Můj účet
Přihlášení
Menu

Pravda o Light výrobcích

V dnešní době se light produkty staly tak rozšířené a populární, že téměř každá potravina má svého „odlehčeného“ dvojníka. Jsou ale doopravdy zdraví prospěšnější light varianty a pomohou nám tyto potraviny opravdu ke štíhlé postavě, jak jejich název napovídá?

Co přesně znamená „LIGHT“

V „light“ verzi najdeme už téměř každý výrobek od jogurtů, sýrů přes různé sušenky, tak po nápoje. Označení výrobku „light“ nebo „lite“ je opravdu odvozené z angličtiny ze slovíčka „lehký“ a udává nám, že je ve výrobku snížený obsah alespoň o 30 % některé živiny v porovnání s podobným produktem. Může se jednat buď o snížený obsah nasycených tuků, cukru, nebo kalorií a tento údaj, o co je produkt lehčí, musí být na výrobku uveden.  Stejné podmínky musí splňovat i označení „se sníženým obsahem (název živiny)“.

Pozor si dejte na označení typu „Fit“, „Fitness“, „Linie“, „Active“, aj. Tyto názvy pod výše zmíněnou kategorii nespadají a ani nejsou dány žádnou další legislativou, proto je výrobce může použít dle libosti. Nemusí se teda zaručeně jednat o zdravější produkt.

✅ Je light verze výrobku zdravější?

Jak kdy.

Pokud výrobce sníží obsah tuku či cukru, může to vést k nevýrazné chuti produktu, na což výrobce reaguje přidáním cukru, sladidel či umělých zahušťovadel. U mléčných výrobků to může být přidáním různých aditiv.
Pořád by pro nás na prvním místě mělo být složení a energetická hodnota daného výrobku a případné porovnání s podobnými výrobky, než pouhé spoléhání se na značení „light“ jako lepší varianty.

Na téma mléčné výrobky a jejich light dvojníci se bavili i Jirka Vacek a Petr Havlíček v tomto videu. Poslechněte si zajímaný rozhovor. 

✅ Pomůžou mi light výrobky zhubnout?

Ne tak docela.

Většina „odlehčených“ verzí výrobku mají nižší kalorickou hodnotu než jejich full verze, to ale neznamená, že když je něco light, můžeme toho zkonzumovat daleko víc, nebo že jsou automaticky bezkalorické. Tyto produkty navíc nemají tak výraznou chuť a může se po jejich konzumaci stát, že naše chuťové buňky nebudou dostatečně uspokojeny a šáhneme po něčem dalším. Konzumace sladkých jídel či nápojů, ve kterých je energeticky bohatý cukr zaměněn za bezkalorické sladidlo, nám stále stimuluje sladkou chuť v puse a zvyklá nás na sladkou chuť. Takže i light výrobky nejsou řešení.

Stále je pro nás stěžejní celkové množství kalorií a živin, které v průběhu dne zkonzumujeme, na základě našich stanovených cílů.

✅ Po jakých Light výrobcích sáhnout a jakých se naopak vyhnout?

Je mnoho „light“ produktů, které jsou jak svým složením, tak energetickou hodnotou mnohem lepší volbou, zejména pokud je chcete využívat v dietě. Jde hlavně o různé druhy sýrů nebo pomazánek, které s ohledem na náš cíl mohou být výhodnější. Obsahují totiž méně tuku a zároveň (většinou) neobsahují žádné jiné náhražky. Což se ale na druhou stranu podepíše na chuti. 

Níže přikládáme pár ukázek na porovnání.


Můžeme si všimnout, že kromě nižšího množství tuku, mají light verze výrobků i vyšší podíl bílkovin, což je jistě pro mnohé také plus.

Něco jiného jsou pak ochucené light verze jogurtů. Kalorická hodnota výrobku je sice nižší než u klasická verze, ale na úkor přidáním různých sladidel, zahušťovadel a škrobů, aby produkt neztratil odpovídající konzistenci a chuť.  Je pak samozřejmě na každém, zda raději zvolí light verzi ochuceného jogurtu, kde místo cukru jsou ve většině případů použita sladidla typu aspartam a acesulfam K, nebo zvolí raději variantu bílého jogurtu s čerstvým ovocem.

Podobné je to se sladkými nápoji, kde v odlehčené verzi jsou na místo cukru různé typy sladidel. Občasná konzumace light (zero) nápojů jistě neuškodí, ale je opravdu nutné je mít každý den? Ještě s pocitem, že je to vlastně v pořádku, když nemají žádné kalorie?

Na trhu můžeme najít v „light“ verzi i další pochutiny, které bychom do zdravého jídelníčku jistě nazařadili. Tady je zapotřebí trocha selského rozumu, zda je nutné tyto potraviny konzumovat na pravidelné bázi, je-li našim cílem zdravý životní styl.

Zároveň pokud se většinu času stravujeme pestře a kvalitně, do toho máme dostatečný pohyb, proč si čas od času nedopřát naši oblíbenou pochoutku. V tomto případě bychom se nebáli sáhnout i po ne light verzi, která má mnohem výraznější (i přirozenější) chuť.

Shrnutí

Existuje několik light verzí výrobků, po kterých je při hubnutí či udržování si hmotnosti dobré sáhnout. Jedná se zejména o mléčné výrobky jako jsou tvrdé sýry, Cottage, mozarelly, tvarohy, aj., kde je úspora kalorií značná a zároveň se do nich nepřidávají přídatné látky. Jiné je to u sladkých výrobků, kde je potřeba snížení či odstranění cukru či tuku nějakým adekvátním způsobem nahradit. Také nesmíme spoléhat na to, že každý light výrobek je pro naše tělo prospěšný či po něm budeme hubnout.

Číst etikety se složením výrobku, porovnat je s podobnými produkty a mít kritické myšlení při jejich výběru i konzumaci, by mělo být stále na prvním místě.

Zdroj: Simona Horáčková

Mohlo by vás zajímat:

Proteinové mini cookies and cream lívanečky

Mini cookies and cream lívanečky s extra porcí bílkovin. Pochutnejte si na vytuněné snídani, která nejenže perfektně vypadá, ale hlavně skvěle chutná. Ve zdobení se meze nekladou, my jsme zvolili kombinaci oříškového másla, borůvek a proteinové tyčinky.

Zdravé nerovná se nekalorické. Nejčastější omyl při redukci váhy.

Mnoho lidí se domnívá, že zařazením zdravých potravin a pravidelnou stravou dosáhnou kýžených výsledků. Může být, ale tak snadné to není. Zdravé potraviny častokrát obsahují mnohem více kalorií, protože jsou i nutričně bohatší a obsahují i více prospěšných látek, než průmyslově zpracované potraviny.

Sleduj nás i na sociálních sítích: 

Zdroj:
  • SUKOVÁ, Irena. Označování potravin - průvodce pro spotřebitele [online]. B.m.: Ministerstvo zemědělství ČR. 2014. Dostupné z: https://www.acto.cz/files/oznacovani-potravin-brozura-mze.pdf
  • Avramopulu, M. A. (2017). Light výrobky a jejich místo v jídelníčku. Pomáhají hubnout?. Vimcojim.cz. Retrieved September 25, 2021, from https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Light-vyrobky-a-jejich-misto-v-jidelnicku.-Pomahaji-hubnout__s10010x10342.html