Můj účet
Přihlášení
Menu

Zdravé nerovná se nekalorické. Nejčastější omyl při redukci váhy.

Pokud se chcete dostat do formy je k tomu nezbytná i úprava jídelníčku. Mnoho lidí se domnívá, že zařazením zdravých potravin a pravidelnou stravou dosáhnou kýžených výsledků. Může být, ale tak snadné to není. Zdravé potraviny častokrát obsahují mnohem více kalorií, protože jsou i nutričně bohatší a obsahují i více prospěšných látek, než průmyslově zpracované potraviny.

Co jsou to průmyslově zpracované potraviny? 

Ultrazpracované potraviny jsou vyrobené průmyslovým zpracováním surovin, které mají zjednodušit a hlavně zlevnit jejich výrobu, skladování, přípravu a upravit i jejich chuť i barvu. Takové potraviny jsou cenově snadno dostupné a dlouho vydrží ve spíži. Při jejich výrobě se používají nejrůznější aditiva (přídatné látky), velké množství soli a cukru. Takové potraviny si často spojujeme se vznikem obezity a civilizačních chorob, protože se jedná o jídlo, které má minimální nutriční hodnotu, nedodá nám potřebné živiny, ale přitom po něm máme brzy hlad. 

Příklady ultrazpracovaných potravin:
  • Instantí polévky, nudle a jídla
  • Komerčně vyrobené buchty, dorty, pečivo
  • Balené toastové chleby
  • Kukuřičné a cereální lupínky
  • Brambůrky a ostatní pochutiny
  • Mražené hranolky, kuřecí nugetky, rybí prsty
  • Sladké tyčinky, sušenky
  • Slazené nápoje
  • Tavené sýry a uzeniny

Proč vybírat zdravé a čerstvé potraviny? 

Možná si říkáte, proč vybírat zdravé potraviny, když jsou kaloričtější? Jak už jsme zmínili, ultrazpracované potraviny, můžou mít méně kalorií, ale tělu prakticky nedodají kromě energie z cukru a tuku žádné živiny. Pokud si dáte kvalitní potraviny - sýr, pečivo, maso, ovoce, zeleninu, vejce tělo nejen že zasytíte na delší dobu, ale také dodáte tělu pestrou škálu aminokyselin, vitamínů, minerálů a nenasycených tuků, které potřebuje pro správné procesy v těle, udržení svalové hmoty, hormonální rovnováhu a další. 

Jak začít jíst zdravě? 

1) Začněte si zapisovat do kalorických tabulek alespoň pár dní vše, co jste jedli do teď, nepodvádějte, protože pak se nebudete mít od čeho odrazit. Udělejte si přehled o přijatých kaloriích, bílkoviny, sacharidech a tucích. Nejčastější chybou je, že se lidé vrhnou do nového jídelníčku aniž by věděli, kolik kalorií a makroživin do teď přijímali.

2) Nastavte si nový jídelníček. Jaký je váš cíl? Zhubnout, snižte energetický příjem. Pokud chcete nabrat lehce jej navyšte. Pokud chcete udržovat stávající formu, příjem by měl být stejný. 

3) Poměr makroživin. Obecná poučka říká, že rozložení makroživin by mělo být 50 % sacharidů, 30 % bílkovin a 20 % tuků. Jsou lidé, kteří lépe fungují na tucích v tom případě uberte na sacharidech a přidejte tuky. Tuky, ač se jich mnoho lidí obává, jsou pro naše tělo důležité. Jsou nositeli vitamínů, díky nim se v těle odehrává mnoho metabolických procesů a hrají podstatnou roli v hormonálním systému, proto by hlavně ženy neměly jít pod 1 g/kg, protože zde může hrozit ztráta menstruace, která souvisí s nefunkčním reprodukčním systémem.

4) Sledujte. Nic není hned a než tělo zareaguje může to trvat několik týdnů.  Říká se: Za 30 dní budete pozorovat první změny, za 60 dní si jich začne všímat okolí, za 90 se nový režim stane vaším životním stylem. Každopádně už po prvních dnech poznáte, jak vám nový režim sedí, cítíte se déle sytí, ustávají chutě na „prasečinky“.

5) Drž se pravidla 80:20. Nic se nemá přehánět a přílišná striktnost může zničit všechny plány. Jídelníček by měl být dlouhodobě udržitelný. Pravidlo 80:20 znamená, že 80 % vašeho přijmu je, jak se říká čistý - kvalitní a plnohodnotné potraviny a jídla. Těch 20 % můžeme lehce popustit uzdu. Dát si občas sklenku oblíbeného vína, nedělní oběd s příteli nebo rodinou. 

Shrnutí: 

Při výběru potravin bychom měli koukat na čerstvé sezonní potraviny. Je v pořádku, že jsou zdravé potraviny kaloričtější, než ty průmyslově zpracované, protože úkol jídla je nasytit nás a dodat nám potřebné živiny. Jídlo, které je nutričně chudé, nám poskytne pouze energii na chvíli nás zasytí, ale úkol kvalitního jídla nesplní. 

Zdroj: Tereza Fuková

Mohlo by vás zajímat:

Je pro hubnutí lepší silový trénink nebo kradio?

Silový trénink, nebo kardio? Při hubnutí většina z nás preferuje kardio před tvrdším tréninkem, je to tak správně? Jaké má silový trénink benefity, které kardio nenabízí?

Jak správně a efektivně hubnout? Jak zrychlit metabolismus? Zavodnění organismu. Jak vypočítat bazální metabolismus.

Odpovídáme na důležité otázky které se týkají hubnutí. Návod jak si vypočítat bazální metabolismus a jak si udržet váhu.

Sleduj nás i na sociálních sítích: