Můj účet
Přihlášení
Menu

Tipy na 10 běžných potravin s vysokým obsahem bílkovin

Bílkoviny jsou životně důležité pro každého z nás, a to nejen pro sportovce. Rozhodně na ně není radno v jídelníčku zapomínat. Naštěstí však existuje mnoho potravin, ve kterých se tyto důležité proteiny nacházejí. Můžeme je do stravy tedy hravě zařadit. Jaké to jsou, kolik bílkovin reálně člověk potřebuje a proč na ně nezapomínat? V tomto článku vám odpovíme na všechny otázky. 

Co to jsou bílkoviny a proč na ně nezapomínat?

Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou svalů, kostí i zubů. Tyto složené aminokyseliny se podílejí na přenášení kyslíku v krvi a tvoří enzymy, které zajišťují mnoho obecných chemických reakcí těla. Nedostatek bílkovin se proto jednoduše projevuje úbytkem svalů a poklesem výkonnosti, ale může vyústit až ve velmi nepříjemné zdravotní problémy. Proteiny by proto neměly chybět v žádném jídelníčku. Výjimkou může být pouze doporučení lékaře v reakci na zdravotní stav pacienta. Pokud jste ale zdraví, do nízkobílkovinných diet se raději nepouštějte. 

Kolik bílkovin tělo potřebuje?

Pro mladého člověka se sedavým životním stylem je spodní dávka denního příjmu proteinů 1,2 g na kilogram tělesné hmotnosti. 60 kilový člověk by proto měl přijmout minimálně 72 gramů bílkovin denně, a to pouze, pokud aktivně nesportuje. Fyzická výkonnost totiž naši potřebu bílkovin velmi zvyšuje. Americké Národní centrum pro biotechnologie uvádí, že sportovně založení jedinci by měli přijmout alespoň dvojnásobek. V čem se ale takové proteiny nacházejí? 

10 běžných potravin s vysokým obsahem proteinů

Seženete je v každém supermarketu a většinu z nich máte možná právě teď i v lednici. Bílkoviny jsou v mnoha potravinách, a to i v rostlinných formách, proto by pro vás neměl být problém je z velké části získávat ze stravy. Důležité je ale hlídat jejich poměr a do jednotlivých pokrmů je skutečně zařazovat. Jídlo s nízkým obsahem bílkovin vás nezasytí a z dlouhodobého hlediska ani nevyživí.

1. Maso

Ať už si připravíte drůbeží, hovězí nebo vepřové, v každém případě se můžete těšit z poctivé dávky bílkovin na svém talíři. Mezi sportovci je oblíbené především kuřecí maso. Je lehce stravitelné a obsahuje nejvíce proteinu z běžně dostupných mas. Vyloženě špatně si však nevede žádné z nich.

✅ Kuřecí maso: cca 23 g/100 g
✅ Hovězí maso: cca 15 g/100 g
✅ Vepřové maso: cca 14 g/100 g

2. Ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody jsou ve středoevropském jídelníčku velmi zanedbávanou položkou, což je škoda. Vedle bílkovin totiž obsahují i omega 3 mastné kyseliny – jeden z nejdůležitějších doplňků stravy u sportovců, nebo také jód, který přispívá k normální funkci štítné žlázy. Jejich zařazení do jídelníčku dává proto opravdový smysl. Například losos vám na 100 g nabídne přibližně 23 g bílkovin. Tuňák dokonce až 24 g. 


NÁŠ TIP: Vyzkoušejte krémové penne těstoviny s tuňákem. Je to rychlý, zdravý a především lahodný recept, který vám pomůže doplnit potřebné proteiny. 


3. Mléčné výrobky

Pokud v lednici bodybuildera nenajdete tvaroh, pravděpodobně se chystá na nákup. Odtučněný tvaroh totiž nesmí chybět v jídelníčku nikomu, kdo si dlouhodobě udržuje vypracovanou postavu nebo svaly postupně buduje. A tvaroh není jediným produktem, který se pyšní vysokým obsahem proteinů. Patří sem i řecké jogurty, mléko nebo třeba ricotta. Velkou výhodou je, že mléčné výrobky můžete koupit i odtučněné, což využijete především v redukční dietě nebo pokud se třeba ve večerních hodinách rádi vyhnete zbytečně tučným jídlům.

4. Vejce

Jeden vaječný bílek obsahuje cca 4 g bílkovin, celé vejce přibližně 6 g. Proto, pokud si ke snídani servírujete čtyři míchaná vejce, zajistíte si tím cca 24 g proteinů. Může to ale klidně být o mnoho více, stačí ještě nad rámec přidat tekuté vaječné bílky. Dvě lžičky tohoto produktu se rovnají bílku v jednom vejci. Neobsahuje žádné konzervační látky a při správném skladování vydrží až půl roku. 

Do jakých pokrmů můžete tekuté vaječné bílky přidat?

✅ Omelety nebo míchaná vejce
✅ Snídaňové kaše
✅ Pečené i nepečené dezerty
✅ Polévky a jiné pokrmy, do kterých běžně vejce dáváte

5. Sýry

Ačkoliv i sýry patří mezi mléčné výrobky, zaslouží si vlastní odstavec. Obsahují totiž až překvapivě vysoké množství bílkovin, mají ale decentní háčet. Hodnoty obsaženého tuku ve většině případů převyšují ty bílkovinné. Jednoduše řečeno, klasické sýry, jako například niva či gouda, jsou velmi tučné. Proto, pokud vám na vyvážené a zdravé stravě opravdu záleží, vyhledávejte sýry s nižším obsahem tuků v sušině, nebo ty čerstvé. Například Cottage. Nutričně skvělé jsou ale i tvarůžky.

✅ Eidam 30%: 27 g bílkovin, 17 g tuků
✅ Máslový sýr, zlato 50%: 22 g bílkovin, 2 g tuků
✅ Cottage: 12 g bílkovin, 5 g tuků
✅ Mozzarella light: 21 g bílkovin, 9 g tuků
✅ Olomoucké tvarůžky: 28 g bílkovin, 0,5 g tuků
✅ Jihočeský syreček: 32 g bílkovin, 0,5 g tuků

6. Luštěniny

Prvním čistě rostlinným zdrojem bílkovin v naše seznamu jsou luštěniny. Díky svým nutričním hodnotám se často využívají jako náhražka masa u vegetariánů a veganů. Do jídelníčku bychom je ale měli zařadit všichni. Luštěniny jsou totiž i kvalitním zdrojem komplexních sacharidů, mají nízký glykemický index a obsah tuku. Ve zdravé stravě tedy mají své právoplatné místo a věřte, že si je dokážete zamilovat. 

Recepty, které musíte vyzkoušet:
✅ Veganská krémová polévka s cizrnou, která zasytí a doplní potřebné bílkoviny. Vsadíme se, že vás překvapí svou lahodně jemnou chutí a kokosovým aroma. 

 

✅ Nevšední Chilli Con Carne z červených fazolí a hovězího masa pro všechny, kteří nevyhledávají pálivé jídlo.

 

✅ Zeleninová polévka s luštěninami – zahřeje a nasytí.


7. Ořechy a semínka

Jeden z důvodů, proč jsou ořechová másla mezi sportovci tolik oblíbená – bílkoviny. Ořechy i semínka jich nabízejí totiž opravdu mnoho. Jsou ale bohaté i na zdravé tuky, vitamíny a minerální látky, proto je u ořechů často zmiňováno i doporučené denní množství. Extrémním příkladem jsou například para ořechy, které jsou plné selenu. Denně byste proto měli konzumovat přibližně jen dva.

TIP: Semínka i ořechy je před konzumací dobré namáčet, ideálně přes noc v pokojové teplotě. Budou poté lépe stravitelné a některé z nich i chutnější. Nenamáčí se pouze para ořechy, pistácie, makadamové a piniové oříšky a konopná semínka či jakkoliv již tepelně zpracované ořechy.

8. Ovesné vločky

Věděli jste, že na 100 g mají ovesné vločky cca 14 g bílkovin. Pokud ne, vaše ovesná kaše ke snídani nyní nabírá naprosto jiný význam. A s odměrkou oblíbeného proteinu to bude úplná paráda. Zároveň jsou také perfektním zdrojem komplexních sacharidů, což znamená, že mají vysoký sytící efekt, a to na dlouhou dobu. Ovesné vločky se díky tomu skvěle hodí jak do redukční diety, tak i v případě, že chcete nějaké to kilo nabrat. 

9. Rostlinné náhražky masa

Tofu, tempeh, seitan nebo sójové kostky. Všechny tyto vegetariány a vegany oblíbené potraviny obsahují proteiny. V Česku je zatím nejoblíbenější a zároveň i nejdostupnější tofu. Nejčastěji se s ním setkáme v asijských restauracích. Obsahuje přibližně 12 g bílkovin na 100 g, což pro sportovce často není úplně dostatečné. Je proto vhodné doplňovat bílkoviny i jinak, a to právě třeba pomocí luštěnin nebo doplňků stravy.

10. Doplňky stravy

Na doplňky stravy rozhodně nesmíme zapomenout, protože odměrka proteinu je nedílnou součástí tréninkového rituálu většiny sportovců. Proteinové prášky nám nabízí jednoduše vstřebatelné bílkoviny v mnoha příchutích, a tak si na nich může pochutnat opravdu každý. Například SmartFuel 100% Whey Protein nabízí dohromady 13 variant příchutí a v jedné dávce 23,5 g bílkovin. Věříme proto, že se z něj stane i vaše potréninková závislost. Podpoříte tak regeneraci svalové tkáně, která se cvičením poškozuje. 


NÁŠ TIP: Vedle proteinových prášků existují i proteinové tyčinky, sušenky a jiné vysoce bílkovinné produkty, na kterých si můžete pochutnat kdykoliv během dne. Doporučujeme Vám vyzkoušet skvělé Barebells proteinové tyčinky, na výběr máte z několika příchutí, jsou velmi chutné a každá tyčinka obsahuje slušných 20 g bílkovin.


Co si z článku odnést?

Bílkoviny patří společně s tuky a sacharidy do velké trojice makroživin, na kterou není radno zapomínat. Proto jsme si vyjmenovali 10 nejzákladnějších proteinových zdrojů, které nám je pomohou do stravy dostat. Podpoříte tím regeneraci svalů po tréninku, budete si moct správně sestavit redukční či anabolický jídelníček a v neposlední řadě i nasytíte tělo na co možná nejdelší dobu. Kombinujte rostlinné i živočišné zdroje a dopřejte si tak rozmanité a kvalitní stravování.


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Jak vytěžit maximum z rostlinných zdrojů bílkovin

Rostlinná strava je čím dál více populárnější. Pokud na sobě makáte a dáte se na cestu vegetariánství či veganství, dbejte na dostatek bílkovin. 

Nejlepší protein pro ženy? Proteiny na hubnutí.

Protein je jedním z nejpoužívanějším doplňkem ve výživě vůbec. Který je pro ženy nejlepší? 

Příjem a výdej energie. Výpočet energetické bilance.

„Hodinky mi ukázaly, že jsem spálila 900 kcal, když budu jíst 1800 kcal nebudu v kalorickém deficitu.“ rozhodli jsme se sepsat, co všechno se započítává do energetického výdeje a co vám hodinky neřeknou.

Sleduj nás: