Můj účet
Přihlášení
Menu

Opravdu kolagen funguje? A jaký kolagen je nejúčinnější?

Kolagen je nejhojnějším proteinem v lidském těle a nachází se ve všech pojivových tkáních: kloubů, kostí, šlach, vazů, kůže a svalů. Tvoří strukturální základ pro tyto tkáně a je zodpovědný za jejich pevnost, pružnost a stabilitu. Produkce kolagenu v těle začíná s věkem postupně klesat. Je to proces, který je přirozenou součástí stárnutí u žen i mužů. Pokles produkce kolagenu začíná kolem 25 let a postupně se zvyšuje. Pokles produkce kolagenu má různé dopady na zdraví:

  • ztráta elasticity kůže
  • tvorba vrásek
  • zhoršení stavu kloubů a šlach
  • oslabení vazů

Vnější vlivy, které snižují produkci kolagenu, ale mohu je ovlivnit.

Produkce kolagenu se snižuje několika faktory. Některé z nich jsou nevyhnutelné, protože souvisí se stárnutím a genetikou, ale existují i další faktory, které můžeme ovlivnit svými životními návyky. Mezi tyto faktory, které snižují produkci kolagenu, patří:

  • UV záření: Přímá expozice slunečnímu a UV záření poškozuje kolagenová vlákna v kůži. To vede ke ztrátě elasticity, tvorbě vrásek a stárnutí pokožky.
  • Kouření: Kouření tabáku obsahuje škodlivé chemikálie, které ovlivňují tvorbu kolagenu. Kouření snižuje průtok krve do kůže a narušuje kolagenní vlákna, což vede k předčasnému stárnutí kůže.
  • Špatná strava: Strava, která je chudá na vitamíny, minerály a antioxidanty také ovlivňuje produkci kolagenu. 
  • Oxidativní stres: Oxidativní stres je nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů a schopností těla s nimi bojovat. Volné radikály mohou poškodit kolagenová vlákna a snížit jejich tvorbu.
  • Vnější znečištění: Kontakt s různými druhy znečištění, jako jsou toxiny a škodlivé látky ve vzduchu, má také negativní vliv na kolagen v kůži a kloubech.
  • Nadměrná konzumace alkoholu: Příliš mnoho alkoholu ovlivňuje tvorbu kolagenu a zhoršuje stav kůže.
  • Chronický stres: Dlouhodobý stres zvyšuje hladinu hormonu kortizolu, který má také vliv na produkci kolagenu.

Zajímavé je, že některé z těchto faktorů (např. UV záření, kouření) mohou spolu působit a zesilovat své negativní účinky na tvorbu kolagenu a zdraví pokožky a kloubů.

Je třeba užívat kolagen? 

Petr Havlíček říká: “Vzhledem k tomu, že jsme odstoupili od konzumace určitých typů potravin, kde jsme měli ten kolagen dostatečně zastoupený, protože z toho zvířete se vždycky konzumovalo úplně všechno (kůže, paznehty…) a kolagen je právě v těch pojivových tkáních a v těch částech, které již běžně nekonzumujeme, protože se většina lidí při této představě oklepe, tak nám nezbývá nic jiného, než tyto typy kolagenu: rybí, hovězí, vepřový, podle toho, na co ho chceme, musíme suplementovat. Ale prostě potřebuji ty stavební kameny pro pojivovou tkáň.” 

Může kolagen podpořit zdraví kloubů?

Ano, kolagen může hraje velkou roli při podpoře zdraví kloubů. Kloubní tkáně, včetně kloubní chrupavky, vazů a šlach, obsahují kolagen jako klíčovou složku. Proto užívání kolagenu má několik přínosů pro zdraví kloubů. Je třeba si uvědomit, že kloubní výživy slouží primárně jako určitá prevence před opotřebením a podpora zdraví kloubů. 

  • Podpora kloubních tkání: Kolagen je hlavní protein v kloubních tkáních a pomáhá udržovat jejich strukturu a pevnost. Užívání kolagenu ve formě doplňků stravy může poskytnout tělu aminokyseliny, které jsou potřebné pro tvorbu nového kolagenu v kloubech.
  • Zlepšení kloubní flexibility: Pravidelné užívání kolagenu může pomoci zlepšit pružnost kloubních chrupavek a šlach, což může vést ke zlepšení pohyblivosti kloubů.
  • Podpora regenerace po zranění: Kolagen je klíčovým faktorem při hojení a regeneraci kloubních tkání po zranění nebo poškození, jako jsou vykloubení nebo zlomeniny.

Jaké jsou nejlepší kolegyni na trhu? Jaký druh kolagenu je nejúčinnější?
 

Seagarden Marine Collagen 300 g

Čistý mořský kolagen je vyroben z volně žijící tresky a je hydrolyzován na malé kolagenové peptidy. Ty mají molekulovou hmotnost pouhé 3 kDA (kilodaltony), takže jsou tělem optimálně vstřebávány a využity. Kromě toho je mořský kolagen vstřebáván v těle až 1,5krát účinněji než kolagen ze savců.


Sunwarrior Collagen Building 500g

Sunwarrior přišel s účinným veganským řešením, které podporuje tvorbu tělu vlastního kolagenu, pomáhá zlepšovat kondici pohybového aparátu a podporuje přirozenou krásu. Veškeré složky v produktu jsou v BIO kvalitě, kromě kyseliny hyaluronové, MCT oleje, akáciové vlákniny a mořských řas. Proto Collagen Builder nenese tuto certifikaci. Kvalita a čistota všech surovin je důkladně monitorována a kontrolována v USA. Bez GMO, alergenů, sóji, lepku, přidaného cukru, přidaných aditiv (umělých konzervantů, dochucovadel, barviv a rozpouštědel).

Puhdistamo Collagen Beauty

Collagen Beauty Obsahuje patentované kolagenní peptidy Verisol s vysokou bioaktivitou zaměřenou na produkci kolagenu typu 1. Mezi další složky patří Zinek, Vitamín B a Biotin. Tyto čtyři složky společně tvoří skvělý doplňek pro komplexní podporu pokožky, nehtů a vlasů.

Nature's Finest Collagen 140 g (100% čistý kolagen)

Nature’s Finest Collagen je 100% čistý kolagen pro péči o pleť, vlasy a nehty. Kolagen je protein, který je v lidském těle zastoupený ve velkém množství. Najdeme ho téměř ve všech tkáních, zejména v kůži, nehtech, vlasech, kostech a chrupavce.

Mohlo by vás zajímat: 

TOP 5 SUPLEMENTŮ | Nejlepší doplňky stravy pro sportovce i nesportovce. Jaká suplementace má cenu?

Trenér Jirka Vacek vám ukáže nejlepší fitness doplňky stravy pro sportovce, ale i nesportující část populace. Jedná se o deficitní vitamíny a minerály, které v našem těle chybí. Jak se projevuje jejich nedostatek?

Hubnutí pro začátečníky. Co je to kalorický deficit?

Pokud nevíš, jak začít hubnout, vždycky to bude těžký a dlouho u toho nevydržíš. V tomhle článku se dozvíš základní pojmy a principy, jak to funguje, na čem záleží, aby šla kila konečně dolů. 

Sleduj nás i na sociálních sítích: