují, odvápňují a způsobují hormonální nerovnováhu. Je tomu opravdu tak? Jaký je vliv mléka na naše zdraví?