Můj účet
Přihlášení
Menu

Hydratace během vytrvalostního výkonu. Proč je důležitá?

Hydratace organismu představuje zásadní faktor, který by měli vytrvalostní sportovci řešit v rámci své výživy, protože i pokles vody v těle může dramaticky ovlivnit výkon.

Hydratace je klíčová nejen pro udržení správného fungování těla, ale také pro optimalizaci výkonu, ať už jde o jízdu na kole, běh či kolečkové inline brusle. Během sportu dochází často k nadměrné ztrátě tekutin skrz pot, který je tělem využíván k regulaci tělesné teploty. Sportovec by měl doplňoval tekutiny nejen během, ale i po sportovním výkonu. Kvalitní hydratace neznamená pouze pití vody, ale také správné vyvážení elektrolytů, jako jsou sodík, draslík a vápník, které odchází spolu s potem. Proto je vhodné zvážit i konzumaci nápojů s elektrolyty.

Chcete se dozvědět více o správném stravování a vhodných doplňcích stravy pro vytrvalostní sportovce? Podívejte se na podcast s Jirkou Vackem a výživový poradcem Petrem Havlíčkem. 

✅ Věděli jste, že trénovaní sportovci se potí více než ti, kteří nejsou v tréninku?

Tento jev je součástí adaptace těla na zvýšenou fyzickou aktivitu, která je spojena s potřebou udržet optimální teplotu těla. Tělo reaguje na častou fyzickou zátěž větším objemem tekutin v těle, což je důsledek toho, že se zvětšuje plocha těla, na které k pocení docházení, a zároveň roste i množství potu vylučovaného potními žlázami. To všechno proto, aby ochlazování organizmu fungovalo co nejlépe.

✅ V tréninku musíte pít více, než při závodu.

Chystáte se na maraton, delší běh či cyklistický závod? Lidé si často myslí, že doplňovat tekutiny je důležité pouze během závodu. Ve skutečnosti je nezbytné udržovat hydrataci během tréninků, a to dokonce v ještě větším množství, než při samotném závodu. Trénink často trvá déle, než samotné závody a probíhají pravidelně, což může vést k častějšímu deficitu tekutin v těle. Častější a intenzivnější tvorba potu, zejména v horkém počasí, může během několika tréninkových dnů způsobit významnou ztrátu vody a minerálních látek, což může ovlivnit váš výkon. Je proto důležité průběžně doplňovat tekutiny během tréninků, abyste udrželi optimální hydrataci a podpořili svůj výkon a regeneraci.

✅ Jaký je ideální pitný režim při sportu?

  • Před sportovním výkonem. Hydratace je důležitá samozřejmě během celého dne, 2 hodiny před výkonem byste měli vypít alespoň 500 ml vody. 

Fitness007 PWO Jirka Vacek 480 g

Suplement, který kombinuje více suplementů dohromady: Pumpu, spalovač, adaptogen, energii a koncentraci.  Komplexní předtréninkový doplněk stravy, který zajistí nejen účinné látky pro efektivní výkon, ale i jejich dostatečné množství. 


Prom-in Serious PRE 750 g

Předtréninkový přípravek bez stimulantů, ideální i pro vytrvalostní sporty. Má promyšlené složení a obsahuje i cholin, tyrosin a DMAE. Tyto látky mají na starost zvyšování schopnosti mitochondrií spalovat tuky, stimulaci mozkové aktivity a hlavně zvýšení koncentrace a pozornosti


  • Během výkonu můžete pít iontový nápoj, který odráží potřeby organismu, jako je doplňování minerálních látek ztrácených potem, ale i spotřeby energie. Vybírat můžete i mezi nápoji, které obsahují sacharidy, které vám dodají potřebnou energii během dlouhých tréninků nebo závodů. 

 Enervit Isotonic drink 420 g

Instantní iontový nápoj v prášku vhodný k doplnění tekutin a energie během jakékoliv zátěže. Svým obsahem mnoha sacharidů s postupnou dobou využití, minerálních látek a vitaminů důležitých pro energetický metabolismus, pomáhá udržet výkon po dlouhou dobu na vysoké úrovni.

Enervit IsoCarb C2:1 650 g

Doplněk stravy pro přípravu energetického nápoje, obsahující maltodextrin a fruktózu v poměru 2:1. IsoCarb zajistí příjem vysoké dávky energie a je ideálním doplňkem na vysoce intezivní tréninky. Byl vyvinut ve spolupráci s profesionálními cyklistyckými sportovci.

SmartFuel EAA Complex + Electrolytes 300 g

Kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, dostatečné množství BCAA, přidané elektrolyty, pro doplňování elektrolytů během sportovního výkonu. Jsou zcela bez přidaných cukrů. Obsahuje navíc citrulin malát pro zvyšování vytrvalosti, síly či zlepšení regenerace a snižuje tvorbu kyseliny mléčné.


  • Pitný režim je důležitý i po skončení tréninku či závodu. Tekutiny pomáhají tělu doplnit ztracené tekutiny, urychlují regeneraci a podporují optimální funkci svalů a metabolismu. Pít můžete čistou vodu nebo vhodné regenerační nápoje, aby se tělo vrátilo do rovnováhy a připravilo se na další výzvy.

Enervit Recovery Drink R2 Sport 400 g

Urychluje procesy obnovy stálého vnitřního prostředí organizmu po závodě, tréninku a po déletrvající fyzické aktivitě. Součástí i komplex vitamínů a minerálních látek. Nápoj je jedinečným přípravkem pro urychlení regenerace a zkrácení doby zotavení po náročném výkonu. 


Smartfuel 100 % whey protein 

Syrovátkový koncentrát je vhodný pro sportovce i k běžnému doplnění bílkovin. Podporuje regeneraci, udržení a budování svalové hmoty. Je ideální pro doplnění aminokyselin po cvičení, které jsou důležité pro proces regenerace. 

Závěr:

Správná hydratace je klíčová pro udržení optimálního výkonu a funkce těla. Ztráta tekutin během sportovní aktivity může dramaticky ovlivnit výkon. Tekutiny je důležité doplňovat nejen během, ale i před a po tréninku. Je důležité začít s hydratací již 2 hodiny před výkonem a během něj volit nápoje podle potřeb. Po skončení tréninku či závodu je rovněž důležité pokračovat v pití, aby se tělo vrátilo do rovnováhy a urychlilo regeneraci.

Autor článku: Tereza Fuková


Mohlo by vás zajímat:

Stravování a suplementace u vytrvalostních sportů

Vytrvalostní sporty jsou  zaměřeny na prodlouženou fyzickou aktivitu a vyžadují udržení výkonu po delší časové období. 

Co mám jíst po tréninku? A co je anabolické okno?

Jídlo po cvičení je mnohem důležitější, než jídlo před cvičením. Proč tomu tak je, co je anabolivké okno a jak ho maximálně využít se dozvíte v tomto článku.

Sleduj nás: