Můj účet
Přihlášení
Menu

SUPERPOTRAVINY | Jak fungují a co o nich potřebujeme vědět

Objevte tajemství superpotravin a jejich úžasných výhod pro vaše zdraví. Co dělá superpotraviny výjimečnými a jak se liší od běžných potravin? Jak začlenit superpotraviny do stravy a posunout své zdraví na novou úroveň? Přečtěte si o výjimečných vlastnostech superpotravin a dejte svému zdraví nový impuls!

Superpotraviny jsou potraviny, které jsou nesmírně bohaté na živiny, vitamíny, minerály a další látky prospěšné pro lidské zdraví. Jsou známy svou výjimečnou koncentrací živin, které mohou podporovat imunitní systém, zlepšovat trávení, a dokonce i přispívat k celkovému duševnímu a fyzickému výkonu.

K čemu jsou superpotraviny a jak fungují?

Superpotraviny hrají klíčovou roli v optimalizaci našeho zdraví. Obsahují esenciální vitamíny a minerály, které naše tělo potřebuje pro správné fungování. Mnohé z nich jsou také plné antioxidantů, které chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Díky své vysoké nutriční hodnotě mohou být superpotraviny skvělým zdrojem energie, zlepšovat imunitu a celkovou odolnost organismu. Některé superpotraviny jsou známy svým protizánětlivým účinkem, což může být klíčové pro prevenci různých onemocnění.

Rozdíl mezi běžnými potravinami a superpotravinami

I když každý druh potravy nese určité množství živin, superpotraviny jsou výjimečné tím, že obsahují extrémně vysoké koncentrace prospěšných látek. Zatímco běžné potraviny mohou být součástí vyvážené stravy, superpotraviny poskytují "nadstandardní" dávky živin, což může být užitečné pro lidi s vyššími nároky na živiny, například sportovce nebo ty, kteří prochází fází zvýšené fyzické nebo duševní aktivity.

Které potraviny patří mezi superpotraviny?
 

Chia semínka

Chia semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin, což je esenciální tuk, který hraje klíčovou roli v podpoře zdraví mozku, srdce a kloubů. Navíc jsou chia semínka bohatá na vlákninu, která pomáhá udržovat zdravou střevní flóru a regulovat hladinu cukru v krvi. 

Jedno z největších kouzel spočívá v jejich schopnosti absorbovat vodu. Chia semínka mohou absorbovat až 10krát svou hmotnost ve vodě, což vytváří gelovitou konzistenci. Tato vlastnost může pomoci udržet hydrataci vaší kůže a těla a zároveň poskytovat dlouhotrvající pocit sytosti, což je skvělý bonus pro ty, kteří si hlídají svou váhu. Můžete je přidat do smoothie, jogurtu nebo je promíchat s mlékem či rostlinným nápojem, nechat přes noc odstát a do rána budete mít chutný a zdravý chia pudink.

Maca

Tato kořenová plodina, známá také jako peruánský ženšen, je ceněna pro své adaptogenní vlastnosti, což znamená, že pomáhá tělu lépe se přizpůsobovat stresu nebo změnám a harmonizovat jeho fungování. Maca obsahuje široké spektrum živin, včetně vitamínů B, C a E, vápníku, železa, aminokyselin a vlákniny. Tato kombinace látek může podporovat energetickou vitalitu, zlepšovat vytrvalost a posilovat imunitní systém. Je považována také za afrodiziakum, které může podporovat reprodukční zdraví a libido. Maca se často konzumuje ve formě prášku, který lze přidat do smoothie nebo jiných jídel.

Goji neboli kustovnice čínská

Malé červené plody kustovnice čínské, známé také jako Goji, v sobě ukrývají tajemství dlouhověkosti a vitality. Obsahují široké spektrum aminokyselin, zahrnující 18 druhů, včetně osmi esenciálních, které naše tělo nemůže samo vyprodukovat. Dále jsou bohaté na minerální látky jako vápník, hořčík, selen, zinek a železo. V jejich složení nechybí ani vitaminy B, A, C a E, a také karotenoidy, včetně beta-karotenu. Goji obsahuje také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, ale také zpomalují procesy stárnutí v těle. Nejčastěji se setkáte se sušenými plody Goji, které můžete přidat do jogurtu, kaše nebo cereálií.

Acai

Acai, malé tmavě fialové plody palem Euterpe oleracea, v průběhu posledních let vstoupily na světovou scénu jako superpotravina s nespočetnými zdravotními výhodami. Tyto bobule, původem z Amazonského pralesa, jsou považovány za pravou vitamínovou bombu. Obsahují vysoké množství antioxidantů, včetně anthokyanů, které podporují zdraví srdce a mohou chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Kromě toho jsou plné esenciálních mastných kyselin, vlákniny, vitaminu A a vápníku, což činí acai vynikajícím pomocníkem pro posílení imunitního systému, podporu zraku a udržení pevných kostí. Acai také pomáhá při detoxikaci těla a dokonce přispívá k lepšímu metabolismu. Acai můžete začlenit do své stravy ve formě acai prášku do smoothie, nebo si vychutnat jejich osvěžující chuť v acai bowl. 

Ashwagandha

Ashwagandha, známá také jako indický ženšen, je bylinka s bohatou historií v tradiční indické medicíně, známé jako ajurvéda. Má omlazující vlastnosti a výzkumy ukazují, že může zlepšovat funkci štítné žlázy, snižovat únavu nadledvin, bojovat proti stresu a úzkostem, posilovat imunitní funkce a zvyšovat fyzickou výdrž a vytrvalost. Dále má pozitivní vliv na hladiny triglyceridů a cholesterolu, podporuje zdravou pleť a vlasy.

Chlorella

Chlorella je sladkovodní řasa, která je známá pro svůj vysoký obsah živin. Obsahuje esenciální aminokyseliny, minerály, vitamíny a antioxidanty, což přispívá k celkovému zdraví. Chlorella je také známá svým schopnostem podporovat detoxikaci těla, posilovat imunitní systém a zlepšovat trávení. Lze ji konzumovat ve formě prášku nebo tablet, což usnadňuje začlenění do každodenní stravy.

Spirulina

Tato sladkovodní řasa je bohatá na bílkoviny, vitamíny, minerály a antioxidanty. Spirulina obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je známá také svým obsahem železa, vápníku, vitamínu B12 a chlorofylu. Díky své schopnosti podporovat imunitní systém, snižovat záněty a poskytovat energii se stala oblíbeným doplňkem stravy. Spirulina je dostupná ve formě prášku nebo tablet, což umožňuje jednoduché začlenění do různých stravovacích režimů.


Jak začlenit superpotraviny do stravy?

Aby si superpotraviny zachovaly co nejvyšší obsah důležitých látek, minimalizujte jejich tepelnou úpravu. Doporučuje se potraviny konzumovat syrové, nebo je zpracovávat při teplotě maximálně 42 stupňů Celsia. 

S rozmanitostí dostupných superpotravin si můžete vybrat ty, které nejlépe vyhovují vašim individuálním potřebám a preferencím. Vyzkoušet můžete například supergreens, doplněk stravy, který obsahuje jedinečnou kombinaci zelených superpotravin obohacenou o směs antioxidantů, hub a trávicích enzymů zajišťuje mimo jiné podporu trávení, vitality a tvorby svalové hmoty.

Je však vždy nezbytné zajistit vyváženou stravu, do které patří i ostatní běžné potraviny; samy superpotraviny nestačí. Superpotraviny mohou být pouze skvělým doplňkem pro optimalizaci vašeho zdraví a výkonu. Celkově vzato, superpotraviny mohou být tím posledním kouskem skládačky pro dosažení maximálního zdraví a výkonnosti.


Zdroj: Markéta Křížová

Mohlo by Vás zajímat:

Energetický metabolismus – odkud se bere energie při sportovním výkonu?

Aby mohly být živiny použity jako palivo pro tělo, jsou  štěpeny na menší molekuly až do finální makroergní sloučeninu ATP (adenosintrifosfát), která slouží jako univerzální zdroj energie.  A co dál? Jak a z čeho tělo čerpá energii k výkonům se dočtete v dnešním článku.

Tipy na 10 běžných potravin s vysokým obsahem bílkovin

Bílkoviny jsou životně důležité pro každého z nás, a to nejen pro sportovce. Naštěstí však existuje mnoho potravin, ve kterých se tyto důležité proteiny nacházejí. Jaké to jsou, kolik bílkovin reálně člověk potřebuje a proč na ně nezapomínat? 

Sleduj nás: