Můj účet
Přihlášení
Menu

Recept: Nejlepší domácí vánočka. Tuhle zvládne úplně každý.

Vánočka je klasickým symbolem Vánoc. Někdo čeká na tu od babičky, protože si řekne: "Vánočka, s tím se patlat nebudu." Já to chápu, taky jsem vždycky čekala na babiččinu, ale loni se něco zlomilo a já vyfikla tři skvělé vánočky a dokonce moje mamka mi řekla, že jí chutná víc, než od naší babičky. Promiň babi. A protože i tuhle jsem dala na první pokus a opravdu se vyvedla, tak si dovolím tento recept označit jako "Vánočka pro začátečníky". Níže najdete přesný postup a vychytávky, abyste měli vánočku krásně vláčnou a nadýchanou. 

  • 500 g polohrubé mouky 
  • 75g krupicového cukru (původní recept píše 100g nechám to na vás)
  • 250 ml mléka
  • 40g droždí
  • 1 lžička soli
  • 2 žloutky
  • 125g másla nebo ghi
  • citronová kůra
  • 40g rozinek
  • 40g nasekaných mandlí (na posypání)

Jak řekl můj kluk: To je recept, vždyť pořád jenom odpočívá. A o tom to je.

  1. Prosejeme přes síto polohrubou mouku, abychom jí provzdušnily a smícháme se solí. 
  2. Droždí si vyndáme včas, aby mělo pokojovou teplotu a rozetřeme ho s cukrem. Přilejeme trošku vlažného mléka (opravdu musí být vlažné a né horké, aby vám vyběhl kvásek) a zasypeme trouchou mouky. Misku dáme k teplu. Já to dělám tak, že si dám na topení prkýnko a na to hodím utěrku. A poprvé čekám asi 20 minut, to uvidíte.
  3. Kvásek nalijeme k mouce, přidáme vlažné mléko, rozehřáté (né horké) máslo, citronovou kůru, rozinky a žloutky. Pokud máte robota, tak vás asi nebudou bolet ruce, ale my fitnessáci to berem místo posilovny. Těsto chce opravdu dobře promíchat, poznáte to tak, že se přestane lepit na stěny a bude takové lesklé a i tak mu věnuju ještě třeba dalších 5 minut.
  4. Mísu s těstem vrátím na své místo na topení, hodím přes něj utěrku a čekám. Jakmile vykyne, těsto shodím vařečkou a dám znovu pracovat. Tohle mu pak udělám ještě jednou. Celý tento proces trvá asi hodinku. 
  5. Těsto opatrně vyklopím, rozdělím ho na 6 pramenů a zapletu vánočku. Jak to dělám najdete tady
  6. Zamotanou vánočku necháme ještě cca 20-30 min na plechu, ona ještě povyroste. Pomamažeme jí vajíčkem a posypeme mandlemi. Pak jí dám trouby na 200 stupňů na 5 minut, poté přes ní dám alobal stáhnu na troubu na 160 stupňů a peču dalších 45-60minut. To musíte vypozorovat dle vaší trouby, ale vemte špejli a pokud se těsto na ní nebude lepit, je hotovo. Nezapomeňte na posledních 10 min alobal sundat, aby vánočka chytla krásnou barvu. Alobat slouží k tomu, aby vánočka nebyla na povrchu moc upečená nebo spálená.  

Další recepty od Terezy:

Krtinky aneb vyrob si zdravý krtkův dort.

Krtkův dort z krabice už zkoušel asi každý, žádné umění. Když opominem cenu krabičky, pořád tu je složení, které není nic extra. Pojďte si vyrobit krtův dort doma. Vyjde vás to mnohem líp cenově i nutričně.

Apple Pie. Hraběnčiny řezy ve zdravější verzi

Dny se krátí, listí už opadává a sezóna jablek je tady. Strouhaný koláč s jablky neboli Hraběnčiny  řezy jsou jedním z mých oblíbených dezertů. Je na něj potřeba jenom pár surovin a je v něm minumim cukru.

Sleduj nás i na sociálních sítích: