Můj účet
Přihlášení
Menu

Petr Havlíček o stravování dětí | Jak je vést ke zdravé stravě a sebevědomí. Kolik cukru denně?

Stravování dětí není pouze o uspokojení jejich prázdného žaludku. Výživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, jak důležitou roli hraje jídlo nejen ve správném vývoji a růstu, ale jak ovlivňuje i jeho dospělý život a sebevědomí. 

Platí stejná pravidla výživy u dětí jako u dospělých? 

Neměla by. Dítě je organismus, který roste vyvíjí se a má mnohem vyšší spotřebu, než dospělý jedinec. Děti chodí do školy, po škole mají domácí úkoly a k tomu často mnoho aktivit, jako jsou zájmové kroužky a sport. Navíc dítě má nebo mělo by mít přirozenou tendenci se mnohem více hýbat. 

Je třeba, aby dítě svačilo? 

Živější děti mnohdy na jídlo nemají tolik času, kolik bychom chtěli, protože už potřebují další zájmy. U takových dětí vůbec není problém, abychom jim připravili snídani, svačinu, oběd, svačinu, večeři a v případě potřeby třeba i kousek ovoce, jako druhou večeři. Svačiny zkrátka záleží na tom, jak moc jsou aktivní. Pokud jsou celý den doma nebo nesportují a nehýbou se, není potřeba jim mezi jídly dávat velké svačiny, obzvlášť pokud by jim to narušilo to, to hlavní jídlo, o které primárně jde, kde máme vyrovnané živiny, bílkoviny, tuky sacharidy. Svačinky zkrátka záleží na tom, jak moc to dítě je aktivní, dítě pecivální. 

“Zásadně jsem proti tomu, aby to dítě si mohlo zažírat, kdy chce.”

Dítě ve svém životě potřebuje mít nastavená pravidla. Liberální výchova, kdy se dítě nechává dělat co si zamane, aby se jakože rozvinula jeho osobnost, tak tvrdá data říkají, že přesně tohle to vychová naprosto nesebevědomé dítě, které má daleko větší tendenci i k vyšší nemocnosti. Naopak v rodinách klasických mírně konzervativních, kde fungují domluvená pravidla, tak vyrůstají mnohem sebevědomější a mnohem zdravější děti. To že vytvořím i pravidla na to, jak se stravuju považuji za jeden z poměrně důležitý aspektů, protože vztah k jídlu a k nějaké kultuře. Správné jezení je potřeba budovat od malička, protože v tom pozdějším věku se to dělá špatně, zrovna tak jako vztah k pohybu. Ve chvíli, kdy to rodič v dítěti nebuduje, okrádá o určitou část jeho vývoje bere mu kus sebevědomí.

Musí dítě jíst každý den maso?

Rozhodně ne. V případě, že má dítě vyrovnaný jídelníček a maso tam má 3 - 4 do týdne, tak je to v pořádku. Ani dospělý člověk ani dítě nemusí mít v jídelníčku každý den maso. Pokud by dítě úplně odmítalo příjem masa, je třeba hlídat, aby mělo dostatek vitamínu B12 a železa. 

Umělá sladidla a malé děti

Umělá sladidla jsou pro děti nevhodná, takto se k tomu vyjádřila i Světová zdravotnická organizace WHO. Stejně jako sladkosti, ke kterým bychom měli přistupovat s rozumem, je to stejné s umělými sladidly. Určitě nevadí pokud dítě jednou za čas sní nebo vypije něco, kde jsou umělá sladidla, ale tyto potraviny by neměly být v pravidelném jídelníčku. Jediné nekalorické sladidlo, které vypadá, že přirozeně moduluje střevní mikrobiom, je stévie. V rámci sportovní výživy, kdy dítě potřebuje doplnit bílkoviny, můžete dítěti přidat neochucený protein do jídla nebo smíchat s mlékem a banánem, ale můžete zvolit i proteiny, které jsou ochuceny stévií. Každopádně není třeba děti zbytečně přivykat na extra sladkou chuť. 

✅ Tip na proteiny slazené stévií
 

MyoTec Royal Protein 2000 g

Špičkové zdroje bílkovin garantovaného původu a čistoty. Obsah bílkovin se pohybuje dle příchutě mezi až 80 % bílkovin.  Základ tvoří výběrová směs: nedenaturovaný syrovátkový proteinový koncentrát a nativní mléčný proteinový koncentrát.

Perfect Sports Diesel 100% New Zealand Whey Isolate

Špičkový syrovátkový proteinový izolát z Nového Zélandu s bílkovinou v té nejčistší možné formě. Neobsahuje absolutně žádná umělá ochucovadla, žádná umělá sladidla aditiva. 26 - 27g bílkoviny nejvyšší kvality v dávce (87 - 90% obsahu, dle příchuti).

Prom-in CFM Clean 1000g

Zcela přírodní proteinový suplement vyrobený z nativního syrovátkového proteinu. K ochucení jsou použity přírodní suroviny. Díky použití kvalitních surovin jsme dosáhli krémové delikátní chuti. Produkt je obohacen o probiotika a enzymy.

Kolik sladkostí může sníst dítě? Denní dávka cukru pro děti? 

Děti mají rády sladké, stejně jako dospělí, a není na tom nic špatného, pokud to má své hranice. Doma žádné sladkosti nekupujeme, protože je dostávají od všech ostatních (návštěvy, babičky, kamarádi atp.). Rozhodně ale nesouhlasím s odměňováním sladkostmi, protože to buduje nezdravou smyčku. Nejlepší je odměna nečekaná, kdy dítěti jen tak nabídnete třeba na výletu zmrzlinu. Nevidím smysl ve striktním zakazování, odmítání, protože stejně to jednou bouchne, dle hesla odříkaného chleba, největší krajíc. Za mě je to o tom to omezit a bavit se s dětmi na toto téma, proč jim to nechceme dávat tak často. 

Závěr:

Kdo chce z dítěte vychovat kvalitního, zdravého, sebevědomého člověka musí začít sám u sebe. Osobní příklad je to nejlepší, co vlastně můžu udělat. My jsme zodpovědní za jejich budoucnost, protože všechny ty vzorce do nich vkládáme od mala.

Mohlo by vás zajímat:

Nejlepší vitamíny a minerály pro děti

Během přechodným měsíců, přes zimu nebo pokud se dítě začne zapojovat do kolektivu více dětí, je třeba obranyschopnost těla posilovat.

Můžou děti protein? Jaké doplňky stravy pro děti.

Rádi bychom všem rodičům ušetřili spoustu času stráveného vyhledáváním informací a představili jim ty nejlepší doplňky pro mladé sportovce. 

Sleduj nás: