Můj účet
Přihlášení
Menu

Proč začít s jógou a jaké druhy jógy vyzkoušet

Jóga je klíčem k harmonii a rovnováze těla i mysli. Jaké jsou výhody jógy a jaký styl jógy bude ten nejlepší pro vás?

Jóga se v poslední době stala populární volbou pro mnoho lidí, kteří chtějí zpevnit tělo, zhubnout nebo zlepšit flexibilitu. Neprospívá však pouze fyzické kondici, ale i duševní pohodě. Jógu cvičí dnes asi 300 milionů lidí po celém světě, a to v různých stylech a podobách. Díky online lekcím a aplikacím můžete jógu praktikovat i doma, což ji činí dostupnou pro každého, bez ohledu na věk a zdravotní stav.

Jóga: Klíč k fyzické a psychické rovnováze

Filozofie jógy spočívá v propojení mysli, těla a ducha. Jógová praxe tak zahrnuje nejen fyzickou aktivitu ale také dechové techniky a meditaci, aby posílila tělo, uklidnila mysl a harmonizovala duši. Díky tomu má pozitivní účinky jak na fyzické, tak i na duševní zdraví. Pravidelná jóga může pomoci snížit úzkost, stres a deprese tím, že pomáhá uvolňovat napětí v těle a zklidňovat mysl. 

Benefity jógy: 7 důvodů proč začít s jógou

Praxe jógy nabízí širokou škálu benefitů, které zahrnují posílení těla, zklidnění mysli a podporu duševního zdraví. Proč byste měli jógu vyzkoušet i vy?

1. Posílení těla

Pravidelná praxe jógy vede k celkovému zpevnění těla, zlepšuje jeho stabilitu a držení. Různé jógové pozice (asany) posilují svaly v důležitých částech těla, včetně ramen, středu těla a nohou. Při setrvání v těchto pozicích musí svaly pracovat, aby udržely tělo v rovnováze a ve správné poloze. Po první jógové lekci tak můžete cítit i svaly, o kterých jste ani nevěděli. 

2. Zlepšení flexibility

Jóga je ideální způsob, jak zvýšit svou flexibilitu. Pravidelné protahování při cvičení jógy postupně zvyšuje rozsah pohybu a uvolňuje svalové napětí. To pomáhá zlepšit celkovou mobilitu těla a snižovat riziko zranění při každodenních aktivitách.

3. Snížení stresu a úzkostí

Dýchací techniky a meditace používané během jógy pomáhají snižovat hladinu stresových hormonů v těle a uvolňovat napětí. To vede k lepšímu duševnímu zdraví a celkovému pocitu pohody. Uvidíte, že už po první lekci se budete cítit uvolněně a vyrovnaně.

4. Zlepšení koncentrace a výkonu

Praxe jógy posiluje spojení mezi tělem a myslí, což vede ke zlepšení koncentrace a výkonu při každodenních činnostech. Fyzické pózy a dechové cvičení pomáhají uvolnit mysl od rušivých myšlenek a soustředit se pouze na přítomný okamžik. Po jógové lekci tak bude vaše mysl naprosto vyrovnaná a odpočatá, což může ve finále vést k lepšímu výkonu v práci, studiu nebo v kreativních činnostech.

5. Zlepšení spánku

V dnešním hektickém světě zažívá problémy se spánkem spousta lidí. Relaxační cvičení jógy před spaním mohou pomoci snížit úzkost a napětí, což vede ke klidnějšímu a hlubšímu spánku. Pravidelná praxe jógy může také pomoci snížit problémy s nespavostí a zlepšit celkovou kvalitu spánku.

6. Zlepšení emočního a psychického zdraví

Během jógy se učíme žít v přítomném okamžiku a poslouchat své emoce. Snažíme se soustředit na své nitro a navázat spojení sami se sebou, aniž bychom brali v úvahu vnější svět. Tento přístup nám pomáhá lépe pochopit naše pocity a reagovat na ně zdravým způsobem.

7. Podpora celkového zdraví

Kromě uvedených výhod má jóga také pozitivní vliv na celkové zdraví. Pravidelná praxe jógy může pomoci snížit krevní tlak, zlepšit imunitní systém, podpořit trávení a stimulovat lymfatický systém. To vede k celkovému zlepšení zdraví a vitality.

Typy jógy: Který typ jógy bude pro vás ten pravý?

Na světě dnes existuje mnoho typů jógy a každý se zaměřuje na něco jiného. Jednotlivé typy jógy se liší především svým tempem, intenzitou, účinky a pomůckami, které se při cvičení používají. Při výběru správného typu jógy je tak důležité se zamyslet nad tím, čeho chcete jógou dosáhnout a jaká je úroveň vaší fyzické kondice. Z jakých typů jógy se můžete setkat a jak se liší?

✅ Hatha jóga: Základní styl vhodný (ne) jen pro začátečníky

Hatha jóga je jeden z nejznámějších a nejrozšířenějších stylů jógy. Je vhodný pro začátečníky i pokročilé a klade důraz na statické pozice (asany), dechová cvičení a meditaci. Každá jógová pozice se drží několik nádechů a výdechů, zlepšuje tak rovnováhu a posiluje core. 

Hatha jóga je skvělým způsobem, jak začít s praxí jógy a postupně posilovat tělo a uklidňovat mysl.

✅ Ashtanga vinyasa jóga: Dynamický pohyb spojený s dechem

Vinyasa jóga je dynamický a plynulý styl jógy, který klade důraz na synchronizaci pohybů s dechem. V jednotlivých pozicích nesetrváváte jako v hatha józe, ale pozice plynule navazují jedna na druhou.

Tento styl jógy je vhodný pro začátečníky i pokročilé. Nicméně pokud jste začátečníci doporučujeme na začátku zvolit raději uzavřený začátečnický kurz, který vás provede základními jógovými pozicemi a měli jste čas vybudovat si dostatečnou sílu a vytrvalost.

✅ Power jóga: Intenzivní jóga pro posílení těla a spalování kalorií

Power jóga je intenzivní a dynamický styl jógy, který kombinuje silové cvičení s dechovými technikami a závěrečnou meditací. Tento styl jógy je zaměřen na posílení těla, zvýšení flexibility a zlepšení celkového zdraví a kondice.

Power jóga často zahrnuje rychlé a plynulé přechody mezi různými jógovými pozicemi, což zvyšuje srdeční frekvenci a spalování kalorií. Obsahuje také posilovací prvky pro zpevnění těla a zvýšení mobility.

Tento styl jógy je obvykle více sportovně orientovaný a méně duchovní než tradiční formy jógy, jako je například Hatha jóga. Pokud chcete zlepšit svou fyzickou kondici nebo spálit nějaké kalorie, může být power jóga tím správným stylem pro vás.

✅ Bikram jóga: Jóga pro detoxikaci a hluboké protažení

Bikram jóga představuje intenzivní formu jógy prováděnou v horké místnosti s vysokou teplotou a vlhkostí. Místnost, kde se jóga provádí je vytápěna na 42 stupňů Celsia a s vlhkostí okolo 40 %. Tato teplota a vlhkost má za účel pomoci tělu ohřát se, což umožňuje hlubší protažení svalů a lepší detoxikaci skrze pot.

Hlavní charakteristikou Bikram jógy je série 26 pozic, které jsou prováděny ve stanoveném pořadí během 90 minutového tréninku. Tato série cvičení byla navržena tak, aby posilovala a prodlužovala svaly, zlepšovala flexibilitu a podporovala detoxikaci těla. Cvičení bikram jógy zvládne každý i bez předchozích zkušeností s jógou. Nicméně, kvůli extrémním podmínkám v horké místnosti, je důležité dbát na hydrataci a naslouchat svému tělu, aby se předešlo přehřátí a zdravotním komplikacím.

Stále nevíte, který styl jógy pro vás bude nejlepší? Nevadí, nebojte se vyzkoušet stylů více. Také vyzkoušejte různé lektory, protože každý má svůj způsob výuky trošku jiný. Uvidíte, že si najdete ten správný styl jógy, který vám bude nejvíce vyhovovat.


Co si z článku odnést?

Jóga není pouze cvičení, ale je to komplexní praxe, která může přinést širokou škálu přínosů pro tělo, mysl a duši. Je klíčem k harmonii a rovnováze, nabízí mnoho výhod pro fyzické i duševní zdraví. Pravidelná praxe jógy může pomoci posílit tělo, zklidnit mysl a posílit spojení s vaším vnitřním já. Dnes existuje několik typů jógy, které se liší svým zaměřením a náročností. Každý si tak může ve světě jógy najít takový styl, který mu nejvíce vyhovuje - od tradiční hatha jógy, přes intenzivní power jógu až po exotickou bikram jógu. Bez ohledu na vaši úroveň zkušeností nebo fyzickou kondici, jóga je otevřená a přístupná každému.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Návod, jak sestavit ideální fitness jídelníček pro ženy

Jako ženy máme často strach. Strava je pro nás velkým otazníkem. Nejíme až příliš? Nebo to je málo? Máme dostatek živin? Chuť na čokoládu se zvyšuje… Ne, nedáme si, protože bychom mohly přibrat. Vidíte se v tom? Pokud ano, tento článek vám přijde vhod.

Petr Havlíček o stravování dětí | Jak je vést ke zdravé stravě a sebevědomí.

Výživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, jak důležitou roli hraje jídlo nejen ve správném vývoji a růstu, ale jak ovlivňuje i jeho dospělý život a sebevědomí.

Sleduj nás: