Můj účet
Přihlášení
Menu

Návod, jak sestavit ideální fitness jídelníček pro ženy

Jako ženy máme často strach. Strava je pro nás velkým otazníkem, a to především v případě, že intenzivně trénujeme a necháváme si záležet na vlastním těle. Nejíme až příliš? Nebo to je málo? Máme dostatek živin? Chuť na čokoládu se zvyšuje… Ne, nedáme si, protože bychom mohly přibrat. Vidíte se v tom? Pokud ano, tento článek vám přijde vhod. Navede vás, jak postupovat při skládání jídelníčku pro tréninkové dny. Napoví, jaké suplementy jsou pro vás vhodné a také díky němu zjistíte, kolik jídla je pro ženu skutečně moc jídla.

Proč je strava tolik důležitá?

Možná si říkáte, že vaše postava není zas tak hrozná, že bude jistě stačit, když do svého života zařadíte občasné cvičení. Ona to ale není tak úplně pravda. Správným stravováním máte vyhranou polovinu bitvy. Na jídle skutečně záleží, protože pokud budete nekontrolovaně přijímat kalorie, může se stát, že budete i přes intenzivní tréninky na váze přibírat. Nebo nebudete schopna pozorovat změny, jelikož se jednoduše žádné konat nebudou. A za to přesně může stravování. Z jídla čerpáme jak energii a vitalitu, tak vitamíny a minerály, které jsou životně důležité pro zdravou funkci těla, anabolismus a regeneraci. 

Špatné stravovací návyky mohou kvůli tomu také znamenat i zvýšené riziko závažných onemocnění, pokles výkonnosti, zhoršení kvality spánku, pleti, vlasů a podobně. 

Na co se ve stravování zaměřit, pokud chcete vidět výsledky cvičení?

Nejlepší je samozřejmě počítání kalorií nebo zařízení jídelníčku přímo na míru pro vás. Chápeme však, že ne každý má na tyto záležitosti dostatek času a ne každý je do fitness života tolik zapálený. Přiblížíme vám proto 5 základních pravidel o jídle a potravinách, které jsou vhodné pro udržovací nebo redukční dietu. 

1. Omezte junk food, průmyslově zpracované potraviny a jednoduché cukry

Nahraďte smažené pokrmy za čerstvé, méně zpracované jídlo a zeleninu. Sacharidy získávejte z rýže, celozrnných těstovin nebo pečiva a ovoce. 

2. Nejezte příliš pozdě večer

Dejte svému tělu čas na strávení jídla ještě před tím, než se uložíte ke spánku. V noci díky tomu proběhne důkladná regenerace, která je důležitá nejen pro svaly, ale i pro správnou funkci metabolismu. Spánek bude i o poznání kvalitnější. 

3. Dbejte na dostatek bílkovin ve stravě

Bílkoviny jsou důležité pro stavbu svalové hmoty, kterou potřebujeme i my ženy. Dodávají také pocit sytosti, díky čemuž nebudete mít hlad okamžitě po dojedení. 

4. Jezte dostatečně, ale nepřejídejte se

To jídlo je tak moc dobré, že je škoda ho nedojíst? Ano, ale myslete na své trávení i poctivý trénink. Extra dávka kalorií občas neuškodí, ale pokud by to mělo být pravidelně, může to být problém. Proto, pokud si nehodláte počítat kalorie a řídit se individuálním plánem, jezte velmi intuitivně. Nehladovte, ale nepřejídejte se. 

5. Dodržujte pitný režim

Voda je důležitá pro správné trávení i udržení si štíhlé linie. Dehydratace se totiž může projevit zavodněním, což by znamenalo nárůst tělesné hmotnosti. 

Co jíst před tréninkem? 

Velké jídlo těsně před tréninkem raději vynechte. Rozhodně totiž není moudré jít cvičit s plným žaludkem. Mezi hlavním jídlem a následnou návštěvou fitka by měly být alespoň 2 hodiny času. Čím ale doplnit energii těsně před tím? 

✅ Zdravé snídaňové kaše
✅ Ovoce nebo smoothies
✅ Vajíčka
✅ Kvalitní proteinová tyčinka
✅ Jogurt s granolou bez přidaného cukru

Vše výše zmíněné by mělo být v menších porcích tak, abyste nebyla hladová, ale ani přejedená. Díky tomu se vám bude cvičit lehce a nebudete mít problém s energií. 

Co si připravit s sebou na trénink? 

Po cestě do posilovny si můžete dopřát kvalitní a komplexní pre-workout. Doplní vám energii a zajistí, že ze sebe vydáte opravdu to nejlepší. 

Během tréninku vsaďte na elektrolyty. Dodají vám všechny potřebné minerální látky, které s potem odcházejí. A pokud navíc zvolíte ty správné, které budou obohacené také o BCAA a některé aminokyseliny, zajistíte si tím i stabilní glykémii.


NÁŠ TIP: Pokud milujete silový trénink a snažíte se své tělo udržet zdravě silné, sebevědomé a funkční, nebojte se kreatinu. Podpoří vaši výkonnost, sílu a pomůže s formulováním svalů. 


Po tréninku vsaďte na množství lehce stravitelných bílkovin 

Jdete domů hladová? Necpěte se vším, co v lednici najdete. Připravte si lehce stravitelné jídlo plné bílkovin. Rozhodně nezapomínejte na existenci proteinu. Ten je vhodný pro ženy stejně jako pro muže. A ne, nepodpoříte tím přehnaný růst svalů. 

Pro určení toho nejideálnějšího post-workout jídla musíme také identifikovat, jaký byl váš trénink. Pokud jste “potila krev” a celý trénink se soustředila na kardio, určitě zvolte nějaký klidně sacharidovější pokrm, jako je například jogurt či tvaroh s ovocem, kaši nebo třeba kvalitní celozrnné pečivo s oblíbenou pomazánkou a zeleninou. Může to klidně být i trocha domácí marmelády. 

Silový trénink si ale žádá něco jiného. Pokud byl váš workout silově zaměřený na jednotlivé partie, budete potřebovat bílkoviny. Například proteinové palačinky, které si můžete připravit velice jednoduše s pomocí palačinkové směsi nebo krůtí maso s rýží a podobně. Vyhněte se tučným jídlům a červenému masu. 

Co se stane, když po tréninku jíst nebudete? 

Hladovění je už nespočetněkrát zbořený mýtus o hubnutí. Tak to prostě nefunguje. Pokud budete po tréninku hladovět, čeká vás ztráta svalové hmoty, zhoršená regenerace a pomalejší metabolismus. Svaly totiž aktivně spalují, proto je ve svém těle potřebujeme. 

Jídelníček je tedy opravdu důležitou součástí, a to nejen fitness života. Dejte si na něm záležet a pozorujte, jakých pozitivních změn se dočkáte. 


Zdroj: Kamila Bárnetová

Mohlo by Vás zajímat:

Jak by mělo vypadat stravování silového sportovce? Tréninkové VS netréninkové dny.

Na vaší cestě k vysněným fitness cílům je správné stravování stejně důležité jako konzistentní tréninkový plán. Jak by měla vypadat strava v tréninkové dny a rest days? Měli byste v netréninkové dny snižovat množství kalorií?

Tipy na 10 běžných potravin s vysokým obsahem bílkovin

Bílkoviny jsou životně důležité pro každého z nás, a to nejen pro sportovce. Naštěstí však existuje mnoho potravin, ve kterých se tyto důležité proteiny nacházejí. Jaké to jsou, kolik bílkovin reálně člověk potřebuje a proč na ně nezapomínat? 

Sleduj nás i na sociálních sítích: