Můj účet
Přihlášení
Menu

Kardio před nebo po silovém tréninku? Kardio nalačno.

Kardio neboli aerobní aktivita je druh tréninku, při kterém nenamáháte svaly posilováním, ale naopak tělo zahříváte rychlým a rovnoměrným pohybem. Tělo vyžaduje zvýšený přísun kyslíku po delší časový úsek, zvyšuje se tep a začínáte spalovat tuky.

Co byste měli dělat dříve: kardio nebo silový trénink?

Proč začít silovým tréninkem před kardiem?  Kardio trénink před silovým cvičením může při nejhorším i pěkně narušit vaše plány, pokud se snažíte o rozvoj svalové hmoty, síly a úbytku tukových zásob. 

„Je pravděpodobné, že díky kardiu před silovým tréninkem naše tělo nezažije svůj maximální výkon.“ 

30-60 minut na pásu a pak se vrhnout na činky a stroje. Takhle ne. Během delšího kardia spálíte poměrně dost krevního cukru a glykogenu a to se určitě podepíše na vašem výkonu, ač se vám to nemusí zdát. Dochází k únavě, jak dýchacího, tak nervového systému a silový výkon může jít až o 30 % dolů a trénink tím pádem nebude tak efektivní. Nehledě na to, že po hodině aktivity, tělo začíná být vyčerpané a je větší pravděpodobnost úrazu právě při silových trénincích než při rychlé chůzi na pase.

Pokud je kardio delší jak hodina můžou se do vašeho organismu začít vyplavovat katabolické hormony, které by ve spojení s náročným silovým výkonem mohli mít za následek vyšší rozpad svalové hmoty. Pokud chcete takové kardio dělat, nezařazujte po něm už žádný silový trénink. 

Kardio na lačno

Mnoho lidí se domnívá, že pro nejefektivnější hubnutí a spalování tukových zásob je ideální dělat kardio na lačno. Pravda je taková, že není nikde potvrzeno, že by tělo s prázdným žaludkem spalovalo víc nebo rychleji

Jestliže jste ranní ptáče, tréninky máte brzy ráno a vyhovuje vám to, je to v pořádku, jen větší výtěžek z toho nečekejte. Pokud se kardiem a celkově tréninky nalačno trápíte, určitě s tím přestaňte, protože pokud s tím není vaše tělo v pohodě, podepíše se to i na vašem výkonu a v tu chvíli by začalo cvičení nalačno začalo být kontraproduktivní. 


Tipy: Smartfuel Protein

Pokud víte, že vám ráno cvičení nalačno nedělá dobře, ale s plným žaludkem se vám taky nechce cvičit, sáhněte po proteinu.


Shrnutí: 

✅ kardio nalačno k vyššímu spalování není potvrzeno
✅ vhodné je zařadit kardio před výkonem do 15ti minut

Pokud se chcete zbavit přebytečné tukové hmoty, dejte si nejprve silový trénink a pak až delší kardio. "Kardio" před výkonem do 15 minut berte pouze jako rozehřátí, kdy prohřejete svalovou hmotu, zmobilizujete psychické síly a hormonální systém. Co se kardia nalačno týče, než se trápit s kručejícím žaludkem nebo nevolností, rozhodně sáhněte po nějakém jídle nebo proteinu. Nebude to mít vliv na horší ani lepší spalování tuků. 

Zdroj: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Energetický metabolismus - odkud se bere energie?

Aby mohly být živiny použity jako palivo pro tělo, jsou štěpeny na menší molekuly až do finální makroergní sloučeninu ATP (adenosintrifosfát), která slouží jako univerzální zdroj energie. A co dál? Jak a z čeho tělo čerpá energii k výkonům se dočtete v dnešním článku.

Menstruační cyklus. Jak se počítá a jaké jsou jeho fáze?

Menstruace je přirozená součást každé ženy. Víte, jak funguje ženský cyklus a na co všechno má vliv? Dozvíte se v tomto článku. 

Zdravé nerovná se nekalorické. Nejčastější omyl při redukci váhy.

Mnoho lidí se domnívá, že zařazením zdravých potravin a pravidelnou stravou dosáhnou kýžených výsledků. Může být, ale tak snadné to není. Zdravé potraviny častokrát obsahují mnohem více kalorií, protože jsou i nutričně bohatší a obsahují i více prospěšných látek, než průmyslově zpracované potraviny.

Sleduj nás i na sociálních sítích: