Můj účet
Přihlášení
Menu

Proč mi nejde zhubnout? Adaptace organismu na nízký příjem.

Dostali jsme dotaz od slečny, která závodila v bikini fitness, že poprvé se jí povedla skvělá forma, ale od té doby tělo stagnuje. Tento problém neprovází pouze fitness závodníky, ale mnoho lidí, kteří jdou na hubnutí špatně, proto jsme se rozhodli na tento dotaz reagovat a rozebrat ho. Co radí výživový specialista Petr Havlíček a fitness trenér Jirka Vacek?

Dotaz:

Před pár lety jsem závodila v kategorii bikini fitness, příprava trvala 8 měsíců. Prvně jsme postupně navyšovali příjem na 2200 kcal. Následně příjem drželi dva měsíce a pak postupně snižovali. Dostala jsem se v závěru na 1200 kcal. Forma šla krásně, dieta trvala celkem 10 týdnů k tomu dvoufázové cardio (to bylo hrozný), ale nebudu lhát, ale měla jsem postavu snů. Nyní k mé otázce. Proč to nyní nejde? Do fitka chodím 4x-5x týdně, občas kardio po tréninku, aktuálně udržuji příjem na 1700-1800 kcal. Pokaždé, když pak snížím příjem tak se nic moc nestane, maximálně zhubnu 2kg (řekla bych voda a objem střev), ale do takové formy jsem se už nikdy nedostala (vyrýsovanost a méně cm.) Proč to tedy předtím fungovalo a nyní to nejde? Všude čtu ohledně adaptivní termogeneze, jojo efekt atd. Jak je tedy možné, že já tehdy hubla i na 1300 kcal a byla "vysekaná"? Když teď snížím jen o něco kcal a hned se "zaleju" a svaly jsou pod vodou? 

Časová osa podcastu:
0:00 Úvod
1:15 Přečtení dotazu
3:00 Proč dieta na poprvé funguje skvěle a pak už málo nebo vůbec?
8:00 Když začnu cvičit a omezím kalorie, nemusí přijít žádný efekt.
10:00 Mnozí ukazují krásnou formu, ale už nesdílí svou skutečnou cestu.
12:55 Napoprvé funguje tělo strašně dobře.
15:09 Jak se dostat dobře do formy? 
17:10 Když to nefunguje, musím to začít dělat jinak!
23:00 Je blbost jíst každý den na gram stejné kalorie.
27:00 Jakmile vás bude stresovat to, co děláte, nebude to nikdy fungovat.
30:30 Shrnutí a závěr.


Hubnutí už nejde jako dřív, proč tomu tak je?

Tělo je chytré a umí se adaptovat na kalorický deficit i celkový režim člověka. Pokud dlouhodobě konzumujete málo kalorií, děláte hodiny kardia a bez pauzy dřete na vysněné postavě, organismus se na nízký kalorický příjem adaptuje a začne “šetřit”. To se projeví na stagnaci organismu a často i zhoršení formy a přibírání. 

Petr Havlíček říká: “Když začnete cvičit a omezíte kalorie, nemusí přijít žádný efekt.” 

Důležité faktory, pokud chcete udělat progres:

Je několik důležitých faktorů, které musíte dodržovat ať už chcete podpořit hubnutí, růst svalové hmoty nebo zlepšení fyzické výkonnosti. 

  1. Dostatek bílkovin - proteiny jsou stavebními kameny svalů a jsou nezbytné pro regeneraci a růst svalové tkáně. Čím více svalové hmoty udržíte, tím více energie bude vaše tělo spalovat. Svaly jsou aktivní hmota, která neustále potřebuje živiny.
  2. Trénink - silové cvičení stimuluje anabolické procesy a vede k růstu svalové hmoty. Je důležité cvičit pravidelně. Nemusíte dřít jako kulturisti, ale je třeba stále stimulovat svalové buňky. 
  3. Dostatek spánku - spánek je klíčový pro regeneraci a hormonální rovnováhu. Pokud nespíte dostatečně, stoupá hladina kortizolu, které má neblahý vliv na hubnutí.  
  4. Kvalitní regenerace - ať je to pasivní nebo aktivní regenerace, je nesmírně důležitá. Mnoho lidí si myslí, že aby zhubli, musí se pořád hýbat, ale opak je pravdou, nepodceňujte regeneraci.
  5. Konzumace vhodných doplňků - některé doplňky mohou pomoci podpořit a nastartovat metabolismus, jako jsou spalovače tuků, jiné zase doplní bílkoviny a podpoří tak regeneraci.

Mohlo by vás zajímat:

Nejlepší spalovače tuků. Mají smysl?

Spalovače tuků jsou řešením, pokud se snažíte zbavit přebytečného tuku. Jaká látka by v něm neměla chybět a jak poznáte, že funguje se dozvíte v novém článku.

Nejúčinější dieta? Co je nejdůležitější při hubnutí?

Máte nějaký svůj výživový styl a tvrdě si stojíte za tím, že je to ta nejlepší možnost, jak shodit přebytečná kila nebo nabrat svalovou hmotu a žádná jiná neexistuje, ale každý jsme jiný a na každého působí něco jiného. Přesto mají ty nejúčinější redukční diety společné charakteristické znaky. Jaké to jsou? 

Sleduj nás i na sociálních sítích: